«Η επόμενη μέρα της ψήφισης του νόμου-πλαισίου αποτελεί μία από τις πλέον δραματικές στιγμές της πρόσφατης ιστορίας του ελληνικού πανεπιστημίου», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Στην ανακοίνωσή της που εξέδωσε ύστερα από πολύωρη συνεδρίασή της, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου, αναφέρει ότι «το επόμενο διάστημα θα χαρακτηρίζεται από συνεχόμενες εντάσεις, με σοβαρές επιπτώσεις στην διεκπεραίωση του ρόλου και της αποστολής των πανεπιστημίων, που είναι η μετάδοση και ανάπτυξη της γνώσης στις νεότερες γενιές».
«Πρέπει να καταστεί σαφές -συνεχίζει η ανακοίνωση- ότι ένας νόμος που διακατέχεται από την αντίληψη ότι το πανεπιστήμιο είναι ένα απείθαρχο σχολείο, όπου φοιτούν, για απεριόριστο χρόνο αδιάφοροι και αμελείς σπουδαστές, με ανεπαρκείς δασκάλους οι οποίοι λειτουργούν στην λογική της συντεχνίας και σπαταλούν το δημόσιο χρήματα, δεν μπορεί και δεν θα οδηγήσει σε κανενός είδους αναβάθμιση». «Υπό την έννοια αυτή, η κρίση θα είναι βαθιά και παρατεταμένη. Το υπουργείο Παιδείας, καθημερινώς θα υποχρεώνεται να εκδίδει διευκρινιστικές εγκυκλίους για την εφαρμογή σειράς διατάξεων, αρκετές απο τις οποίες θα τεθούν υπό καθεστώς αναστολής για περαιτέρω διευκρινίσεις είτε θα αποδειχθούν ανεφάρμοστες στην πράξη. Η αδυναμία δε των διοικητικών οργάνων να τις υλοποιήσουν υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απειλής ποινικοποίησης των αποφάσεών τους σε συνδυασμό με την προσπάθειά τους να αποφεύγουν τις παγίδες που υποκρύπτονται σε κάθε σημείο εφαρμογής του νόμου αυτού, μόνο στην εύρρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ, δεν θα οδηγήσουν», υπογραμμίζεται.
Και η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου καταλήγει ζητώντας την απόσυρση του νόμου.