Αλλαγή πορείας και όχι καταστροφή επικίνδυνων αστεροειδών προτείνουν επιστήμονες της NASA. Η Γη έχει υποφέρει σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξης της από την πτώση διαστημικών βράχων. Στα αρχικά στάδια της ζωής της η Γη βομβαρδιζόταν κυριολεκτικά από κάθε είδους αστεροειδείς και κομήτες γεγονός που επηρέασε σε πολλά επίπεδα τις γεωατμοσφαιρικές συνθήκες του πλανήτη.
Μάλιστα η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι η Σελήνη είναι προϊόν μια κολοσσιαίας σύγκρουσης της Γης με ένα διαστημικό σώμα στο μέγεθος ενός πλανήτη σαν τον Άρη. Κατά καιρούς η πτώση μεγάλων αστεροειδών έχουν συνδεθεί με μαζικές εξαφανίσεις της ζωής στη Γη με πιο γνωστή την πτώση του αστεροειδή που οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων.
Η NASA έχει εντοπίσει μέχρι σήμερα, περισσότερους από 26.000 αστεροειδείς που πλησιάζουν τη Γη. Όμως, δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια ποιος αστεροειδής μπορεί πράγματι να απειλήσει τον πλανήτη μας και πότε.
Στο τραπέζι πέφτουν συνεχώς σχέδια και ιδέες για την αντιμετώπιση ενός διαστημικού βράχου που θα θεωρηθεί ή θα διαπιστωθεί ότι πράγματι κινείται απειλητικά προς την Γη. Η χρήση οπλικών συστημάτων (λέιζερ, πυρηνικών βομβών) είναι μια τέτοια ιδέα. Άλλη ιδέα είναι η πτώση διαστημικών σκαφών πάνω σε ένα αστεροειδή με τρόπο τέτοιο ώστε να τον εκτρέψουν από την πορεία του προς τον πλανήτη μας. Η NASA έχει προγραμματίσει μια αποστολή στην οποία ένα σκάφος θα πέσει πάνω σε ένα διαστημικό βράχο που γνωρίζουμε ότι θα πλησιάσει σε κοντινή απόσταση την Γη για να διαπιστωθεί αν η σύγκρουση θα του αλλάξει την πορεία.
Η κινεζική διαστημική υπηρεσία πραγματοποίησε πρόσφατα προσομοιώσεις σύμφωνα με τις οποίες η εκτροπή της πορείας ενός μεγάλου αστεροειδή μπορεί να επιτευχθεί αν ρίξουμε πάνω του 23 πυραύλους Long March 5. Πρόκειται για τους πυραύλους που κατασκεύασε η Κίνα στο πλαίσιο του νέου διαστημικού της προγράμματος για να μεταφέρουν διαστημόπλοια και μεγάλα φορτία έξω από την Γη. Οι πύραυλοι Long March 5 έχουν ύψος 57 μέτρων, διάμετρο πέντε μέτρα και βάρος 854 τόνους.
Φιλικό σπρώξιμο
Ομάδα επιστημόνων της NASA πραγματοποίησε μια μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας θέτουν στο περιθώριο τη λύση της προσπάθειας καταστροφής ενός μεγάλου διαστημικού βράχου. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η προσπάθεια καταστροφή ενός απειλητικού αστεροειδούς ίσως να περιορίσει αλλά δεν θα εξαφανίσει τον κίνδυνο αφού κάποιο/α από τα θραύσματα του μπορεί να συνεχίσουν την πορεία τους και να πέσουν τελικά στον πλανήτη μας.
Η καλύτερη λύση σύμφωνα με τους ερευνητές είναι να προσπαθήσουμε να εκτρέψουμε την πορεία του αστεροειδή. Πάνω σε αυτή την ιδέα οι ερευνητές μελέτησαν τον αστεροειδή Bennu που πρόσφατα υπολογίστηκε ότι έως το 2300 υπάρχει περίπου μία στις 1.750 πιθανότητες να πέσει στη Γη. Η πιθανότερη ημερομηνία να συμβεί κάτι τέτοιο είναι όταν ο αστεροειδής εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει περισσότερο τον πλανήτη μας. Αυτό θα συμβεί στις 24 Σεπτεμβρίου 2182, αλλά και πάλι η πιθανότητα πρόσκρουσης είναι μόνο μία στις 2.700 (0,037%).
Ο διαμέτρου 500 μέτρων αστεροειδής (τον οποίο επισκέφθηκε το αμερικανικό σκάφος OSIRIS-Rex), παραμένει ένας από τους δύο πιο επικίνδυνους γνωστούς αστεροειδείς στο ηλιακό σύστημά μας, μαζί με τον «1950 DA». Οι ερευνητές αποφάσισαν να μελετήσουν τον Bennu όχι μόνο λόγω της δυνητικής απειλής που προβάλει εναντίον μας αλλά κυρίως επειδή τα χαρακτηριστικά και κυρίως η σύσταση είναι παρόμοια με αυτή της μεγάλης πλειοψηφίας των αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος.
Άρα όποιο μέτρο εναντίον του Bennu αποδειχθεί αποτελεσματικό αυτό θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σε κάθε άλλη απειλητική εμφάνιση αστεροειδούς. Τα διαφόρων ειδών πειράματα και προσομοιώσεις των ερευνητών έδειξαν ότι πιο αποτελεσματική είναι πτώση κάποιου αντικειμένου πάνω στον αστεροειδή για να τον εκτρέψει από την πορεία του. Σύμφωνα με τους ερευνητές θα χρειαστούν περισσότερα του ενός-δύο… σπρωξίματα για να καταφέρουμε να αλλάξουμε την πορεία του Bennu. Θα πρέπει οι προσπάθειες αυτές, τα σπρωξίματα, να είναι λελογισμένης ισχύος ώστε να επιτευχθεί η αλλαγή της πορείας του διαστημικού βράχου χωρίς να υπάρξει κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια όπως το να σπάσει κάποιο κομμάτι του.