Το σχέδιο απόφασης για το καθεστώς του Κοσόβου παρουσιάζει σήμερα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ ο ειδικός απεσταλμένος του Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κόσοβο, Μάρτι Αχτισάαρι. Τις θέσεις της Σερβίας στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα το σχέδιο Αχτισάαρι, το οποίο προβλέπει ανεξαρτησία υπό διεθνή επιτήρηση για το Κόσοβο, θα υποστηρίξει ο σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα.
Αντιδράσεις ωστόσο έχει προκαλέσει το θέμα της παρουσίας του προέδρου του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά και την αναγγελία ότι πρόκειται να μιλήσει ενώπιον των 15 πρέσβεων των χωρών - μελών του οργάνου. Ο πρέσβης της Σερβίας στα Ηνωμένα Έθνη, Πάβλε Γεβρέμοβιτς, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, στην οποία ζητεί το Κόσοβο να εκπροσωπηθεί μόνο από την πολιτική αποστολή του ΟΗΕ (UNMIK), όπως προβλέπει το ψήφισμα του 1244 και το Συνταγματικό Πλαίσιο για την Προσωρινή Αυτοδιοίκηση του Κοσόβου.
Οπως δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ο εκπρόσωπος της βρετανικής αποστολής στον ΟΗΕ, Τζάστιν Μακένζι Σμιτ, οι πρέσβεις των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά από τη διαφωνία που προέκυψε, αποφάσισαν να ανακοινωθεί τελικά η λίστα των ομιλητών σήμερα, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.
Η Βρετανία, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον τρέχοντα μήνα υποστηρίζει ότι πρέπει να επιτραπεί στον κ. Σεϊντίου να μιλήσει ενώπιον των πρέσβεων των χωρών - μελών του οργανισμού, αλλά η Ρωσία αντιτίθεται. Δικαίωμα βέτο σε διαδικαστικά ζητήματα δεν ισχύει και για να έχει επιτυχία η σερβική πρωτοβουλία απαιτούνται επτά ψήφοι χωρών - μελών του Σ.Α. του ΟΗΕ, κάτι που δεν είναι πολύ πιθανό και συνεπώς ο πρόεδρος του Κοσόβου αναμένεται να μιλήσει στη συνεδρίαση.