Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Μήλον της Έριδος αποτελεί η μεσαία τάξη για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, με την πολιτική κόντρα να φουντώνει. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ έναν οδικό χάρτη για τη διετία 2022-2023, δίνοντας βαρύτητα στις φοροελαφρύνσεις αλλά και στην αντιμετώπιση του εισαγόμενου κύματος ακρίβειας. Τη δική του πρόταση για την επόμενη μέρα θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη στις 18 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας «κοιτώντας» προς τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και τη μεσαία επιχειρηματικότητα.
Σε αυτή τη... μάχη -που θα εντείνεται όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης- κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσέρχονται με διαφορετικές επιδιώξεις. Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση εκτιμά πως τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να βρει σημαντικά ερείσματα στη μεσαία τάξη, τα οποία επιθυμεί τώρα να διατηρήσει. Από την άλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως οι κυβερνητικοί χειρισμοί σε μείζονα θέματα -π.χ. εργασιακές σχέσεις, ακρίβεια- ανοίγουν τον δρόμο για την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων με τους μισθωτούς και την επαναπροσέγγιση των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ο Αλέξης Τσίπρας -μιλώντας στο Open- κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως εξελέγη ξεγελώντας τη μεσαία τάξη με τρία συνθήματα: Λιγότερους φόρους, ασφάλεια και καλύτερες δουλειές. Προσέθεσε δε πως «αντί για λιγότερους φόρους έχει φέρει μια τραγική συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης με τις ανατιμήσεις, την ακρίβεια. Αντί για ασφάλεια, οι πολίτες ζουν σε ένα καθεστώς πρωτοφανούς ανασφάλειας. Και αντί για καλύτερες δουλειές έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους σε έναν εργασιακό μεσαίωνα, με την κατάργηση του 8ωρου και τη θεσμοθέτηση απλήρωτων υπερωριών».
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως «η μεσαία τάξη γνωρίζει καλά ποιος μείωσε φορολογικούς συντελεστές για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ποιος μείωσε τον ΕΝΦΙΑ, ποιος μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές και την προκαταβολή φόρου, ποιος ανέστειλε για το 2021 την εισφορά αλληλεγγύης. Γνωρίζει ποιος κατά τη διάρκεια της πανδημίας στήριξε τη μεσαία τάξη με επιστρεπτέες και μη επιστρεπτέες προκαταβολές, με έκπτωση ενοικίων, με το πρόγραμμα “Γέφυρα” για την επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας και τόσα άλλα».
Νέο πακέτο μέτρων
Από το βήμα της ΔΕΘ το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα εστιάσει σε ένα νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων, έχοντας το βλέμμα στραμμένο σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Μεταξύ άλλων θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για την εισφορά αλληλεγγύης, τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές στον ιδιωτικό τομέα, τον ΕΝΦΙΑ και το τέλος του επιτηδεύματος.
Χωριστό κομμάτι στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι αφιερωμένο στα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του εισαγόμενου κύματος ακρίβειας. Σε εξέλιξη είναι ένα μπαράζ κυβερνητικών συσκέψεων προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα, ενώ υπενθυμίζεται πως το θέμα συζητήθηκε και στο υπουργικό συμβούλιο, που έγινε την προηγούμενη Πέμπτη.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει η εκτίμηση πως πρόκειται για ένα βραχυπρόθεσμο φαινόμενο που συνδέεται άμεσα με τις διεθνείς συγκυρίες. Ωστόσο, αναγνωρίζουν πως δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξει ένα δίχτυ προστασίας, ώστε να αποφευχθεί ένα… ηλεκτροσόκ στα τιμολόγια και να τιθασευτούν οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης. Μάλιστα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για αύξηση κατά 16,2% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους οδηγούν το οικονομικό επιτελείο στην προς τα πάνω αναθεώρηση της εκτίμησης για το κλείσιμο της χρονιάς. Αυτό αυξάνει τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη λήψη μέτρων ανακούφισης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.
Το… καλάθι της νοικοκυράς
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα εστιάσει στον κόσμο της μισθωτής εργασίας αλλά και στη μεσαία επιχειρηματικότητα, κάνοντας παράλληλα λόγο για βαριές ευθύνες της κυβέρνησης στο θέμα της ακρίβειας. Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει ειδική ενότητα στην παρέμβασή του στη Θεσσαλονίκη, όπου θα γίνεται αναφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να ενισχυθεί το… καλάθι της νοικοκυράς.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση κοιτούν προς τη μεσαία τάξη και εστιάζουν στην αύξηση των μισθών και τη θωράκιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναφέρει την πρόταση για κατώτατο μισθό 800 ευρώ, κάτι που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια.
Παράλληλα βαρύτητα θα δοθεί σε μέτρα για την απενεργοποίηση της «βόμβας» του ιδιωτικού χρέους και την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων. Το βασικό σχέδιο προβλέπει κούρεμα ενός μεγάλου μέρους του χρέους της πανδημίας, με το υπόλοιπο ποσό να απλώνεται ακόμα και σε 120 δόσεις.
Πλέγμα προτάσεων θα υπάρξει ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση πως δεν παίρνει εγκαίρως μέτρα για να αποφευχθούν νέα λουκέτα και αύξηση της ανεργίας. Τέλος, ειδική αναφορά θα γίνει σε ένα νέο πτωχευτικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Στην Κουμουνδούρου είναι σε εξέλιξη ένα μπαράζ συσκέψεων του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τους τομεάρχες του κόμματος. Οι συσκέψεις το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει έναν κύκλο επαφών με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.