Φαβορί ο Σολτς και μετά το τρίτο ντιμπέιτ

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 07:22
UPD:07:24
REUTERS/MICHELE TANTUSSI
A- A A+

Ακόμη και μετά τις αντιπαραθέσεις του τρίτου ντιμπέιτ ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς κερδίζει τις εντυπώσεις. Στις «συντηρητικές αξίες» ποντάρει ο χριστιανοδημοκράτης Άρμιν Λάσετ.

Ήταν η τελευταία φορά πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου που βρέθηκαν αντιμέτωποι μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες οι τρεις κύριοι υποψήφιοι για την καγκελαρία και τη διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ, δηλαδή ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) Άρμιν Λάσετ και η υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ. «Οικοδεσπότες» αυτή τη φορά ήταν τα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα  SAT1 και ProSieben. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο FORSA για το SAT1 το 42% θεωρεί νικητή του ντιμπέιτ, για μία ακόμη φορά, τον Όλαφ Σολτς. Ο Άρμιν Λάσετ αναδεικνύεται δεύτερος με 27%, με μικρή διαφορά από την Αναλένα Μπέρμποκ, που συγκεντρώνει το 25% των προτιμήσεων. Παρόμοια εικόνα, αν και με πολύ μικρότερο προβάδισμα για τον Σολτς, δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Οι υποψήφιοι «ακονίζουν» το προφίλ τους

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές κάθε υποψήφιος θέλησε να φιλοτεχνήσει ένα «διακριτό» προφίλ για τους ψηφοφόρους, υπενθυμίζοντας τα κύρια θέματα της προεκλογικής του ατζέντας και την ειδοποιό διαφορά από τους άλλους υποψηφίους. Για παράδειγμα ο Άρμιν Λάσετ, σε μία εμφανή προσπάθεια να προσελκύσει ή να επαναπατρίσει συντηρητικούς ψηφοφόρους αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα της «εσωτερικής ασφάλειας», πηγαίνοντας μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα από τις μέχρι στιγμής διακηρύξεις του και αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει να απελαθούν περισσότεροι από τους «οιονεί επικίνδυνους» για τρομοκρατικές ενέργειες. Πρόκειται για άτομα που έχουν εμπλακεί σε ακραίες, ριζοσπαστικές ομάδες και με βάση το προφίλ τους θεωρούνται επικίνδυνοι για τέλεση τρομοκρατικής ενέργειας, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα. «Μέχρι τώρα λέγαμε ότι δεν μπορούμε να απελάσουμε αυτούς τους ‘οιονεί επικίνδυνους' από τη στιγμή δεν έχουν κάνει τίποτα, από το 2017 έχουμε απελάσει (μόλις) 35» ανέφερε ο Λάσετ, για να συμπληρώσει ότι «στην τρομοκρατία θα πρέπει να επιδείξουμε μηδενική ανοχή».

Από την πλευρά τους Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι επέμεναν ιδιαίτερα σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και σε οικονομικά μέτρα για την στήριξη των αδύνατων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αντιπαράθεση για την αύξηση του ελάχιστου ωρομισθίου στα δώδεκα ευρώ με τον Όλαφ Σολτς να κάνει λόγο για μία «απαραίτητη και σωστή μεταρρύθμιση», η οποία μάλιστα «θα αποτελεί προϋπόθεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό την ηγεσία μου». O σημερινός υπουργός Οικονομικών εκτιμά μάλιστα ότι από το συγκεκριμένο μέτρο θα επωφεληθούν «περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια εργαζόμενοι». Παρόμοια τοποθέτηση και από την «Πράσινη» Αναλένα Μπέρμποκ με έμφαση στις μονογονεϊκές οικογένειες και τα μικρά παιδιά, τα οποία, όπως ανέφερε, «θα πρέπει επιτέλους να ξεφύγουν από την παγίδα της φτώχειας». Ο χριστιανοδημοκράτης Άρμιν Λάσετ επανέλαβε την πάγια θέση του ότι ναι μεν πρέπει να προστατευθούν πιο αποτελεσματικά οι οικονομικά αδύναμοι, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με άνωθεν εντολή,παρά μόνο «με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων». Ευκαιρία για επίθεση από τον Όλαφ Σολτς προς τον Άρμιν Λάσετ: «Εμένα με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η αξιοπρέπεια του πολίτη. Προφανώς σε αυτό διαφέρουμε…»

Πιο κοντά SPD και Πράσινοι

Ίσως η τελευταία «παγίδα» για τον Όλαφ Σολτς πριν από τις κάλπες να είναι η έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στην Ομοσπονδιακή Βουλή, τη Δευτέρα, με αντικείμενο το «σκάνδαλο Wirecard», που αφορά την πτώχευση και τις σκοτεινές συναλλαγές της άλλοτε κραταιάς γερμανικής εταιρείας στο εξωτερικό. Κάποιοι εγκαλούν τον υπουργό Οικονομικών τουλάχιστον για «ελλιπή εποπτεία» στις δραστηριότητες της Wirecard, κάτι που ο ίδιος αρνείται. Σε μία «πονηρή» προσπάθεια να επιτεθεί στον Σολτς μέσω της Μπέρμποκ, ο χριστιανοδημοκράτης Λάσετ ρώτησε την υποψήφια των Πρασίνων «τι περιμένει» από την κατάθεση του υπουργού Οικονομικών στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. «Πλήρη διαφάνεια» απάντησε με διπλωματικό τρόπο η υποψήφια των Πρασίνων. Πολλές φορές η Αναλένα Μπέρμποκ επιχείρησε να αντιπαρατεθεί συνολικά με τους Χριστιανδοημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες, τα δύο κόμματα εξουσίας που θεωρεί συνυπεύθυνα για τα σημερινά προβλήματα της χώρας, αλλά δεν κατέφυγε σε προσωπική επίθεση εναντίον του σοσιαλδημοκράτη Σολτς. Το ίδιο απέφυγε και εκείνος, μάλιστα προς το τέλος της τηλεμαχίας δήλωσε ανοιχτά: «Δεν σας κρύβω ότι θα προτιμούσα να συγκυβερνήσω με τους Πράσινους». Άλλωστε με την ίδια φυσικότητα ο ‘Αρμιν Λάσετ έχει δηλώσει, εδώ και μήνες, ότι θα προτιμούσε μία μετεκλογική συμμαχία με το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), με το οποίο ήδη συγκυβερνά στην τοπική κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Μία δημοσιογράφος ελληνικής καταγωγής

Την τηλεμαχία της Κυριακής συντόνισαν με εξαιρετικό τρόπο δύο γυναίκες δημοσιογράφοι, η ελληνικής καταγωγής Λίντα Ζερβάκη από το κανάλι Pro Sieben και η Κλαούντια φον Μπράουχιτς από το SAT 1. Η Λίντα Ζερβάκη, με καταγωγή από τα Τρίκαλα και τις Σέρρες, έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε μία από τις πιο επιδραστικές παρουσίες στη γερμανική τηλεόραση. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αμβούργο, σε μικρή ηλικία άρχισε να δουλεύει στο περίπτερο που είχαν οι γονείς της, αργότερα εργάστηκε ως κειμενογράφος στην BBDO και ως δημοσιογράφος στον ραδιοφωνικό σταθμό NDR. Για έντεκα χρόνια παρουσίαζε δελτία ειδήσεων στο πρώτο κανάλι της γερμανική τηλεόρασης (ARD), ενώ φέτος πήρε «μετεγγραφή» για το ιδιωτικό κανάλι ProSieben.

Μία ιδιαίτερη «έμπνευση» για τη Λίντα Ζερβάκη στην τηλεμαχία της Κυριακής ήταν στιγμή που απευθύνθηκε στον Άρμιν Λάσετ κραδαίνοντας ένα παλαιό τεύχος του …«Μίκυ Μάους» από την εποχή που δούλευε ακόμη στο περίπτερο των γονιών της. Διαπιστώνοντας ότι ήδη εν έτει 1993 τα δημοφιλή αυτά παιδικά κόμικς είχαν εστιάσει στα προβλήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, ρώτησε τον Λάσετ, αν οι Χριστιανοδημοκράτες διάβαζαν …αρκετό Μίκυ Μάους την εποχή εκείνη. Ο υποψήφιος της CDU προτίμησε μία τεχνοκρατική απάντηση λέγοντας ότι ήδη την εποχή εκείνη «ο Κλάους Τέπφερ είχε συμπεριλάβει στην ατζέντα του το ζήτημα της προστασίας του κλίματος». Πρόκειται για έναν χριστιανοδημοκράτη πολιτικό με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος στην περίοδο 1987-1994 με καγκελάριο τον Χέλμουτ Κολ, ενώ αργότερα διηύθυνε για πολλά χρόνια το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή