Πολύ σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στην πόλη Τσετίνιε του Μαυροβουνίου, εξαιτίας της ενθρόνισης του επικεφαλής της Σερβικής Εκκλησίας στη χώρα, Ιωαννίκιου, καθώς αντέδρασαν πολίτες που δεν αποδέχονται την δικαιοδοσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς κατήγγειλε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα το Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα του νυν προέδρου της Δημοκρατίας Μίλο Τζουκάνοβιτς ότι προκάλεσαν τα επεισόδια.
Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Μαυροβουνίου πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου από τον Πατριάρχη των Σέρβων Πορφύριο.
Από χθες στην πόλη επικρατούσε ένταση και υπήρξαν συμπλοκές αστυνομίας και διαδηλωτών που προσπάθησαν να αποτρέψουν την πραγματοποίηση της τελετής ενθρόνισης. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν με οδοφράγματα την πόλη Τσέτινιε για να μην μπορέσουν οι ιεράρχες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να προσεγγίσουν οδικώς την Μονή. Καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας, όπως και σήμερα το πρωί, ακούγονταν συνεχώς πυροβολισμοί ενώ ομάδες διαδηλωτών, προσπαθώντας να εισβάλουν στην Μονή, συγκρούστηκαν με την αστυνομία.
Ο πατριάρχης της Σερβικής Εκκλησίας Πορφύριος και ο νέο-ενθρονισμένος Μητροπολίτης έφτασαν σήμερα το πρωί στην Μονή με στρατιωτικό ελικόπτερο και υπό την προστασία των ειδικών δυνάμεων και έτσι η τελετή ενθρόνισης πραγματοποιήθηκε κανονικά.
Το εκκλησιαστικό ζήτημα διχάζει την κοινωνία του Μαυροβουνίου από την ίδρυση της Γιουγκοσλαβίας μετά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
Από το 1920, που καταργήθηκε με βασιλικό διάταγμα του Αλεξάνταρ Καραγιώργιεβιτς η αυτονομία της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου και προσαρτήθηκε στην Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, υπήρξαν συνεχώς διενέξεις.
Τα χρόνια του '90 ανανεώθηκε το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας του Μαυροβουνίου από κάποιους ιεράρχες, ωστόσο ούτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο ούτε καμία άλλη ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο αναγνώρισαν την Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου, ενώ το σερβικό Πατριαρχείο την θεωρεί σχισματική.
Πριν από ενάμισι χρόνο, περίπου, η τότε κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος κατέθεσε νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε στη βουλή για την δήμευση της περιουσίας της Σερβικής Εκκλησίας - δηλαδή μοναστήρια και ναούς -για την οποία δεν κατείχε τίτλο ιδιοκτησίας πριν από το 1918, δηλαδή πριν από την ίδρυση της Γιουγκοσλαβίας.
Αυτή η κίνηση ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια να δοθούν οι ναοί στην σχισματική Εκκλησία του Μαυροβουνίου και είχαμε καθημερινά διαδηλώσεις στο Μαυροβούνιο για πάνω από ένα χρόνο, τις οποίες οργάνωνε η Σερβική Εκκλησία. Αυτή η κατάσταση οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές τον Αύγουστο του 2020.
Πηγή: ΑΜΠΕ