Ένα νέο πολύτιμο όπως φαίνεται σύμμαχο θα έχουν σύντομα στην διάθεση τους οι επιστήμονες και ειδικότερα οι αστρονόμοι. Τεραστίων διαστάσεων μπαλόνια θα πετούν σε ύψη 40 χλμ. μεταφέροντας τηλεσκόπια που θα λειτουργούν από εκεί. Ερευνητές από την Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά δημιούργησαν το SuperBIT (Superpressure balloon-borne imaging telescope), ένα μπαλόνι παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούνται σε μετεωρολογικές παρατηρήσεις.
Το μπαλόνι που λειτουργεί με ήλιο είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να παραμένει στο αέρα διατηρώντας σταθερή την πορεία του και ειδικότερα χωρίς να ανεβοκατεβαίνει γεγονός που επιτρέπει την απρόσκοπτη και χωρίς προβλήματα λειτουργίας του τηλεσκοπίου που θα έχει δεμένο πάνω του. Η χρήση τέτοιου είδους μπαλονιών έρχεται να λειτουργήσει ως μια εναλλακτική λύση στα διαστημικά τηλεσκόπια.
Τα επίγεια τηλεσκόπια εμποδίζονται στις παρατηρήσεις τους από την γήινη ατμόσφαιρα. Τα διαστημικά τηλεσκόπια από την άλλη πλευρά έχουν πολύ μεγάλο κόστος κατασκευής και λειτουργίας που αντιστοιχεί σε μερικά δισ. δολάρια. Η χρήση τηλεσκοπίων με αυτά τα μπαλόνια θα επιτρέψει την παρατήρηση του Διαστήματος χωρίς το ατμοσφαιρικό «φράγμα» της Γης ενώ το κόστος δεν αναμένεται να ξεπερνάει τα 5 εκατ. δολάρια.
«Οι νέες τεχνολογίες των μπαλονιών κάνουν εύκολη και με μικρό κόστος την επίσκεψη στο Διαστήματος ενώ παράλληλα είναι ένας μηχανισμός φιλικός στο περιβάλλον» αναφέρει ο Μοχάμεντ Σαμπάν, του διδακτορικός φοιτητής του Πανεπιστημίου του Τορόντο και μέλος της ερευνητικής ομάδας του SuperBIT. Έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία οι δοκιμές του μπαλονιού και έχει προγραμματιστεί η πρώτη αποστολή στην οποία θα τοποθετηθεί ένα τηλεσκόπιο στο μπαλόνι. Η εκτόξευση θα γίνει τον Απρίλιο του 2022 από την Νέα Ζηλανδία. Το μπαλόνι θα κάνει συνεχώς τον γύρο της Γης και το τηλεσκόπιο θα καταγράφει βραδινές ώρες εικόνες του Διαστήματος ενώ το πρωί θα φορτίζει τις μπαταρίες του.