Θλίψη στον χώρο του πολιτισμού σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Ανέστη Βλάχου, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών.
Ο αγαπημένος ηθοποιός είχε εισαχθεί, από τα τέλη Ιουλίου, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», κατόπιν σοβαρής εξασθένησης του οργανισμού του, εξαιτίας των πολλαπλών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια. Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή, μέσω Facebook, ο γιος του, Ηρακλής.
Καθιερώθηκε με την ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος»
Ο Ανέστης Βλάχος, ο οποίος ήταν ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες ηθοποιούς του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, διάσημος για τις ερμηνείες του σε ρόλους «κακών», γεννήθηκε στην Προσοτσάνη Δράμας στις 7 Φεβρουαρίου 1934 από πολύ φτωχούς γονείς -γεωργούς στο επάγγελμα.
Ο παππούς του, Φίλιππος, ήταν Μακεδονομάχος (σύνδεσμος του Παύλου Μελά) και ο πατέρας του, Ηρακλής, σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο, το 1940. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα (Καλλιθέα), το 1946. Σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου - Θεάτρου «Σταυράκου», όπου είχε συμμαθητή τον Κώστα Καζάκο και άλλους.
Όταν πήγε να γραφτεί στου «Σταυράκου», αντί να πληρώσει τα δίδακτρα, έκανε μια ιδιαίτερη συμφωνία με τους υπεύθυνους της σχολής. Δεν θα πλήρωνε δίδακτρα για δύο χρόνια και σε αντάλλαγμα θα τους έβαφε το κτήριο. Έτσι, αν και δεν είχε χρήματα, κατάφερε να σπουδάσει. Παράλληλα με τις σπουδές του δούλευε σε οικοδομή, όπου χτύπησε σε ένα καρφί, με αποτέλεσμα να χάσει το μάτι του. Το 1956 έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία «Το κορίτσι με τα μαύρα», όπου ερμήνευε έναν χαρακτηριστικό ρόλο. Στα γυρίσματα της ταινίας γνωρίστηκε με την Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν.
Όταν ενημερώθηκαν για το ατύχημα, οι δύο ηθοποιοί κάλυψαν όλα τα έξοδα του νοσοκομείου και της επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε. «Με φρόντιζαν και με πήραν στο σπίτι τους, σε ένα μικρό δωματιάκι, μέχρι να γίνω εντελώς καλά», είχε δηλώσει στη «Μηχανή του Χρόνου» ο Ανέστης Βλάχος. Η απώλεια του ματιού ήταν μια οδυνηρή εμπειρία για τον καλλιτέχνη, αλλά δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τη καριέρα του στον κινηματογράφο. Καθιερώθηκε με την ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος» κι από κει και πέρα ερμήνευσε πάντα δεύτερους ρόλους, ενσαρκώνοντας, συνήθως, τον τύπο του «σκληρού» - «κακού».
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Στο θέατρο, πρωτοεμφανίστηκε με το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» (Κυκλικό θέατρο του Τριβιζά) και συνέχισε παίζοντας σε όλα τα είδη, ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεόραση. Το 1994, μετά από απουσία πολλών χρόνων, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Αυτόπτης μάρτυρας».
Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρία Γαρίτση. Είχαν μαζί μια κόρη, την Έλλη Βλάχου, δημοσιογράφο και φιλόλογο. Από τον πρώτο του γάμο με την τραγουδίστρια Αναστασία Παπανδρώνη, είχε έναν γιο, τον Ηρακλή Βλάχο, από τον οποίον απέκτησε έναν εγγονό, τον Ανέστη Βλάχο Junior, ο οποίος ακολουθεί τα βήματα του παππού του, απολαμβάνοντας καλλιτεχνικές επιτυχίες, ενώ είναι και ανερχόμενος πολιτικός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ήταν κουμπάροι με τον Νίκο Ξανθόπουλο (τον πάντρεψε ο Ξανθόπουλος και βάπτισε τον γιο του) και αχώριστοι φίλοι, όπως και με τον αείμνηστο Γιώργο Φούντα. Στη μνήμη του κοινού έχει αποτυπωθεί ως ένας από τους κορυφαίους «κακούς», «σκληρούς» και «άγριους» του ελληνικού σινεμά.
Όπως ο ίδιος είχε περιγράψει, «πριν από χρόνια, έπινα καφέ με τον φίλο και κουμπάρο μου Νίκο Ξανθόπουλο στην πλατεία Βικτωρίας. Κάποια στιγμή περνούσαν δύο ηλικιωμένες και άρχισαν να φωνάζουν “Νίκο, τι κάθεσαι δίπλα του; Θα σε σκοτώσει!”». Είχε τιμηθεί με τα εξής διεθνή βραβεία: Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Τιμητική διάκριση για την προσφορά του στον Ελληνικό Κινηματογράφο.
Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία του Θέου Δήμου «Κιέριον».
Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινία του Πάνου Γλυκοφρύδη «Λάμψη στα μάτια».
Διεθνές Φεστιβάλ Τυνησίας – Τιμητική Διάκριση για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος».
Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου – Χρυσή Άρκτος για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος».
Το συλλυπητήριο μήνυμα της Λίνας Μενδώνη «Από τις πλέον εμβληματικές μορφές του ελληνικού κινηματογράφου, ο Ανέστης Βλάχος έγινε διάσημος και δημοφιλής για τους επιθετικούς, “κακούς” χαρακτήρες που ερμήνευσε», αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για την απώλεια του ηθοποιού.
Στο μήνυμά της, η υπουργός αναφέρει ότι: «στο θέατρο, συνεργαζόμενος με τους σπουδαιότερους ηθοποιούς και σκηνοθέτες της ελληνικής θεατρικής σκηνής, απέδειξε την ευρεία ερμηνευτική του γκάμα, μακριά από την τυποποίηση της μεγάλης οθόνης. Με την ευγένεια που τον χαρακτήριζε, ο Ανέστης Βλάχος ήταν από τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς στον χώρο του θεάματος. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους πολλούς φίλους του».
Δήλωση του αν. Τομεάρχη Πολιτισμού, Πάνου Σκουρολιάκου Αποχαιρετούμε μια σπουδαία προσωπικότητα του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου. Ο Ανέστης Βλάχος υπήρξε όλα του τα χρόνια ακούραστος μαχητής της τέχνης του αλλά και της ζωής. Παρόν πάντα στη μεγάλη οθόνη και το σανίδι και δραστήριος στους κοινωνικούς αγώνες. Αγαπητός στους συναδέλφους του και στο κοινό που με κάθε ευκαιρία του έδειχνε την εκτίμησή του.
Καλό ταξίδι Ανέστη, θα σε θυμόμαστε πάντα.
ΚΚΕ - Ανακοίνωση
Το ΚΚΕ αποχαιρετά τον ηθοποιό Ανέστη Βλάχο που «έφυγε» σε ηλικία 87 ετών.
Παιδί φτωχής οικογένειας από την Προσοτσάνη Δράμας, ο Ανέστης Βλάχος ανέδειξε το ταλέντο του στην ταινία «Ο Φόβος» το 1966, με την οποία καθιερώθηκε. Στη συνέχεια, σε μεγάλο βαθμό, ταυτίστηκε στην πολύχρονη καριέρα του στον ελληνικό κινηματογράφο με τον ρόλο του «σκληρού κακού». Εμφανίστηκε επίσης στο θέατρο και στην τηλεόραση, ενώ για την προσφορά του στον κινηματογράφο τιμήθηκε με διεθνή βραβεία.
Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του Ανέστη Βλάχου.
Η ΑΕΚ αποχαιρετά τον Ανέστη Βλάχο Η ΠΑΕ και η ΚΑΕ ΑΕΚ αποχαιρέτησαν τον «κακό» του ελληνικού κινηματογράφου, που υπήρξε οπαδός της, με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η ανάρτηση της ΠΑΕ αναφέρει: «Σύσσωμη η κιτρινόμαυρη οικογένεια αποχαιρετά με οδύνη τον Ανέστη Βλάχο, έναν εκ των κορυφαίων Ελλήνων ηθοποιών, αλλά και φανατικό φίλο της ομάδας μας.
Η εικόνα του στις εξέδρες του παλιού γηπέδου μας στη Νέα Φιλαδέλφεια, δίπλα σε πολλούς ακόμα Ενωσίτες καλλιτέχνες, αλλά και το ασίγαστο πάθος του, όταν παρακολουθούσε την αγαπημένη του ΑΕΚ, δεν θα φύγει ποτέ από το μυαλό και την καρδιά μας. Η ψυχή του θα ζει για πάντα στο νέο μας γήπεδο.
Θα βρίσκεται για πάντα ανάμεσά μας, γιατί η ανάμνησή του δεν θα σβήσει ποτέ!
Καλό σου ταξίδι, Ανέστη Βλάχο!
Η διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του κορυφαίου Έλληνα ηθοποιού!».
Το ποστάρισμα της ΚΑΕ αναφέρει: «Με οδύνη η οικογένεια της «Βασίλισσας» αποχαιρετά έναν από τους σπουδαίους του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου, αλλά και μεγάλο «Ενωσίτη».
Καλό Κατευόδιο, Ανέστη Βλάχο».
naftemporiki.gr