Πλήθος ερευνών έχουν αναδείξει διαφόρων ειδών αρνητικές συνέπειες που έχει στην οργανική, πνευματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης. Μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αποκαλύπτει μια νέα αρνητική επίπτωση της πολύωρης παρακολούθησης τηλεόρασης.
Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν την πορεία της υγείας 138 χιλιάδων ατόμων σε χρονική διάρκεια από δέκα ως δεκαοκτώ έτη. Επικεντρώθηκαν κυρίως σε συνέπειες που έχει στον οργανισμό η έλλειψη σωματικής άσκησης. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «European Respiratory Journal» οι ερευνητές αναφέρουν ότι όσοι παρακολουθούν περισσότερες από τέσσερις ώρες τηλεόρασης ημερησίως αυξάνουν κατά 78% τις πιθανότητες να εμφανίσουν υπνική άπνοια (διαταραχές της αναπνοής στην διάρκεια του ύπνου) και ειδικότερα της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας με βασικότερο σύμπτωμα το ροχαλητό.
Το ποσοστό του κινδύνου όπως παρουσιάζεται στην νέα μελέτη είναι εξαιρετικά μεγάλο και δημιουργεί έντονο προβληματισμό αφού από την μια πλευρά είναι πολλοί οι άνθρωποι που βλέπουν αρκετές ώρες τηλεόραση ημερησίως ενώ ταυτόχρονα η υπνική άπνοια έχει συνδεθεί με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης πολύ σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος, το γλαύκωμα, το έμφραγμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης καθώς και διαταραχές που συνδέονται με την γνωστική κατάσταση ενός ανθρώπου και την συμπεριφορά του.
«Διαπιστώσαμε ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στην σωματική άσκηση και τον κίνδυνο εμφάνισης αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Όσοι ακολουθούν την οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής άσκησης εβδομαδιαίως και βλέπουν λιγότερο από τέσσερις ώρες τηλεόραση ημερησίως έχουν αξιοσημείωτα μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα αποφρακτικής υπνικής άπνοιας» αναφέρει o Τιάνι Χουάνγκ, επιδημιολόγος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ που ήταν επικεφαλής της μελέτης.
Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες με παρακολούθηση ατόμων με κάποιες ειδικές συσκευές που θα φορούν πάνω τους για την καταγραφή των σχετικών δεδομένων ώστε να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της μελέτης.