«Οι αντιδράσεις που έχουν παρατηρηθεί (για το βιβλίο Ιστορίας της Στ’Δημοτικού προέρχονται από τη συλλογική συνείδηση του Έθνους», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, τονίζοντας πως «είναι απαράδεκτο τα παιδιά μας να διδάσκονται παραχαραγμένη ιστορία, επειδή αυτό επιβάλλουν κάποια κέντρα λήψης αποφάσεων».
«Πράγματα τα οποία είναι γνωστά στην πατρίδα μας από αιώνες δεν μπορεί να διαγραφούν επειδή το είπε ο οιοσδήποτε. Αυτοί που γράφουν τα βιβλία πρέπει να μάθουν να σέβονται την παράδοση του Έθνους και την ιστορική αλήθεια. Δεν είναι νοητό να μιλάμε για την Επανάσταση του ‘21 και να μην γίνεται λόγος για τη συμβολή της Εκκλησίας. Ποιος έκανε την Επανάσταση και ποιος διαφύλαξε μέσα στις συνειδήσεις των υποδούλων Ελλήνων τον πόθο και τη φλόγα για την ελευθερία; Ποιος είναι εκείνος που βοήθησε να διασωθεί η αυτοσυνειδησία των Ελλήνων και ότι οι Έλληνες είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων; Ποιος, αν όχι η Εκκλησία, με όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή Της και πέρα από τις θυσίες Της σε έμψυχο δυναμικό. Πόσοι Πατριάρχες κρεμάστηκαν, πόσοι Αρχιερείς, παπάδες και μοναχοί σκοτώθηκαν; Ο Στρατηγός Μακρυγιάννης αναφέρει ότι τα Μοναστήρια της εποχής ήταν οι τζεμπιχανέδες, δηλαδή οι αποθήκες των πολεμοφοδίων μας. Είναι δυνατόν αυτά να διαγραφούν με μια μονοκοντυλιά; Επαναστατεί και αγανακτεί η συνείδηση του έθνους και αυτήν εκφράζει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού», παρατήρησε ο Αρχιεπίσκοπος.
Ερωτηθείς εάν επιρρίπτει πρόθεση στη συγγραφική ομάδα του βιβλίου, ο κ.Χριστόδουλος είπε ότι «αυτοί που το έγραψαν τέτοιες οδηγίες πήραν και επομένως την ευθύνη έχουν αυτοί που έδωσαν τις οδηγίες για το πώς πρέπει να γραφεί».
Όσο για το αν τελικά υπήρξε ή όχι Κρυφό Σχολειό ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε: «Αυτά τα έχει λύσει η Ιστορία και η παράδοση. Όταν λέμε Κρυφό Σχολειό, δεν εννοούμε την ταμπέλα «Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κρυφό Σχολείο Μικρής Παναγιάς. Δεν είναι αυτό το Κρυφό Σχολειό. Εκ των πραγμάτων υπήρχε, εκεί που δεν υπήρχε η δυνατότητα να λειτουργούν σχολεία τα οποία θα είχαν την έγκριση των Τούρκων».