Σοκ προκαλεί ο υπολογισμός του διοξειδίου του άνθρακα που παρήγαγαν οι πυρκαγιές στη Γη το 2021. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έκαναν μαζικά την εμφάνιση τους στην Γη το 2021. Πρωτοφανής κακοκαιρία αλλά και εμφάνιση καύσωνα και ξηρασίας ακόμη και σε περιοχές που δεν γνώριζαν τέτοια φαινόμενα ήταν στην ημερήσια διάταξη.
Τη φετινή χρονιά ανάμεσα στα άλλα προκλήθηκαν εξαιτίας αυτών των φαινομένων επίσης πρωτοφανείς σε αριθμό, ένταση και έκταση πυρκαγιές ακόμη και σε περιοχές που κανείς δεν ανέμενε κάτι τέτοιο όπως τη Σιβηρία. Η Ελλάδα συνεχίζει να βιώνει τον εφιάλτη των πυρκαγιών αν και όπως τουλάχιστον καταγγέλλεται δεν ευθύνεται σε όλες τις περιπτώσεις η κλιματική αλλαγή αλλά οι εμπρησμοί.
Τα στοιχεία του συστήματος παρακολούθησης της ατμόσφαιρας CAMS της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν ότι οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Γη από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 16 Αυγούστου απελευθέρωσαν 4.7 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα τα 27 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρήγαγαν 2.7 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας. Όμως όπως είναι ευνόητο καθώς οι πυρκαγιές συνεχίζονται σε πολλές περιοχές του πλανήτη ο τελικός απολογισμός της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από αυτές θα είναι πολύ μεγαλύτερος από το σημερινό απολογισμό.
Σύμφωνα με τους ειδικούς την μεγαλύτερη συμβολή στην παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα είχαν οι πυρκαγιές στη Σιβηρία και οι πυρκαγιές στις ΗΠΑ όμως σημαντική συμβολή είχαν και οι πυρκαγιές στον ευρωπαϊκό Νότο (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Μαυροβούνιο) αλλά και στην Μέση Ανατολή (Αλγερία, Λίβανος, Τυνησία). Στον Αμαζόνιο καταγράφηκαν φέτος 267 μεγάλες πυρκαγιές που έχουν κάψει μέχρι στιγμής μια περιοχή έκτασης ίσης με αυτή του Λος Άντζελες.