Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στις γυναίκες να αθλούνται

«Δεν είναι απαραίτητο γιατί εκτίθενται»
Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2021 14:04
UPD:14:23
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Οι Ταλιμπάν αποκλείουν τις Αφγανές γυναίκες από την άθληση, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής ομάδας κρίκετ γυναικών της χώρας, σύμφωνα με αξιωματούχο της ισλαμιστικής ομάδας.

Σε συνέντευξή του στον αυστραλιανό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό SBS, ο αναπληρωτής επικεφαλής της πολιτιστικής επιτροπής των Ταλιμπάν, Αχμαντουλάχ Βασίκ, είπε ότι «ο αθλητισμός των γυναικών δεν θεωρείται ούτε κατάλληλος ούτε απαραίτητος».

«Δεν νομίζω ότι θα επιτρέπεται στις γυναίκες να παίζουν κρίκετ επειδή δεν είναι απαραίτητο οι γυναίκες να παίζουν κρίκετ», δήλωσε ο Βασίκ.

«Στο κρίκετ, μπορεί να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση όπου το πρόσωπο και το σώμα τους δεν θα καλύπτονται. Το Ισλάμ δεν επιτρέπει στις γυναίκες να φαίνονται έτσι.

«Είναι η εποχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης και θα υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο και στη συνέχεια θα το βλέπουν οι άνθρωποι. Το Ισλάμ και το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να παίζουν κρίκετ ή να κάνουν αθλήματα όπου εκτίθενται ».

Σκληροπυρηνική και χωρίς γυναίκες η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Μια νέα προσωρινή κυβέρνηση των Ταλιμπάν που προέρχεται αποκλειστικά από τάξεις πιστών ξεκίνησε επίσημα την Τετάρτη, με καθιερωμένους σκληροπυρηνικούς σε όλες τις βασικές θέσεις και χωρίς γυναίκες - παρά τις προηγούμενες υποσχέσεις για τη δημιουργία μιας διοικητικής κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο περιλάμβανε μόνο Ταλιμπάν, καμία γυναίκα και προσωπικότητες με ανησυχητικό ιστορικό, αλλά είπε ότι η νέα κυβέρνηση θα κριθεί από τις ενέργειές της.

Η προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο ήταν προσωρινό, αλλά είπε ότι οι Ταλιμπάν θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους να δώσουν ασφαλή διέλευση σε ξένους υπηκόους και Αφγανούς, με κατάλληλα ταξιδιωτικά έγγραφα, και να διασφαλίσουν ότι το αφγανικό έδαφος δεν θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για να βλάψει ένα άλλο κράτος.

«Ο κόσμος παρακολουθεί στενά», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κυρίαρχο το ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών

Το ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών είναι πιθανό να κυριαρχήσει στον τρόπο με τον οποίο το καθεστώς κρίνεται από τη διεθνή κοινότητα, με τον γυναικείο αθλητισμό και την ανδρική κυβέρνηση να αποτελούν δυσοίωνα προειδοποιητικά σημάδια.

Ενώ μια δήλωση πολιτικής που κυκλοφόρησε για να συνοδεύσει την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου αποσκοπούσε στην εξάλειψη των φόβων για τους γείτονες του Αφγανιστάν και τον υπόλοιπο κόσμο, οι γυναίκες-σε αντίθεση με τις μειονότητες-δεν αναφέρθηκαν ούτε μία φορά στη δήλωση τριών σελίδων.

Ενώ αξιωματούχοι στο Cricket Board του Αφγανιστάν λένε ότι δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα για την τύχη του γυναικείου κρίκετ, το πρόγραμμα του για κορίτσια έχει ήδη ανασταλεί.

Οι αθλήτριες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο κρίκετ, κρύβονται στο Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν ανέβηκαν στην εξουσία εν μέσω μιας άτακτης αποχώρησης των ξένων δυνάμεων από τις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, με γυναίκες να αναφέρουν απειλές βίας από τους μαχητές Ταλιμπάν, εάν πιάσουν να παίζουν.

Η απαγόρευση του αθλήματος έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων ότι η στάση των Ταλιμπάν απέναντι στις γυναίκες δεν έχει ούτε κατά διάνοια έχει μετριάσει από την τελευταία τους περίοδο εξουσία, παρά τους ισχυρισμούς για το αντίθετο.

Καθώς οι Ταλιμπάν έχουν μεταβεί από μαχητική δύναμη σε κυβερνητική εξουσία, αντιμετωπίζουν την αντίθεση στη διακυβέρνησή τους, με διασκορπισμένες διαδηλώσεις - πολλές με τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή - να ξεσπούν σε πόλεις σε όλη τη χώρα.

Μια μικρή συγκέντρωση στην πρωτεύουσα την Τετάρτη διαλύθηκε γρήγορα από την ένοπλη ασφάλεια των Ταλιμπάν, ενώ τα αφγανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι διαμαρτυρήθηκε επίσης στη βορειοανατολική πόλη Φαϊζαμπάντ.

Εκατοντάδες διαδήλωσαν την Τρίτη, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στην πόλη Χεράτ, όπου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Διαβόητοι για τη βάναυση και καταπιεστική κυριαρχία τους από το 1996 έως το 2001, οι Ταλιμπάν είχαν υποσχεθεί μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς αυτή τη φορά.

Ωστόσο, όλες οι κορυφαίες θέσεις παραχωρήθηκαν σε βασικούς ηγέτες του κινήματος και του δικτύου Χακάνι- η πιο βίαιη παράταξη των Ταλιμπάν γνωστή για καταστροφικές και αιματηρές επιθέσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τον Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή