Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
Αγώνα δρόμου για να αποφύγει επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών κάνει η κυβέρνηση, που έχει εναλλακτικά σχέδια στο τραπέζι για να προλάβει ένα ασφυκτικό «πρέσινγκ» στο σύστημα υγείας. Σε αυτή τη φάση η σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων έχει ως αποτέλεσμα να πάρει «μετάθεση» η επιβολή πρόσθετων περιορισμών.
Ωστόσο υπάρχει plan b με αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, σε περίπτωση που υπάρξει έξαρση της πανδημίας μέσα στο φθινόπωρο. Ουσιαστικά θα εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα, που προβλέπει :
* «Χαλάρωση» των περιορισμών για τους εμβολιασμένους (π.χ. άμεση επιστροφή στην εργασία όσων υγειονομικών κάνουν την πρώτη δόση)
* Αυστηροποίηση του πλαισίου για τους ανεμβολίαστους αν χειροτερέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Δεδομένο είναι πως δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, μετά την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Το πρώτο κουδούνι χτυπά στις 13 του μήνα και σε αντίθεση με πέρσι τα σχολικά τμήματα δεν θα κλείνουν με το πρώτο κρούσμα (αυτό θα γίνεται μόνο αν νοσήσει το 50% συν ένα των μαθητών).
Προς το παρόν διπλή παρέμβαση έρχεται στον χώρο της υγείας, προκειμένου να ρυθμιστούν θέματα που σχετίζονται άμεσα με την πανδημία. Ειδικότερα αύριο με τροπολογία θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιάζονται να επιστρέφουν στην εργασία τους την επόμενη μέρα μετά την πρώτη δόση (και όχι σε 14 μέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους). Παράλληλα θα υπάρξει ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για την επιβολή κυρώσεων, μετά και τα όσα είδαν το φως στην Καρδίτσα όπου διεξάγεται έρευνα για εικονικούς εμβολιασμούς.
Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης - με αφορμή τους ελέγχους στο κέντρο υγείας Παλαμά στην Καρδίτσα - ανακοίνωσε την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για την επιβολή κυρώσεων. Παράλληλα ενεργοποίησε τις διατάξεις περί διαθεσιμότητας και έδωσε άμεσα εντολή στον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) να διαταχθεί κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) και να διαβιβαστεί ο φάκελος στον Εισαγγελέα.
Σε αυτή την χρονική συγκυρία δεν προγραμματίζονται ανακοινώσεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, ωστόσο σχετικές προτάσεις παραμένουν στο τραπέζι για παν ενδεχόμενο (π.χ. ένστολοι, εκπαιδευτικοί).
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως «η υποχρεωτικότητα είναι μια επιλογή που εξακολουθούμε να την έχουμε. Ανάλογα με τα μεγέθη εξέλιξης του κορωνοϊού και ανάλογα, κυρίως, με τον ρυθμό αύξησης των εμβολιασμών και αν παρατηρούνται προβλήματα, τα οποία επιβάλλουν κάποια διαφορετική προσέγγιση και τακτική προς την κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση έχει την επιλογή της επέκτασης της υποχρεωτικότητας και ανάλογα θα συμπεριφερθεί».
Πάντως δεδομένο είναι πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν εξετάζεται ένα νέο καθολικό lockdown, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε την οικονομία σε «διασωλήνωση». Σε περίπτωση που χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα, αυτά θα είναι εστιασμένα στους ανεμβολίαστους.
Μιλώντας στη «Ναυτεμπορική» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε πως «αν επιδεινωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες, θα υπάρξουν ασφαλώς περιορισμοί που αφορούν τους ανεμβολίαστους. Οι εμβολιασμένοι δεν έχουν να φοβούνται τίποτα».
Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση επιδιώκει την επιτάχυνση των εμβολιασμών, με στόχο να έρθει λίγο πιο κοντά το τείχος ανοσίας.
Μετά από μια σημαντική υποχώρηση του ρυθμού των εμβολιασμών λόγω της θερινής… ραστώνης, καταγράφεται ανοδική πορεία στα νέα ραντεβού. Υπολογίζεται ότι τις τελευταίες είκοσι ημέρες έχουν κάνει την πρώτη δόση 300.000 άτομα και συνολικά 6,14 εκατομμύρια πολίτες είναι πλήρως ή μερικώς εμβολιασμένοι.