Η επικεφαλής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε σήμερα ότι η «τριπλή κρίση του πλανήτη» της κλιματικής αλλαγής, της μόλυνσης και της καταστροφής της φύσης, αποτελούν τη μεγαλύτερη παγκοσμίως μεμονωμένη απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Καθώς αυτές οι περιβαλλοντικές απειλές εντείνονται, θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη μεμονωμένη απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην εποχή μας», δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ, στην έναρξη συνεδρίασης του συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γενεύη, αναφερόμενη σε πρόσφατα «ακραία και φονικά» κλιματικά γεγονότα, όπως οι πλημμύρες στη Γερμανία και οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια.
«Πρέπει να θέσουμε τον πήχυ ψηλότερα --πράγματι, το κοινό μας μέλλον εξαρτάται από αυτό», πρόσθεσε η ίδια.
Η Μπατσελέτ υπογράμμισε ότι η «τριπλή αυτή κρίση του πλανήτη» έχει ήδη μεγάλο και άμεσο αντίκτυπο σε σειρά ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως «τα δικαιώματα για επαρκή σίτιση, νερό, μόρφωση, στέγαση, υγεία, ανάπτυξη ακόμα και στην ίδια τη ζωή».
«Η μόλυνση --που προέρχεται από τους ίδιους μη βιώσιμους τρόπους κατανάλωσης και παραγωγής όπως η κλιματική αλλαγή-- είναι η αιτία για έναν στους έξι πρόωρους θανάτους», είπε η ίδια.
Ο λιμός στη Μαδαγασκάρη, η ερημοποίηση στο Σαχέλ, η άνοδος της στάθμης των υδάτων στο Μπαγκλαντές, η λειψυδρία στη Μέση Ανατολή, οι τεράστιες πυρκαγιές στη Σιβηρία και στην Καλιφόρνια, οι πλημμύρες στην Κίνα και στη Γερμανία…Η Μπατσελέτ αναφέρθηκε σε μια μακρά λίστα περιβαλλοντικών κρίσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή μεγάλων τμημάτων πληθυσμού σε όλο τον κόσμο.
Κριτική για Ταλιμπάν, Κίνα
Η Μπατσελέτ επέκρινε επίσης τα πεπραγμένα των Ταλιμπάν σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα από τότε που κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι οι δεδηλωμένες δεσμεύσεις δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα στη χώρα, όπως είναι το καθεστώς που ισχύει για τις γυναίκες.
«Το σημαντικό είναι, και σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις ότι οι Ταλιμπάν θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών, πως τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, οι γυναίκες αντ’ αυτού αποκλείονται σταδιακά από τη δημόσια σφαίρα», δήλωσε η Μπατσελέτ.
Εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή της για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν, σημειώνοντας την απουσία των γυναικών και την κυριαρχία εκπροσώπων Παστούν.
Παράλληλα, η Μπατσελέτ εξέφρασε τη λύπη της που δεν είχαν επιτυχή έκβαση οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί πρόσβαση στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας προκειμένου να ερευνηθούν οι αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις σε βάρος των μουσουλμάνων Ουιγούρων, προσθέτοντας ότι η έκθεση για την κατάσταση εκεί είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης.
«Λυπάμαι που δεν είμαι σε θέση να αναφέρω πρόοδο στις προσπάθειές μου να έχω ουσιαστική πρόσβαση στην Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων Σιντζιάνγκ», δήλωσε η Μπατσελέτ.
«Στο μεταξύ, το γραφείο μου οριστικοποιεί την αξιολόγησή του για τις διαθέσιμες πληροφορίες αναφορικά με τους ισχυρισμούς για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εκείνη την περιοχή, με στόχο να τη δημοσιοποιήσει».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP