Γέμισαν λίμνες οι Άλπεις εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021 10:26
UPD:10:33
Eawag

Μια από τις λίμνες των Άλπεων που έχει σχηματιστεί από το λιώσιμο των πάγων. Η λίμνη βρίσκεται στο Καντόνι της Βέρνης, το δεύτερο μεγαλύτερο Καντόνι της Ελβετίας.

A- A A+

Είναι γνωστό ότι οι πάγοι των Άλπεων λιώνουν και η απώλεια τους αναμένεται να προκαλέσει εκτός από τεράστια οικολογική καταστροφή και πολλά προβλήματα στις τοπικές κοινότητες που εξαρτώνται ποικιλοτρόπως από το χιόνι και τους παγετώνες της οροσειράς.

Ανάμεσα στα διάφορα φαινόμενα που έχει προκαλέσει το λιώσιμο των πάγων στις Άλπεις είναι και η δημιουργία κατά τόπους μικρότερων και μεγαλύτερων σε έκταση λιμνών. Μια νέα μελέτη επιστημόνων του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Υδρόβιας Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ελβετίας (Eawag) κατέγραψε τον αριθμό των τεχνητών λιμνών που έχουν σχηματιστεί στις Άλπεις από το λιώσιμο των πάγων αλλά και το χρονολόγιο τους.

Όπως φαίνεται το λιώσιμο των πάγων στις Άλπεις και η δημιουργία λιμνών εκεί έχει ξεκινήσει από τον 19ο αιώνα και απλά τις τελευταίες δεκαετίες έχει επιταχυνθεί. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το λιώσιμο των πάγων έχουν σχηματιστεί στις Άλπεις περίπου 1,200 λίμνες. Η έναρξη του φαινομένου τοποθετείται στα μέσα του 19ου αιώνα γύρω στο 1850 κάτι που υποδεικνύει ότι η κλιματική αλλαγή πιθανότατα ξεκίνησε νωρίτερα από όσο πιστεύαμε.

Όμως όπως αναμενόταν το λιώσιμο των πάγων στις Άλπεις έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια. Την δεκαετία 2006-2016 σχηματίστηκαν 180 νέες λίμνες κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 18 λίμνες ετησίως. Το φαινόμενο έκανε έντονα την εμφάνιση του επίσης την περίοδο 1946-1973. Κάποιες από αυτές τις λίμνες έχουν με τον καιρό συρρικνωθεί και κάποιες έχουν πλέον ξεραθεί.

«Είναι μια απτή απόδειξη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις Άλπεις. Εκπλαγήκαμε τόσο από τον αριθμό των λιμνών όσο και από τον επιταχυνόμενο ρυθμό με τον οποίο στον σχηματισμό τους. Όταν ξεκινήσαμε την έρευνα πιστεύαμε ότι ο αριθμός των λιμνών από το λιώσιμο πάγων θα είναι μερικές εκατοντάδες. Τελικά υπάρχουν πάνω από χίλιες ενώ 180 σχηματίστηκαν τα τελευταία χρόνια» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι ερευνητές. H έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι το 2020 ο όγκος των παγετώνων που έχουν απομείνει στις Άλπεις υπέστησαν 2% μείωση του όγκου τους.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή