Οι προσκυνητές του Χατζ έφτασαν έξω από την ιερή πόλη της Μέκκας και στην κοιλάδα της Μίνα την Κυριακή, ξεκινώντας τα τελετουργικά του μεγάλου προσκυνήματος που η Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί για δεύτερη χρονιά με περιορισμούς, λόγω της πανδημίας του Covid-19.
REUTERS//AHMED YOSRI
Μόνο 60.000 πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες και κάτοικοι του βασιλείου επιτρέπεται να λάβουν μέρος, μακριά από τα τεράστια πλήθη που κατεβαίνουν συνήθως στη Μέκκα και υπολογίζονται σε 2,5 εκατομμύρια προσκυνητές.
REUTERS/AHMED YOSRI
Από το Σάββατο, ομάδες προσκυνητών συμμετέχουν στο «tawaf» στο Μεγάλο Τζαμί της Μέκκας, περιτριγυρίζοντας την Κάαμπα, μια μεγάλη κυβική δομή τυλιγμένη σε χρυσό κεντημένο μαύρο πανί προς το οποίο προσεύχονται οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο.
REUTERS//AHMED YOSRI
Μετά από αυτό, έφτασαν στη Μίνα, όπου θα περάσουν τη νύχτα. Η Μίνα βρίσκεται σε μια στενή κοιλάδα που περιβάλλεται από βραχώδη βουνά, περίπου πέντε χιλιόμετρα από το Μεγάλο Τζαμί, και μετατρέπεται κάθε χρόνο σε ένα τεράστιο στρατόπεδο για προσκυνητές.
REUTERS/AHMED YOSRI
Στην κορύφωση του Χατζ, οι προσκυνητές θα ανέβουν τη Δευτέρα στο Όρος Αραφάτ. Επίσης γνωστό ως «Όρος του Ελέους», είναι ο χώρος όπου πιστεύεται ότι ο προφήτης Μωάμεθ έδωσε το τελευταίο του κήρυγμα.
Οι προσκυνητές προσεύχονται για ώρες και θα κατέβουν την επόμενη μέρα, οπότε και θα μαζέψουν βότσαλα για τον συμβολικό «λιθοβολισμό του διαβόλου».
naftemporikigr με πληροφορίες aljazeera