Λύση για το Κόσοβο μέχρι τον Ιούνιο επιθυμούν οι ΗΠΑ

Και μία παιδική σειρά στη «φαρέτρα» του ΟΗΕ για την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2007 11:58
A- A A+

Το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισάαρι, για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου εξέτασε χθες στο Λονδίνο η Ομάδα Επαφής, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προετοιμάζεται για την έναρξη της συζήτησης για το μέλλον του Κοσόβου στις αρχές Απριλίου.

Όπως ανακοίνωσε το Φόρεϊν Όφις, στο Λονδίνο διεξήχθη «συνάντηση ρουτίνας» της Ομάδας Επαφής για το Κόσοβο, στην οποία συμμετείχαν οι διευθυντές των τομέων για τα Βαλκάνια των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών - μελών (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) με αντικείμενο την πρόταση του κ. Αχτισάαρι. Δεν υπήρξε ανακοινωθέν μετά τη λήξη της συνάντησης.

Ωστόσο όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο συνδέσμου της Βρετανίας στην Πρίστινα, «η Ομάδα Επαφής παραμένει ενωμένη στο κοινό πνεύμα ευθύνης για την προώθηση της ειρήνης στο Κόσοβο και στην περιοχή, παρά τις όποιες διαφορές και αντιλήψεις».

Όλα τα μέλη της Ομάδας Επαφής -εκτός από τη Ρωσία- υποστηρίζουν το σχέδιο απόφασης του κ. Αχτισάαρι για τη διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσόβου, το οποίο προβλέπει «ανεξαρτησία υπό διεθνή επίβλεψη». Η Ρωσία επιμένει ότι η λύση που θα εξευρεθεί πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, κάτι που κ. Αχτισάαρι εκτιμά ότι είναι αδύνατο μετά από τις άκαρπες διαπραγματεύσεις 13 μηνών των αντιπροσωπειών της Πρίστινας και του Βελιγραδίου υπό τη διαμεσολάβησή του.

Λύση για το Κόσοβο έως τον Ιούνιο

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεχίσουν τις εποικοδομητικές συνομιλίες με τη Ρωσία και άλλες χώρες για την πρόταση του κ. Αχτισάαρι, δήλωσε στο BBC η αμερικανίδα βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αρμόδια για θέματα Βαλκανίων, μετά τη σύσκεψη της Ομάδας Επαφής στο Λονδίνο, στην οποία έλαβε μέρος.

Σε ερώτηση αν η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου χωρίς νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε περίπτωση που η Ρωσία παραμείνει στη θέση ότι δεν θα στηρίξει επιβολή ανεξαρτησίας στο Κόσοβο, η κ. Ντι Κάρλο είπε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν συνέχιση των εποικοδομητικών διαβουλεύσεων με τη Ρωσία.

Η κ. Ντι Κάρλο τόνισε ότι «δεν επιθυμεί να κάνει υποθέσεις για το τι θα μπορούσε ή δεν θα μπορούσε να κάνει η Ρωσία» και για το τι θα κάνουν στη συνέχεια οι ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι επιθυμεί μόνο να τονίσει ότι οι ΗΠΑ, στην παρούσα φάση, θέλουν να συνεχίσουν εντατικές διαβουλεύσεις με τη Ρωσία, με όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Πρίστινα και το Βελιγράδι. «Οι ΗΠΑ στηρίζουν το σχέδιο του κ. Αχτισάαρι και επιθυμούν να επιλύσουν το ζήτημα το συντομότερο δυνατό και με τον καλύτερο τρόπο», τόνισε και πρόσθεσε: «Επιθυμούμε να επιλυθεί το ζήτημα έως τον Ιούνιο».

Και παιδική τηλεοπτική σειρά στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την προσέγγιση των παιδιών των δύο κοινοτήτων στο Κόσοβο

Την αξία της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης φιλοδοξεί να διδάξει στα παιδιά του Κοσόβου η δημοφιλής παιδική σειρά Σέσαμι Στριτ (Sesame Street) στο πλαίσιο ενός προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών με στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των παιδιών της αλβανικής και της σερβικής κοινότητας. Η τηλεοπτική αυτή εκπομπή αποτελεί μια κοινή πρωτοβουλία της UNICEF, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), της USAID, του Σουηδικού Οργανισμού Αναπτυξιακής Συνεργασίας (SIDA) και του Εργαστηρίου του Σέσαμι Στριτ.

Είναι η πρώτη φορά που παράγεται μια τέτοια τηλεοπτική εκπομπή στην περιοχή, με στόχο να φέρει πιο κοντά παιδιά με διαφορετική εθνοτική προέλευση και να τους μεταδώσει μηνύματα που θα ενισχύουν τον αλληλοσεβασμό και την αλληλοεκτίμηση.

Σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου, ο επικεφαλής του Ταμείου για τα Παιδιά των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο, Ρόμπερτ Φούντεριχ, δήλωσε ότι θα υπάρξει προσαρμογή της δημοφιλούς σειράς στα τοπικά δεδομένα, σε μια τηλεοπτική εκπομπή στην οποία θα γίνεται χρήση τόσο της αλβανικής όσο και της σερβικής γλώσσας.

«Με τη Rruga Sesam/Ulica Sezam (έτσι μεταφράζεται το Sesame Street στην αλβανική και τη σερβική γλώσσα), στοχεύουμε να καλύψουμε ένα μεγάλο εκπαιδευτικό κενό στις μικρές ηλικίες», εξήγησε ο κ. Φούντεριχ και πρόσθεσε πως μέσα από αυτό το τηλεοπτικό πρόγραμμα, με τη χρήση και των δύο γλωσσών και στοιχείων από τα ήθη και έθιμα των δύο κοινοτήτων (αλβανικής και σερβικής), θα γνωρίσουν τα παιδιά καλύτερα το ένα το άλλο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή