«Με βαθιά συγκίνηση το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποχαιρετά τον μεγάλο δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας Έλληνας με Κρητική ταυτότητα, ένας θαρραλέος μαχητής και πρωτοπόρος καλλιτέχνης, εμπνευσμένος από οράματα κοινωνικής αλλαγής και πολιτιστικής ανάτασης».
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση της η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης με την πανεπιστημιακή κοινότητα να αποχαιρετά τον Μίκη που όπως επισημαίνει: «Αυτόνομος την παρουσία του στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα, πορεύτηκε με το προσωπικό του στίγμα, δημιουργώντας έργα απαράμιλλης καλλιτεχνικής σπουδαιότητας, ενώ οι πολιτικές του απόψεις είχαν ιδιαίτερο βάρος με οποιοδήποτε "στρατόπεδο" και αν συντάχθηκε. Το μουσικό και συγγραφικό του έργο, μεγάλο σε έκταση, είναι πολυδύναμο, εξαιρετικά πρωτότυπο, ποιοτικό και φανερά ευαίσθητο στα δεινά των ανθρώπων και το πανανθρώπινο όνειρο της ειρήνης».
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης τίμησε τον πολυτάλαντο δημιουργό, τον πολύπαθο αγωνιστή της ελευθερίας και της κοινωνική δικαιοσύνης, τον υπέρμαχο της ενωτικής δύναμης του πολιτισμού, με το χρυσό μετάλλιο του Ιδρύματος το 1996 και το 2005 τον αναγόρευσε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής.
«Ο Μίκης είδε τον κόσμο με τα μάτια των καταπιεσμένων, των φτωχών και αδικημένων ολόκληρης της γης. Στάθηκε πλάι σ' αυτούς που αντιστέκονται, που αγωνίζονται, που επαναστατούν, που δεν συμβιβάζονται και δεν υποκύπτουν. Έγινε παγκόσμιο σύμβολο Αντίστασης και Ελευθερίας», αναφέρει η πρυτανική αρχή.
Ως ελάχιστο φόρο τιμής, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, συμμετέχοντας στο τριήμερο εθνικό πένθος, έχει υποστείλει τις σημαίες του και στέλνει τον τελευταίο αποχαιρετισμό στον μεγάλο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη.