Η νικαραγουανή αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε τον πολιτολόγο Χοσέ Περάσα, που κατηγορείται για «υπονόμευση της ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας» της χώρας της κεντρικής Αμερικής, εξέλιξη που αύξησε σε 29 τον αριθμό των μελών της αντιπολίτευσης που έχουν τεθεί υπό κράτηση καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
Σε βάρος του κ. Περάσα, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας, διενεργείται «έρευνα για ενέργειες που πλήττουν την ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία» της Νικαράγουας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της αστυνομίας.
Ο πολιτολόγος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης της αντιπολίτευσης UNAB, που ίδρυσαν μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες είχαν συμμετάσχει στις διαδηλώσεις του 2018, στις οποίες είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 328 άνθρωποι, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Περίπου τρεις μήνες προτού διεξαχθούν οι εκλογές, οι δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα έχουν συλλάβει 29 αντιπολιτευόμενους, ανάμεσα στους οποίους είναι επτά επίδοξοι υποψήφιοι για την προεδρία: η Κριστιάνα Τσαμόρο, ο Αρτούρο Κρους, ο Φέλιξ Μαραδιάγα, ο Χουάν Σεμπαστιάν Τσαμόρο, ο Μιγκέλ Μόρα, ο Μεδάρδο Μαϊρένα και ο Νοέλ Βιδάουρε.
Η επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων θα λάβει χώρα από την 28η Ιουλίου ως τη 2η Αυγούστου. Όμως όσοι τελούν υπό έρευνα της δικαιοσύνης ή έχουν συλληφθεί χάνουν το δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές στη Νικαράγουα.
Επικεφαλής της επαναστατικής κυβέρνησης που σχηματίστηκε το 1979, μετά την επικράτηση των σαντινιστών ανταρτών στον αγώνα κατά της στρατιωτικής χούντας, ο κ. Ορτέγα εξελέγη πρόεδρος το 1984. Νίκησε ξανά το 2007, κατόπιν έκτοτε επανεκλέγεται συνεχώς.
Το κύμα καταστολής που εξαπέλυσε εναντίον της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Ο κ. Ορτέγα κατηγορείται από αντιπάλους του ότι επιδιώκει να ξεκαθαρίσει το πεδίο ώστε να είναι βέβαιη η επανεκλογή του για 4η συναπτή θητεία παρά την αντιδημοτικότητά του.
Ο αρχηγός του κράτους, 75 ετών, διατείνεται πως τα πρόσωπα που έχουν συλληφθεί δεν είναι ούτε «υποψήφιοι», ούτε «πολιτικοί», αλλά «εγκληματίες», οι οποίοι απειλούν «την ασφάλεια της χώρας» συνωμοτώντας για να οργανώσουν «πραξικόπημα» προκειμένου να τον ανατρέψουν με την οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP