Εξηγήσεις για την απόφαση της βελγικής κυβέρνησης να τερματίσει την επιχείρηση «Red Kite» (Κόκκινος Χαρταετός) για τον απεγκλωβισμό πολιτών από το Αφγανιστάν, έδωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Η ασφάλεια ήταν πάντα η προτεραιότητά μας. Από την έναρξη της επιχείρησης Red Kite, είδαμε ότι η κατάσταση ήταν πολύ χαοτική και επικίνδυνη. Η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά χθες, Τετάρτη. Λάβαμε πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους ότι υπήρχε κίνδυνος βομβιστικής επίθεσης κοντά στο αεροδρόμιο. Χθες το βράδυ, όλες οι ομάδες μας, και οι Βέλγοι στην άσφαλτο του αεροδρομίου, μεταφέρθηκαν στο Πακιστάν», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός. Στη συνέχεια, όπως είπε, πέταξαν από το Πακιστάν για το Βέλγιο και έφτασαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μέλσμπρουκ το βράδυ της Τετάρτης, σηματοδοτώντας το τέλος της επιχείρησης Red Kite.
O Bέλγος πρωθυπουργός ανέφερε ότι με τη βοήθεια της βελγικής επιχείρησης απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν πάνω από 1.400 άνθρωποι, εκ των οποίων τα 300 είναι παιδιά. «Συνολικά, πραγματοποιήσαμε 23 πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ. Υπάρχουν πολλοί Βέλγοι, αλλά και άτομα που έχουμε μεταφέρει σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου», δήλωσε ο Ντε Κρου, ο οποίος κατέληξε λέγοντας « Δεν θα σταματήσουμε να υποστηρίζουμε ανθρώπους που βρίσκονται στην Καμπούλ. Θα κάνουμε τα πάντα για αυτούς».
Από την πλευρά της, η Υπουργός Εξωτερικών Σοφί Βιλμέζ χαρακτήρισε «τραγωδία» τα όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει τους Βέλγους υπηκόους εδώ και πολλούς μήνες για την κατάσταση. «Μέχρι τις 14 Αυγούστου, κανένας Βέλγος δεν είχε ζητήσει βοήθεια για να φύγει από τη χώρα, παρά τις προειδοποιήσεις», είπε. Από την άφιξη των Ταλιμπάν στην Καμπούλ και μετά, ωστόσο, η αύξηση των αιτημάτων για βοήθεια κατέστησε αναγκαία την επιχείρηση «Red Kite», είπε. Πρόσθεσε, ότι υπάρχουν ακόμα 114 Βέλγοι στο Αφγανιστάν που παραμένει άγνωστο αν έφυγαν από τη χώρα. Τους ζητήθηκε να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία, κάτι το οποίο έκαναν μόνο 12 άτομα. "Προφανώς, η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί" κατέληξε η Βιλμές.
Πηγή: ΑΜΠΕ