Τα ξημερώματα στην Unaizah, οι χρυσοκάστανοι χουρμάδες - πρωταγωνιστές ενός φεστιβάλ που έχει γίνει θεσμός - φτάνουν στην αγορά συνοδεία ενός ντελάλη της πόλης που ανακοινώνει την έναρξη των συναλλαγών.
REUTERS/AHMED YOSRI
Οι αγρότες, οι έμποροι και οι καταναλωτές περνούν μέσα από σωρούς φρούτων στοιβαγμένους σε μεταλλικά καροτσάκια στην ετήσια εποχική αγορά, όπου πωλούνται 280.000 κιλά χουρμάδες κάθε μέρα.
REUTERS/AHMED YOSRI
Το φεστιβάλ, το οποίο οι διοργανωτές λένε ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, πραγματοποιείται στην πόλη στην κεντρική περιοχή Κασίμ, ένα από τα πιο συντηρητικά μέρη της χώρας.
Εκτός από κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία είναι επίσης ένας κορυφαίος παραγωγός χουρμάδων.
REUTERS/AHMED YOSRI
Η περιοχή Κασίμ φημίζεται για τους χουρμάδες Sukkari, για τους οποίουςι η τιμή μπορεί να ποικίλει από 5 ριάλ (1,33 δολάρια) για 3 κιλά έως και 700 ριάλ (186,66 δολάρια), ανάλογα με την ποιότητα, σύμφωνα με τον δημοπράτη Αμπντουλαζίζι αλ-Φάλβα
Ο Φάλβα είναι ένας από τους δεκάδες δημοπράτες που πωλούν τους βραβευμένους χουρμάδες οι οποίοι στη συνέχεια εξάγονται σε όλον τον κόσμο.
REUTERS/AHMED YOSRI
Λόγω του Covid-19, το περυσινό φεστιβάλ δεν είχε διεθνείς επισκέπτες, αλλά έγιναν εξαγωγές σε περίπου 50 χώρες.
«Φέτος, ελπίζουμε να φτάσουμε τις 60», δήλωσε ο Αμπντελραμάν Μοχάμεντ αλ-Κουντέιριi, επικεφαλής των εξαγωγών του φεστιβάλ, ο οποίος εκτιμά ότι θα στείλει 20.000 τόνους στο εξωτερικό φέτος.
REUTERS//AHMED YOSRI
«Οι χουρμάδες Unaizah είναι οι καλύτεροι στον κόσμο», είπε, ανοίγοντας τον χουρμά στη μέση για να δείξει την υψηλή του ποιότητα - λαμπερός, κίτρινος και ζουμερός - πριν το φάτε. «Με τη σωστή δόση γλυκύτητας».
REUTERS/AHMED YOSRI
Η Σαουδική Αραβία έχει περισσότερα από 30 εκατομμύρια φοίνικες που παράγουν 1,4 εκατομμύρια τόνους χουρμάδες ετησίως, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Φοίνικες και Χουρμάδες (NCPD).
naftemporikigr με πληροφορίες Reuters