«Η διαφύλαξη και η μελέτη της ιστορικής αλήθειας είναι ο μόνος τρόπος να διδαχθούμε από το παρελθόν. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε την αέναη επανάληψη των ίδιων λαθών. Για μια χώρα σαν την Ελλάδα, είναι αυτονόητος μονόδρομος». Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά το χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου», στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς στη Νέα Φιλαδέλφεια.
«Όλοι όσοι βρισκόμαστε σήμερα σ’ αυτή την αίθουσα μοιραζόμαστε τη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό που νιώθει αυτές τις μέρες η γιαγιά - Φιλιώ. Κι αν χρειάστηκε, εξαιτίας αυτής της συγκίνησης, να ξεκουραστεί για λίγες μέρες της εύχομαι ολόψυχα περαστικά. Είμαι βέβαιος, όπως μαθαίνω κι από τους γιατρούς της, ότι σύντομα θα έχω την ευκαιρία και την τιμή η κυρία Φιλιώ να με ξεναγήσει στο Μουσείο της», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός και σημείωσε:
«Η Φιλιώ Χαϊδεμένου έχει αφιερώσει τη ζωή και τη δράση της για να μείνει ζωντανή η μνήμη του μικρασιατικού ελληνισμού. Με τα σημερινά εγκαίνια του νέου Λαογραφικού Μουσείου που φέρει το όνομά της, αποτίνουμε αρμόζουσα τιμή σ’ αυτή τη γυναίκα-σύμβολο».
«Μέσα από τα εκθέματά του -τεκμήρια ιστορίας και λαογραφίας - το Μουσείο αυτό μαρτυρά τη μακραίωνη παρουσία του ελληνισμού στη μικρασιατική γη», πρόσθεσε ο κ.Καραμανλής και υπογράμμισε: «Μαρτυρά τη θυσία των Ελληνίδων και των Ελλήνων που έχασαν τη ζωή στους μέσα στη φρίκη του πολέμου. Μαρτυρά το έπος των προσφύγων που κατόρθωσαν, μέσα από τις στάχτες να ριζώσουν και να προκόψουν στις νέες πατρίδες, να συμβάλλουν καθοριστικά στην προκοπή της χώρας και της κοινωνίας μας. Μαρτυρά το χρέος αλλά και την αποφασιστικότητα των απογόνων τους - της δικής μας γενιάς και όσων θα έρθουν στο μέλλον - να κρατάμε τη μνήμη ζωντανή. Να τιμάμε στην πράξη τη θυσία και τον αγώνα των Μικρασιατών Ελλήνων».
«Ο πολιτισμός και η ιστορία μας δεν μας επιτρέπουν λάθη και πισωγυρίσματα. Σήμερα ξέρουμε ποιος δρόμος οδηγεί στην ευημερία και την προκοπή και ποιος σε περιπέτειες και τραγωδίες. Το Μουσείο αυτό, η μαρτυρία ανθρώπων όπως η Φιλιώ Χαϊδεμένου, είναι ηχηρές υπενθυμίσεις του χρέους μας. Ένα χρέος απέναντι στη χώρα και τους πολίτες, στο οποίο όλοι και όλες, από τη θέση του και με τις δυνάμεις του ο καθένας, οφείλουμε να ανταποκριθούμε με αίσθημα ευθύνης και αποφασιστικότητα», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, ενώ διαβάστηκε μήνυμα με τις ευχαριστίες της -ηλικίας 108 ετών- Φιλιώς Χαϊδεμένου, η οποία δεν παρέστη λόγω ασθενείας. Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο κ. Καραμανλής την επισκέφθηκε (χωρίς την παρουσία τηλεοπτικών καμερών και φωτογράφων) στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα, όπου νοσηλεύεται.