Ολοκληρώνονται την Κυριακή οι βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία που διεξάγονται σε διάστημα τριών ημερών αλλά και διαδικτυακά.
Οι εκλογές αυτές θεωρούνται κρίσιμες καθώς θα εκφράσουν την άποψη των πολιτών για το αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διατηρεί τη δύναμή του στη χώρα ή αν η αντιπολίτευση μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία ενός ηγέτη που αναμένεται να παραμείνει στην εξουσία για πολλά χρόνια.
Την τρίτη ημέρα της ψηφοφορίας, οι Ρώσοι θα επιλέξουν τα μέλη της Κάτω Βουλής της Κρατικής Δούμας, όπου το κυβερνών κόμμα, η Ενωμένη Ρωσία, έχει σήμερα 334 από 450 έδρες. Το κόμμα, το οποίο ίδρυσε ο Πούτιν, αλλά του οποίου δεν είναι επίσημο μέλος, αναμένεται ευρέως ότι θα κατέχει τη μεγάλη πλειοψηφία.
Ο αγώνας για τον έλεγχο της Δούμα έρχεται σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία ο Πούτιν, ο οποίος προσπάθησε να επαναβεβαιώσει τη Ρωσία ως γεωπολιτική δύναμη, προσπαθεί να καθησυχάσει τους συμμάχους ότι η θέση του παραμένει σταθερή εν μέσω μιας ανταγωνιστικής σχέσης με τη Δύση.
Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας παραμένουν υψηλές παρά τη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του Ρώσου ομολόγου του. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε διάφορους κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες κοντά στον Πούτιν ως απάντηση στον ρωσικό δάχτυλο στις εκλογές του 2016, όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ.
Ο Πούτιν χρειάζεται ένα κοινοβούλιο που θα υποστηρίξει την εσωτερική και διεθνή πολιτική του και θα υποστηρίξει κάθε απόφαση που παίρνει για παράταση του χρόνου του στην εξουσία πέρα από την τρέχουσα θητεία του, η οποία λήγει το 2024.
Υπενθυμίζεται ότι έχει προωθήσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να του επιτρέψουν να παραμείνει ισχύς για άλλα 12 χρόνια.
Τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής θα ρίξουν επίσης φως στην τύχη της πολύπαθης αντιπολίτευσης της χώρας, η οποία είναι γνωστή ως «μη συστημική» αντιπολίτευση και διαφέρει από τους υποψήφιους που αντιτίθενται στην Ενωμένη Ρωσία αλλά υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές του Κρεμλίνου. Οι εκλογές θα δείξουν εάν το Κρεμλίνο κατάφερε να αποτελειώσει προς το παρόν τη «μη συστημική» αντιπολίτευση που υποστηρίζει τον φυλακισμένο επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.
Για τον Πούτιν, παραμένει σημαντική η διατήρηση της υποστήριξης των Ρώσων πολιτών. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν όμως ότι οι Ρώσοι είναι ευρέως δυσαρεστημένοι με την πτώση του βιοτικού τους επιπέδου, την κατάρρευση των υποδομών και τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Πολλοί Ρώσοι είναι επίσης δυσαρεστημένοι για τη μείωση των ελευθεριών, όπως η αυξανόμενη λογοκρισία στο Διαδίκτυο και η καταστολή των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και η αντικυβερνητική διαφωνία.
«Σύμφωνα με ένα σύστημα γνωστό ως διαχειριζόμενη δημοκρατία, στο οποίο οι Ρώσοι επιτρέπεται σε μεγάλο βαθμό να ψηφίζουν και να εκφράζουν τις απόψεις τους, αλλά είναι ως επί το πλείστον αδύναμοι να αλλάξουν τη δημόσια πολιτική, ο Πούτιν κατάφερε να συγκρατήσει οποιαδήποτε διαφωνία που θα μπορούσε να αμφισβητήσει τη διακυβέρνησή του», σχολιάζει η Wall Street Journal, προσθέτοντας ότι η υποστήριξη για την Ενωμένη Ρωσία μειώθηκε τα τελευταία χρόνια. Μόνο το 29% των Ρώσων ήταν έτοιμοι να ψηφίσουν για το κόμμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση στις αρχές του μήνα από το κρατικό ερευνητικό κέντρο κοινής γνώμης VCIOM. Παρόλα αυτά, το παραδοσιακό μπλοκ των ψηφοφόρων του Πούτιν (συνταξιούχοι, οι αρχές επιβολής του νόμου και του στρατού) είναι πιθανό να υποστηρίξει το κόμμα λόγω πίστης στον μακροχρόνιο ηγέτη, σημειώνουν οι αναλυτές.
naftemporiki.gr