Ευθύνες στην κυβέρνηση για τις ανατιμήσεις-φωτιά σε βασικά προϊόντα και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος καταλογίζει ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών, Κώστας Ζαχαριάδης, επιρρίπτοντάς της ανικανότητα στην παρακολούθηση της αγοράς αλλά και ανοχή στην αισχροκέρδεια σε περίοδο διεθνούς κρίσης. Ταυτόχρονα, ασκεί οξεία κριτική στον πρωθυπουργό για τον πρόσφατο ανασχηματισμό κατηγορώντας τον ότι «ψωνίζει στελέχη» από την ακροδεξιά αλλά και από το «σκραπατζίδικο μιας ιδεολογικά ανερμάτιστης εκδοχής της κεντροαριστεράς».
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «ναι» στο θέμα του εμβολιασμού χωρίς δεύτερες σκέψεις την ώρα που η κυβέρνηση κατασκευάζει εχθρούς ενώ διερωτάται γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το χαρτοφυλάκιο της Υγείας στον Θάνο Πλεύρη και όχι σε κάποιον ικανό γιατρό ή έμπειρο πολιτικό της ΝΔ. Χαρακτηρίζει δε την κυβέρνηση «μακριά νυχτωμένη» στο θέμα της κλιματικής κρίσης και της Πολιτικής Προστασίας και θυμίζει ότι ο αείμνηστος Μιχάλης Παπαγιαννάκης προειδοποιούσε προ 20 χρόνων πως «στο μέλλον οι ειδήσεις θα αρχίζουν από τον καιρό».
Συνέντευξη στον Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
Οι ανατιμήσεις βασικών αγαθών πλήττουν όλο και περισσότερο τους καταναλωτές ενώ αναμένονται και σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες και αν ναι, που εντοπίζονται;
Κώστας Ζαχαριάδης: Η προστασία του καταναλωτή προφανώς και είναι απολύτως κυβερνητική ευθύνη και ως προς την πρόβλεψη και ως προς τον έλεγχο των τιμών. Δυστυχώς και στα δύο αυτά η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο ίσως επειδή ήθελε να τον χάσει για ευνόητους λόγους, ίσως επειδή λόγω ανικανότητας δεν μπορεί να παρακολουθήσει την αγορά.
Ο κ. Χατζηδάκης, ο σούπερμαν όπως τον αποκαλούν οι συνεργάτες του, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2020 σε συνέδριο του Economist μας είπε ότι, «πάμε σε πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για να πέσουν οι τιμές» ενώ είχε ήδη αυξήσει τα τιμολόγια 10% τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους. Η κυβέρνηση ανέχτηκε φαινόμενα αισχροκέρδειας και απορρύθμισης στην αγορά ηλεκτρισμού το μεγαλύτερο διάστημα του 2020 εν μέσω πανδημίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι προμηθευτές και η ΔΕΗ να πωλούν, τον Απρίλιο του 2020, ακόμη και τέσσερις φορές ακριβότερα από την χοντρική τιμή ενέργειας, ενώ καμία (προηγούμενη) μείωση δεν ενσωματώθηκε ποτέ στους καταναλωτές.
Έτσι, σήμερα η αύξηση της τιμής του ρεύματος αναμένεται να εκτοξευθεί 50% προκαλώντας μία ακόμη επιβάρυνση, μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία, στα νοικοκυριά και τις ήδη οικονομικά ευάλωτες μικρές επιχειρήσεις. Είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο θα αναρωτηθεί κανείς; Όχι φυσικά. Μαζί με την διεθνή κρίση ανακατεύονται οι χρόνιες παθογένειες της χώρας αλλά και οι ιδεοληψίες του κ. Μητσοτάκη. Στην Ελλάδα συμβαίνει πάντα όταν κυβερνά η δεξιά το «μάρμαρο» να το πληρώνουν οι ασθενέστεροι και οι μεσαίοι. Δεν είναι μόνο το ρεύμα, είναι και οι τιμές στα σούπερ μάρκετ, στα είδη πρώτης ανάγκης, στα καύσιμα, την ίδια στιγμή που ο κατώτατος μισθός το 2021 παραμένει αμετάβλητος ενώ το 2022 η αύξηση θα είναι μόλις 2%, δηλαδή 13 ευρώ το μήνα. Δυστυχώς, το πραγματικό εισόδημα μικραίνει και η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση δεξιά στροφή με τον ανασχηματισμό αλλά και απόπειρα διεμβολισμού της δημοκρατικής παράταξης. Δεν είναι κάπως αντιφατικοί αυτοί οι ισχυρισμοί;
Κώστας Ζαχαριάδης: Τα παιχνίδια αμφίπλευρης διεύρυνσης που επιχείρησε η ΝΔ τα τελευταία τέσσερα χρόνια εξάντλησαν τα όριά τους. Η χρησιμοποίηση των αφελών δυνάμεων του κέντρου ως αντίβαρο στις ακροδεξιές πολιτικές και την υιοθεσία ακροδεξιών προσωπικοτήτων έφτασε στο τέλος της. Τα προσωπεία έπεσαν. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι ακριβώς αυτή που δείχνουν οι δράσεις της και οι πολιτικές της πρωτοβουλίες: οικονομικά νεοφιλελεύθερη, κοινωνικά υπερσυντηρητική, με ακροδεξιά αντανακλαστικά όταν πιέζεται.
Η κριτική μας δεν είναι καθόλου αντιφατική. Η στρατηγική του κ.Μητσοτάκη είναι τυχοδιωκτική και αλαζονική. Ο διεθνής τύπος βρίθει δημοσιευμάτων που διατυπώνουν ανησυχία για την υπουργοποίηση ακροδεξιών στην Ελλάδα. Σημαίνοντα στελέχη στο Υπουργικό Συμβούλιο αφού υπουργοποιήθηκαν, τονίζω το εκ των υστέρων γιατί πάντα έχει τη σημασία του, έκαναν απολογητικές/διευκρινιστικές δηλώσεις για το Ολοκαύτωμα. Το θεωρείτε τυχαίο; Η ίδια η βάση της παραδοσιακής ΝΔ είναι ενοχλημένη από την υπουργοποίηση των πρωτοπαλίκαρων του κ. Καρατζαφέρη.
Δεν είναι όμως αυτή η όλη εικόνα της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης είναι σαν το καταμαράν. Πατάει με το ένα πόδι στην ακροδεξιά και με το άλλο στο «ακραίο» κέντρο, χωρίς αρχές, χωρίς ιδεολογία, χωρίς σχέδιο με μόνη συγκολλητική ουσία τη νομή της εξουσίας. Χρυσοχοΐδης, Σκέρτσος, Γεραπετρίτης, Πιερρακάκης, Θεοδωρικάκος, Μενδώνη, Λιβάνιος, Αμυράς, Γιατρομανωλάκης, Μαυρωτάς - σίγουρα κάποιους ξεχνάω - προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ και το ΠΟΤΑΜΙ που μετείχε ιδρυτικά στο ΚΙΝΑΛ.
Ο κ. Μητσοτάκης πέρα από την ακροδεξιά αποφάσισε να ψωνίσει και απο το σκραπατζίδικο μιας ανερμάτιστης ιδεολογικά εκδοχής της κεντροαριστεράς, που βρίσκει πιο φυσιολογικό να είσαι μαζί με τους οπαδούς της Λεπέν παρά να συνομιλεί με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους στην Ευρώπη, βάζοντας πάντα τα «εγώ» πάνω από τα «εμείς», μέχρι να έρθει ένας ανασχηματισμός και να φύγουν σαν στυμμένες λεμονόκουπες.
Για άλλη μια χρονιά η κρατική μηχανή αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Τι αντιπροτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο για την αναμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας αλλά και ευρύτερα για τη Δημόσια Διοίκηση;
Κώστας Ζαχαριάδης: Κατ’ αρχήν λείπει από την κυβέρνηση η αντίληψη της πραγματικότητας όσον αφορά το ίδιο το πρόβλημα. Δεν μπορείς να λύσεις κανένα πρόβλημα αν πρώτα απ’ όλα δεν το καταλάβεις και η κυβέρνηση μοιάζει στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και της πολιτικής προστασίας μακριά νυχτωμένη. Κατά δεύτερο η κλιματική αλλαγή απαιτεί άμεσες λύσεις και ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης σε κάθε πτυχή της οικονομικής, κοινωνικής και ατομικής δραστηριότητας. Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία έχουν συνέπειες στις δημόσιες υποδομές, τις ιδιοκτησίες, αλλά και κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Αυτό συμβαίνει και θα συμβαίνει όλο και πιο συχνά σε όλο τον κόσμο. Τον δύσκολο χειμώνα με την επέλαση της «Μήδειας» και του «Ιανού» ακολούθησε ο ακραίος καύσωνας και οι πυρκαγιές που έκαψαν 1,3 εκ. στρέμματα δασικών εκτάσεων. Η ανάγκη σχεδιασμού πολιτικών διαχείρισης των φυσικών και περιβαλλοντικών καταστροφών, με έμφαση στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των συνεπειών, είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Κάθε φορά που συζητάμε τέτοια θέματα θυμάμαι τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ τον αείμνηστο Μιχάλη Παπαγιαννάκη - ο οποίος έβλεπε μπροστά σε όλα και όχι μόνο στην κλιματική αλλαγή- να λέει πριν 20 χρόνια ότι, «στο μέλλον οι ειδήσεις θα ξεκινούν με τον καιρό».
Θυμίζω ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίστηκε πρόγραμμα μεταφοράς και τεχνογνωσίας από χώρες της ΕΕ, κυρίως από τη Γαλλία, για το υπό συγκρότηση σύστημα πολιτικής προστασίας, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ.
Επιπλέον, ήδη από το 2019 έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και για την γενική αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Πολιτικής Προστασίας, που εν πολλοίς σήμερα είναι παρωχημένο και δεν ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους και την κλιματική αλλαγή. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί συνέχεια της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συνιστά προϊόν πολύμηνης επεξεργασίας, σε συνεργασία με την προηγούμενη ηγεσία και τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ελήφθησαν υπόψη οι κατευθυντήριες οδηγίες διεθνών οργανισμών, οι προτάσεις των συναρμόδιων φορέων και της Αυτοδιοίκησης. Αποτελεί ένα πρότυπο και αναλυτικό σχέδιο αναμόρφωσης και επικαιροποίησης του εθνικού συστήματος Πολιτικής Προστασίας. Η Νέα Δημοκρατία τότε είχε απορρίψει το σχέδιο νόμου. Εν τέλει η κυβέρνηση κατέθεσε, παρεμπιπτόντως, ένα δαιδαλώδες νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία, γεμάτο προχειρότητες και ασάφειες, το οποίο μάλιστα δε συμβαδίζει με τις ανάγκες των πολιτών, που όλο και πιο συχνά έρχονται αντιμέτωποι με τα ακραία φαινόμενα, αλλά και με έναν κρατικό μηχανισμό που αδυνατεί να ανταποκριθεί.
Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική αλλά να προσαρμόσουμε με επιτυχία στην δική μας πραγματικότητα τα σχέδια αυτών που τα πάνε καλύτερα από εμάς.
Η κυβέρνηση σας καταλογίζει ότι «κλείνετε το μάτι» σε αντιεμβολιαστές. Κατά τη γνώμη σας είναι ξεκάθαρος ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τον εμβολιασμό;
Κώστας Ζαχαριάδης: Σας καλώ να αναζητήσετε στο περιελθόν σε αντίστοιχες κρίσεις τόσο συναινετική και ορθολογική αντιπολίτευση όσο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σε όλο το διάστημα της δοκιμασίας μας από την πανδημία. Ως προς τον εμβολιασμό τώρα και σε πρακτικό και σε συμβολικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και ο πρόεδρός του υπήρξαν εξαιρετικά σαφείς. Δεν γίνεται όμως, δεν είναι δυνατόν η οποία κριτική και η οποία αμφισβήτηση να αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση και τους φίλους της ως ταμπού και τοτέμ. Έλεος, δεν υπάρχει μόνο η θεόσταλτη και ουράνια αλάνθαστη κυβέρνηση Μητσοτάκη με τους σχεδόν 14.000 νεκρούς. Για παράδειγμα ποιος και με ποιου ευθύνη έγινε το τεράστιο μπέρδεμα με το αν φοράμε ή όχι τις μάσκες στην αρχή της πανδημίας; Ποιος και με ποιες ενέργειες αμφισβήτησε και τελικώς απομάκρυνε το Astra Zeneca αφού είχαν εμβολιαστεί χιλιάδες συμπολίτες μας, μεταξύ των οποίων και εγώ. Ποιος έλεγε ότι η αύξηση των κλινών είναι χαμένα λεφτά; Ποιος έλεγε ότι όσες περισσότερες ΜΕΘ έχουμε τόσους περισσότερους νεκρούς θα έχουμε; Αυτά για να μην ξεχνάμε.
Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συντάχθηκε με τη κεντρική θέση του ΠΟΥ: εμβόλια για όλους και όλες παντού. Ζήτησε την άρση της πατέντας, τάχθηκε ανεπιφύλαχτα υπέρ του καθολικού εμβολιασμού και υποχρεωτικότητα για τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε δομές με ευπαθείς ομάδες. Υπερασπιζόμαστε, στηρίζουμε και διαδίδουμε την ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού και ενθαρρύνουμε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν, πρώτα από όλα για τους ίδιους και στη συνέχεια ως πράξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης. Άρα λέμε ξεκάθαρα ναι στον μαζικό εμβολιασμό χωρίς αναστολές και δεύτερες σκέψεις.
Η Νέα Δημοκρατία πάσχει από το σύνδρομο καταδίωξης. Επειδή αποτυγχάνει στους στόχους που η ίδια βάζει, προσπαθεί να κατασκευάσει εχθρούς για να τους κατηγορήσει και να αποποιηθεί την ευθύνη. Πόσο κρατάει αυτό το «τελευταίο μίλι» του κ. Μητσοτάκη; Αυτό είναι το «φυσιολογικό καλοκαίρι» για το οποίο μας διαβεβαίωνε ο Πρωθυπουργός στις 31 Μαΐου γνωρίζοντας την ύπαρξη της «μετάλλαξης Δ»; Το χειρότερο απ’ όλα η υπουργοποίηση του Θάνου Πλεύρη στο Υπουργείο Υγείας. Με τόσα στελέχη η Νεα Δημοκρατία, με έμπειρους πολιτικούς, ικανούς γιατρούς και ακαδημαϊκούς, προχώρησε στη συγκεκριμένη επιλογή; Τι έχει γίνει κάτω από το τραπέζι; Τι δεσμεύσεις υπάρχουν; Ποια συμφέροντα πιέζουν και «κρατούν» τον κ. Μητσοτάκη;
Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν φθορά της κυβέρνησης αλλά μικρά οφέλη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πως σχολιάζετε αυτή την εικόνα;
Κώστας Ζαχαριάδης: Η ΝΔ κυρίως λόγω πανδημίας αλλά και υποστήριξης από τα ΜΜΕ πέρασε ένα παρατεταμένο χρονικά «μήνα του μέλιτος». Σε αυτό το διάστημα αντί να θωρακίσει τη χώρα υγειονομικά και οικονομικά βρήκε την ευκαιρία να εξαντλήσει τις παραγγελίες της σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Παραγγελίες για τα εργασιακά, για την εκπαίδευση, για τις επενδύσεις, για τις ιδιωτικοποιήσεις. Σε όλο αυτό το διάστημα οι δημοσκοπήσεις της έδιναν επιπλέον δυνάμεις με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε αυτή την πρωτοφανή πολιτική αλαζονεία που παρακολουθούμε σήμερα.
Σήμερα το τοπίο είναι εντελώς διαφορετικό. Η εικόνα των δημοσκοπήσεων και η εικόνα των media συγκρούεται καθημερινά με την πραγματικότητα που βιώνουν οι περισσότεροι Έλληνες. Η εικόνα θα αλλάξει κι άλλο έχει έρθει η ώρα οι δημοσκοπήσεις να αποτυπώσουν πιο καθαρά τις μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχει μπροστά του ένα έργο μεγάλης ευθύνης, να σηκώσει στις πλάτες του τη μεγάλη και πλειοψηφούσα δημοκρατική παράταξη. Η χώρα χρειάζεται εναλλακτική λύση, γι’ αυτό προσπαθούμε, γι’ αυτό παλεύουμε. Τα όποια κέρδη δημοκοπικά, πολιτικά ή εκλογικά δεν θα είναι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα είναι ολόκληρου του ελληνικού λαού που παλεύει και αγωνίζεται να ξεπεράσει αλλεπάλληλες κρίσεις.