Πάνω από 222 δισεκατομμύρια ευρώ που ανήκουν σε γερμανούς πολίτες βρίσκονται κατατεθειμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλά εκ των οποίων σε φορολογικούς παραδείσους. Ιδίως οι πολύ πλούσιοι χρησιμοποιούν αυτό το μοντέλο φοροδιαφυγής, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας του Μονάχου Sueddeutsche Zeitung.
Το δημοσίευμα της εν λόγω εφημερίδας βασίζεται σε μια οικονομική κατάσταση του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών η οποία δόθηκε κατόπιν αιτήματος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς (Die Linke) στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag).
Σύμφωνα με την κατάσταση αυτή, το 2019 ήταν κατατεθειμένα τουλάχιστον 222 δισεκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης - «πολλά από αυτά σε φορολογικούς παραδείσους», όπως γράφει η Sueddeutsche Zeitung: Σχεδόν δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς στο νησί Γκέρνσεϊ της Μάγχης κοντά στην Νορμανδία, το οποίο ανήκει στην Βρετανική Κοινοπολιτεία, το ίδιο ποσό είναι κατατεθειμένο στο Λιχτενστάιν και περίπου 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ στα νησιά Καϊμάν της Καραϊβικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, ιδίως πολύ υψηλών εισοδημάτων πολίτες έχουν καταθέσεις σε γνωστούς φορολογικούς παραδείσους. Κατά μέσο όρο είναι κατατεθειμένα σχεδόν 2,7 εκατομμύρια ευρώ ανά λογαριασμό στο νησί Γκέρνσεϊ και περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ ανά λογαριασμό κατά μέσο όρο στα νησιά Καϊμάν.
Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ωστόσο ότι οι καταστάσεις δεν είναι πλήρεις. Αφενός θα μπορούσαν να προστεθούν ή να διορθωθούν και αφετέρου οι κυβερνήσεις 17 χωρών εξέφρασαν την αντίρρησή τους στο να δημοσιευθούν στατιστικά στοιχεία τους. Ανάμεσά τους οι φορολογικοί παράδεισοι της Ελβετίας, των Βερμούδων, της Νήσου του Μαν και του Αγίου Μαρίνου.
Σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung, η κοινοβουλευτική ομάδα της Αριστεράς ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών αυτά τα στοιχεία με αίτημά της πριν από ένα χρόνο. Εκείνη την εποχή, η Ελβετία δεν είχε ακόμα ζητήσει να τηρείται το απόρρητο των τραπεζικών στοιχείων που δίνει και έτσι συμπεριλήφθηκε στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών εκείνης της περιόδου: Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, περισσότερα από 133 δισεκατομμύρια ευρώ Γερμανών φορολογουμένων ήταν κατατεθειμένα σε ελβετικούς λογαριασμούς το 2018.
Ο αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag), Φάμπιο Ντε Μάζι, δήλωσε στην εφημερίδα του Μονάχου ότι «η διεθνής ανταλλαγή πληροφοριών αυξάνει τον κίνδυνο ανακάλυψης πολύ πλούσιων φοροφυγάδων.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά αφού ορισμένες χώρες αρνούνται να αποκαλύπτονται αυτά τα στατιστικά στοιχεία. Έτσι αυτά τα κράτη εμποδίζουν τη διαφάνεια και προστατεύουν τους φορολογικούς εγκληματίες», τόνισε ο Μτε Μάζι.
Πηγή: Sueddeutsche Zeitung