Υψηλή ένταση επικράτησε στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα των 200 μέτρων ύπτιο στο Τόκιο 2020. Το χρυσό μετάλλιο πήρε ο Ρώσος δις παγκόσμιος πρωταθλητής Γεβγκένι Ρίλοφ, αφήνοντας πίσω του τον Αμερικανό Ράιαν Μέρφι και τον Βρετανό Λουκ Γκρίνμπανκ.
Ο Αμερικανός δεν έκρυψε τις υποψίες του σχετικά με το ρωσικό κρατικό ντόπινγκ, μια ιστορία που ανάγκασε τους Σοβιετικούς αθλητές να εμφανιστούν με όνομα της ROC (Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή).
Στην ερώτηση «είσαι βέβαιος ότι συμμετείχες σε ένα "καθαρό" παιχνίδι;», ο Ρίλοφ δεν κρύφτηκε: «Το να μη μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση όντες 100% σίγουροι, είναι απογοητευτικό. Τα τελευταία χρόνια έχουν βγει αρκετά πράγματα. Δεν ξέρω αν είναι 100% καθαρή νίκη», είπε.
Ο Ρίλοφ όμως δεν ήταν εκεί για να παρακολουθήσει μόνο, αλλά απάντησε αμέσως: «Από καρδιάς είμαι υπέρ του καθαρού αθλητισμού. Αφιέρωσα όλη μου τη ζωή στην κολύμβηση, δεν ξέρω πώς να αντιδράσω σε αυτήν την κατάσταση».
Ο Λουκ Γκρίνμπανκ, τρίτος στην κατάταξη, δεν έχασε την ευκαιρία: «Είναι πολύ περίπλοκη κατάσταση να μην ξέρεις αν ο αντίπαλος με τον οποίο ανταγωνίζεσαι είναι καθαρός».
Πάντως, μέσα σε λίγες ώρες ο Μέρφι έτεινε το χέρι στον αντίπαλό του στα κοινωνικά δίκτυα, του έστειλε κομπλιμέντα εξηγώντας ότι «του αρέσει να αγωνίζεται μαζί του» και του έδωσε ραντεβού για «άλλους μεγάλους αγώνες στο μέλλον».
«Μου έγραψε ένα προσωπικό μήνυμα και ζήτησε συγγνώμη για την παρεξήγηση στη συνέντευξη Τύπου», είπε ο Ρίλοφ, όπως ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο Tass.
«Αναφερόταν γενικά στην κολύμβηση, όχι στον αγώνα μας». Όμως, η διπλωματική υπόθεση ήταν ήδη στο τραπέζι, με την αντίδραση μέσω Twitter της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής:
«Οι νίκες μας είναι ανησυχητικές για ορισμένους συναδέλφους μας. Ναι, είμαστε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχουμε κάθε δικαίωμα. Αν αρέσει σε κάποιον ή όχι».
Και μετά στον Rylov: «Ξέχνα αυτούς που είναι πιο αδύναμοι. Ο Θεός κρίνει γι 'αυτούς και για εμάς». Από το Κρεμλίνο, ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε: «Τα παιδιά μας πρέπει να πάρουν μετάλλια, κατά προτίμηση χρυσά, και να μην δώσουν προσοχή σε αυτό (το περιστατικό). Τα μετάλλια ξεπερνούν την κριτική».