Του Μιχάλη Ψύλου
Μια μαύρη Μερτσέντες με την γερμανική σημαία, εισήλθε πρωί της περασμένης Δευτέρας στο προαύλιο του Μεγάρου των Ηλυσίων, στoν αριθμό 55 της οδού Φαμπούρ Σεντ-Ονορέ. Από τη θωρακισμένη λιμουζίνα δεν βγήκε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, όπως συνηθιζόταν τα τελευταία 16 χρόνια, αλλά ο Ολαφ Σολτς, ο Γερμανός αντιπρόεδρος, υπουργός Οικονομικών και κυρίως, φαβορί για την καγκελαρία -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.
Φυσικά, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δεν περίμενε τον Ολαφ στα σκαλιά του Ελιζέ, καθώς ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός είναι ακόμη, μόνο υποψήφιος. Ετσι, ο Ολαφ Σολτς μπήκε και βγήκε μόνος στο Γαλλικό προεδρικό μέγαρο.
Η ίδια σκηνή αναμένεται να επαναληφθεί αύριο το πρωί, αλλά με άλλον υποψήφιο καγκελάριο: Τον Χριστιανοδημοκράτη Αρμιν Λάσετ, που θα επισκεφθεί επίσης τον Μακρόν.
«Για μια εβδομάδα, η γερμανική προεκλογική εκστρατεία φαίνεται να έχει μετακομίσει στο Παρίσι και οι βασικοί υποψήφιοι καγκελάριοι ένιωσαν την ανάγκη να κάνουν προσκύνημα και να βγουν …φωτογραφία με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν», γράφει η ισπανική El Pais.
«Καθώς η Μέρκελ φεύγει, ο Μακρόν γίνεται πλέον η φιγούρα που ενσαρκώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ισχυρός άνδρας στην Ευρώπη», λέει η Μάριον φαν Ρέντεργκεμ, συγγραφέας δύο βιβλίων για τις σχέσεις Βερολίνου-Παρισιού και τον περιβόητο γαλλογερμανικό άξονα.
Ολοι οι υποψήφιοι διάδοχοι της Μέρκελ-ακόμη και η Πράσινη Ανναλένα Μπέρμποκ που δεν έχει κανονίσει ακόμη συνάντηση με τον Μακρόν – δεν κρύβουν ότι επιδιώκουν μια γόνιμη σχέση με τον Γάλλο ηγέτη, όπως ο Χέλμουτ Κολ με τον Φρανσουά Μιτεράν ή παλιότερα, ο Σαρλ ντε Γκολ με τον Κόνραντ Αντενάουερ. «Είναι λογικό, οι ηγέτες μιάς χώρας όπως η Γερμανία, να θέλουν να συναντήσουν τον βασικό τους εταίρο», προσθέτει η Μαριόν φαν Ρέντεργκεμ.
Αυτό που έχει αλλάξει όμως είναι πλέον, η κατεύθυνση του ταξιδιού: Δεν πάει όπως παλιά το Παρίσι στο Βερολίνο, αλλά το Βερολίνο στο Παρίσι. Πριν τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2017, ο τότε νεαρός, αρχάριος υποψήφιος Εμμανουέλ Μακρόν είχε ταξιδεύσει στο Βερολίνο για να φωτογραφηθεί με την Μέρκελ. Πέντε χρόνια αργότερα, η Μέρκελ αποχωρεί από την καγκελαρία, αφήνοντας ένα κενό στον γαλλογερμανικό άξονα, αλλά και ένα μεγάλο ερώτημα: Αν ο Μακρόν μπορεί να το καλύψει! Δεν είναι μυστικό άλλωστε, ότι η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις από την πανδημία έχουν πλήξει τον Γάλλο πρόεδρο, σε τέτοιο βαθμό που η επανεκλογή του στο Ελιζέ στις εκλογές της προσεχούς άνοιξης, μόνο σίγουρη δεν είναι. Η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν έχει ισχυρό άνεμο στα πανιά της, ενώ η Γκωλική κεντρο-δεξιά με μια σειρά υποψηφίους , ελπίζει να πάρει τη ρεβάνς.
Στοιχηματίζουν υπερ του Σολτς
Στη Γαλλία, εφημερίδες και περιοδικά τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία συγκρίνουν πόσο «συμβατοί με τον Μακρόν» είναι οι υποψήφιοι καγκελάριοι. «Ποιος υποψήφιος είναι πιο κοντά στον Μακρόν»; διερωτάται το γαλλικό περιοδικό LÈxpress: Ο σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς ή ο Χριστιανοδημοκράτης, Αρμιν Λάσετ; Ουδείς από τους δύο! Ο Γάλλος Πρόεδρος ιδεολογικά είναι πολύ κοντά στον Κρίστιαν Λίντνερ, τον ηγέτη των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) στη Γερμανία, με το κόμμα του οποίου συνεργάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ανάμεσα στους δύο μονομάχους, ο Σολτς φαίνεται να κερδίζει τις εντυπώσεις. Το περιοδικό «L` Express» εκτιμά ότι ο Σολτς είναι πολιτικά, πιο κοντά στον Μακρόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αύξηση του κατώτατου μισθού που επιθυμεί ο Όλαφ Σολτς θεωρείται πολύ θετική στο Παρίσι, όπως και το άνοιγμα του Σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου κατ 'αρχήν στην ιδέα ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού χρέους.
Η Γαλλία αναλαμβάνει επίσης την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου και θα πρέπει ο Μακρόν να προετοιμάσει εκ των προτέρων ένα σχέδιο συντονισμένης δράσης με το Βερολίνο. Ιδιαίτερα ,καθώς στη διάρκεια της Γαλλικής προεδρίας θα διεξαχθούν και οι προεδρικές εκλογές!
Πέραν των ιδεολογικο-πολιτικών αντιλήψεων όμως, όλοι γνωρίζουν ότι η ενωμένη Ευρώπη χωρίς τον γαλλο-γερμανικό άξονα απλά δεν υπάρχει.
Και ο νέος καγκελάριος θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει από τώρα μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη: Από την οικονομική ανάκαμψη έως την κλιματική κρίση, το προσφυγικό και τον γεωπολιτικό ρόλο της Ευρώπης μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το Αφγανιστάν.
Το Παρίσι, φαίνεται λοιπόν, να στοιχηματίζει υπέρ του Σολτς. Ένα δίδυμο Μακρόν-Λάσετ, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως συνέχεια της εξαιρετικής σχέσης που είχε ο Γάλλος πρόεδρος με την Ανγκελα Μέρκελ, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οδεύουμε προς δίπολο Σολτς-Μακρόν.
Αν και όπως λέει η συγγραφέας Μάριον φαν Ρέντεργκεμ, «στη Γερμανία, και οι τρεις υποψήφιοι για την καγκελαρία είναι λίγο πολύ κεντρώοι και όλοι πολύ Ευρωπαίοι». Συνεπώς, το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών δεν θα επιφέρει δραστικές αλλαγές στον γαλλο-γερμανικό άξονα, Ο «κίνδυνος» για μια δραματική αλλαγή , μπορεί να προέλθει μόνο από τη Γαλλία, αν η Μαρίν Λε Πεν καταφέρει να νικήσει στις προεδρικές εκλογές…