Κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης αποτελεί η στήριξη της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απένειμε το πρώτο βραβείο για τη Νεοφυή επιχείρηση της Χρονιάς στη start-up Orfium, στην τελετή απονομής των πρώτων βραβείων του Elevate Greece, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.
«Γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι των σημαντικών αλλαγών που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας θα γίνονται πιο εύκολες μέσα από την καινοτομία και τις επιχειρηματικές ιδέες που θα γεννηθούν, μέσα από αυτή την ώσμωση της έρευνας με την πρακτική επιχειρηματικότητα» επισήμανε ο πρωθυπουργός και συνεχάρη όλες τις εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και εκείνες που βραβεύθηκαν.
Σημειώνοντας ότι έχει εμπλοκή με το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων αρκετά χρόνια πριν επιλέξει να ασχοληθεί με την πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Χαίρομαι γιατί πραγματικά μέσα στην κρίση, η επιχειρηματικότητα στην πατρίδα μας άνθησε και θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε πάνω από 450 εταιρείες, τις οποίες πια γνωρίζουμε, γνωρίζουμε τις ανάγκες τους».
«Μία από τις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι πώς θα μεταφέρουμε τη γνώση και την καινοτομία, η οποία παράγεται στα πανεπιστήμιά μας και στα ερευνητικά κέντρα στον κόσμο της πραγματικής οικονομίας. Εκεί ακόμη έχουμε πολύ σημαντικά βήματα να κάνουμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι συμμερίζεται την άποψη η πολύ σημαντική δουλειά που γίνεται στο Elevate Greece να ενσωματωθεί σε μία δομή που θα έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, ώστε να υπάρχει ένα σταθερό σημείο αναφοράς για την υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.
To πρώτο βραβείο για τη Νεοφυή Επιχείρηση της Χρονιάς απονεμήθηκε από τον πρωθυπουργό στον Μιχάλη Πετυχάκη, εκπρόσωπο της Orfium, η οποία αξιοποιεί αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και καταπολεμά τη μουσική πειρατεία.
Το Elevate Greece αποτελεί πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει ως στόχο τη χαρτογράφηση νεοφυών επιχειρήσεων και την υποστήριξη της ανάπτυξής τους, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας. Στην ψηφιακή πύλη Elevate Greece oi ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την επίσημη πιστοποίηση από την αρμόδια αρχή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και έτσι δημιουργείται το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων.
«Το Elevate Greece δημιουργήθηκε από την ιδέα του υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρήστου Δήμα, και των συνεργατών του με τη δική μας υποστήριξη στο υπουργείο Ανάπτυξης και φυσικά και του πρωθυπουργού» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Μέχρι τη δική μας διακυβέρνηση η ιδέα της καινοτομίας, των νεοφυών επιχειρήσεων ήταν στην Ελλάδα κάτι εντελώς γκρίζο, συζητούσαμε γι' αυτό, αλλά ούτε το ξέραμε, ούτε το είχαμε αναγνώσει και το κυριότερο δεν είχαμε φτιάξει εργαλεία για να το υποστηρίξουμε» ανέφερε.
«Το μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας, αφού φτιάξαμε το εργαλείο, αφού χαρτογραφήσαμε τον χώρο, αφού μάθαμε ξανά τα πεδία στα οποία μπορούν να δραστηριοποιηθούν, να τους εξασφαλίσουμε τις κατάλληλες συνθήκες και φυσικά και η ιδιωτική πρωτοβουλία, η ευφυΐα, η εργατικότητα του καθενός θα τον βοηθήσει να πάει μπροστά και να κατακτήσει το μέλλον» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και αναφέρθηκε ακόμη στη στενή συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης με το Υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας ότι έχει τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τους τεχνοβλαστούς, για τη σύνδεση ακόμη περισσότερο της έρευνας με την αγορά.
«Δύο στις τρεις νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας βρίσκονται στην Αττική, ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία, η Περιφέρεια Κρήτης, η Δυτική Ελλάδα και μετά υπάρχει πρόβλημα. Αυτά τα στοιχεία μας έκαναν στο Υπουργείο Ανάπτυξης να δούμε πως μπορούμε να βρούμε ακόμα πιο δημιουργικούς τρόπους για να αναπτύξουμε τη νεοφυή επιχειρηματικότητα εκτός αστικών κέντρων» είπε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρήστος Δήμας.
Αναφερόμενος στη μετεξέλιξη του Elevate Greece, το οποίο λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος για το οικοσύστημα καινοτομίας, για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, για τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια, τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη, τις τράπεζες, τις θερμοκοιτίδες και τους επιταχυντές διευκρίνισε ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί «ένας φορέας καινοτομίας, ο οποίος θα έχει οικονομική και διοικητική ανεξαρτησία, ευέλικτο σχήμα λειτουργίας, ο στόχος είναι η εξωστρέφεια, η ανάδειξη και προσέγγιση ταλέντων».
Ο κ. Δήμας είπε ότι τα οφέλη για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που εγγράφονται στο Elevate Greece είναι από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ότι τα χρηματικά έπαθλα που συνοδεύουν τα βραβεία ανήλθαν σε 252.000 ευρώ και επίσης οι υποστηρικτές των βραβείων προσφέρουν παροχές υπηρεσιών στις εταιρείες που βραβεύονται ύψους 600.000 ευρώ.
Τα πρώτα βραβεία του Elevate Greece
To πρώτο βραβείο για τη νεοφυή επιχείρηση της χρονιάς και χρηματικό έπαθλο 40.000 ευρώ κέρδισε η Orfium, η οποία έχει αναπτύξει ένα σύστημα διαχείρισης δικαιωμάτων αναπαραγόμενης μουσικής.
To δεύτερο βραβείο αξιοποίησης τεχνολογιών 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και χρηματικό έπαθλο 40.000 ευρώ κέρδισε η Quanta & Qualia (MaGOS), εταιρεία που έχει αναπτύξει ένα σύστημα ελέγχου κίνησης των χεριών και των δαχτύλων σε VR. Το βραβείο απένειμε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
To τρίτο βραβείο κοινωνικής συνεισφοράς και έπαθλο 20.000 ευρώ κέρδισε η OramaVR, εταιρεία που έχει αναπτύξει ένα σύστημα ιατρικής εκπαίδευσης σε VR. Το βραβείο απένειμε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.
Το τέταρτο βραβείο για την ταχύτερα ανερχόμενης επιχείρησης και έπαθλο 22.000 ευρώ κέρδισε η Hack The Box. Το βραβείο απένειμε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρήστος Δήμας.
Το πέμπτο βραβείο για τον τεχνοβλαστό της χρονιάς και έπαθλο 20.000 ευρώ απονεμήθηκε στη Gnosis (JadBio), η οποία έχει δημιουργήσει ένα εξελιγμένο σύστημα επεξεργασίας βιοδεδομένων. Το βραβείο απένειμε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.
Το έκτο βραβείο περιβαλλοντολογικού αντίκτυπου και έπαθλο 22.000 ευρώ κέρδισε η Augmenta, που έχει αναπτύξει ένα σύστημα που τοποθετείται στα αγροτικά μηχανήματα για γεωργία ακριβείας.
Το έβδομο βραβείο επιχειρηματικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας και έπαθλο 20.000 ευρώ κέρδισε η METIS Cyberspace Technology, η οποία δημιούργησε ένα σύστημα ελέγχου των εμπορικών πλοίων.
Το όγδοο βραβείο γυναικείας επιχειρηματικότητας και έπαθλο 25.000 κέρδισε η εταιρεία Nannuka που έχει αναπτύξει πλατφόρμα εύρεσης βοηθών, εκπαιδευτών για παιδιά. Το βραβείο απένειμε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα.
Το ένατο βραβείο για την Startup που ξεχώρισε στο οικοσύστημα και έπαθλο 17.000 ευρώ κέρδισε η Owiwi, η οποία έχει αναπτύξει ένα ψυχομετρικό παιχνίδι για την επιλογή προσωπικού.
Το δέκατο βραβείο Startup Hero για την επίλυση υγειονομικών προκλήσεων της πανδημίας Covid-19 και έπαθλο 30.000 ευρώ κέρδισε η Gizelis Robotics με ένα ρομπότ καθαρισμού αέρα.
Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στις ομάδες φοιτητών και μαθητών, Swim.me και FlowOn, οι οποίες βραβεύθηκαν στα Junior Achievement Awards.
Πηγή: ΑΜΠΕ