«Ψυχρολουσία» για τουρίστες και επιχειρηματίες του τουρισμού ήταν τα περιοριστικά μέτρα που αποφασίστηκαν στη Μύκονο λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού κατά τα τελευταία 24ωρα, με πολλαπλές συρροές και clusters. Τα μέτρα που ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα 26 Ιουλίου στις 06:00 το πρωί με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης προκάλεσαν πολιτική αντιπαράθεση και διασπορά ανησυχίας και σε άλλα νησιά που αρχίζουν να «κοκκινίζουν» επιδημιολογικά. Αυτονόητο ότι οι κρατήσεις πάνε πίσω και οι τουρίστες ίσως αναζητήσουν πιο «ελεύθερους» προορισμούς διακοπών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κάθε τοπική οικονομία, μιας και από ο,τι φαίνεται τα όποια περιοριστικά μέτρα θα έχουν τοπικό χαρακτήρα.
Πολιτική κόντρα
Ταυτόχρονα προκάλεσαν έντονη πολιτική κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να απαντά σε ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα ότι είναι «κατά συρροήν ψεύτης, δυσφημίζει διαρκώς τη χώρα στο εξωτερικό».
Ο κ. Τσίπρας είχε σχολιάσει ότι «το lockdown στη Μύκονο αποτελεί πιστοποιητικό της παταγώδους αποτυχίας» σχολιάζοντας ότι «στέλνει αρνητικό σήμα για το σύνολο του τουρισμού μας».
Κριτική άσκησαν όμως και ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ που σχολίασε ότι «οι σημερινές ανακοινώσεις της Κυβέρνησης αποτελούν ομολογία αποτυχίας. Πάλι μετά τον εφησυχασμό, τα περιοριστικά μέτρα. Για δεύτερη χρόνια χωρίς σχέδιο για τον Τουρισμό, τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις», αλλά και το ΜΕΡΑ25: «Το COVID free καλοκαίρι που υποσχέθηκε μόλις προχθές ο υπουργός Τουρισμού είναι ήδη εδώ, με τη Μύκονο να μπαίνει σε τοπικό lockdown και την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι ο τουρισμός δεν επιδρά στην εξέλιξη της πανδημίας και άρα δεν υπάρχει λόγος για μέτρα στις εισόδους της χώρας».
Επιχειρηματίες του τουρισμού στη Μύκονο έκαναν λόγο για κύρωση κρατήσεων που εκτείνεται πέραν της 26ης Ιουλίου.
Καμπανάκι και σε άλλα νησιά
Αρκετοί ανέφεραν ότι το μίνι lockdown στη Μύκονο, ήταν σχεδόν αναμενόμενο μετά την κοσμοσυρροή σε δρομάκια και beach bar των τελευταίων ημερών. Στον απόηχο των περιοριστικών μέτρων, χτύπησε συναγερμός και σε άλλα νησιά που φλερτάρουν με το «κόκκινο», όπως Πάρος (38 κρούσματα) και Σαντορίνη, αλλά και στην Κρήτη όπου συνολικά εντοπίστηκαν 258 κρούσματα στο 24ωρο με τα 111 στο Ηράκλειο. Ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου απήθυναν έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν για την ταχεί εξάπλωση του κορωνοϊού λόγω της παραλλαγής Δέλτα.
Τα μέτρα
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, από σήμερα, Σάββατο 17 Ιουλίου και λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας, η κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών μέτρων για το νησί της Μυκόνου.
Πιο συγκεκριμένα: Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας. Απαγόρευση μουσικής καθ' όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από σήμερα ώρα 18:00.
«Καλούμε τους κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες του όμορφου νησιού μας σε πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς και τις Αρχές του νησιού στην άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών ενημέρωσης και ελέγχου τήρησής τους, έτσι ώστε σύντομα να ελεγχθεί και να περιοριστεί η διασπορά του ιού και η Μύκονος να επιστρέψει στην κανονικότητα της», τονίζει ο Ν. Χαρδαλιάς.
Αντίδραση
Έντονη ήταν η αντίδραση του δημάρχου Μυκόνου, Κωνσταντίνου Κούκα, ο οποίος με ανάρτησή του στο facebook θεωρεί άστοχα τα μέτρα και μεταξύ άλλωση σημειώνει: «Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρχε αύξηση των κρουσμάτων κυρίως των νεότερων ηλικιών, αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και μια σειρά άλλων παραμέτρων, όπως πχ ότι πολλά τεστ στο νησί μας γίνονται σε επισκέπτες που δεν έμεναν στη Μύκονο, αλλά χρησιμοποιούσαν το αεροδρόμιο Μυκόνου για την επιστροφή τους.
Μόλις χθες μετά από ενάμιση χρόνο που το ζητάμε καθιερώθηκε διοικητικό πρόστιμο από την κυβέρνηση για τα πάρτυ με αντίτιμο. Σε κάθε περίπτωση η αιφνιδιαστική λήψη μέτρων, έστω για 10 ημέρες, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου για το νησί που είναι ένας κορυφαιος διεθνής τουριστικός προορισμός είναι μια άστοχη ενέργεια η οποία επί της ουσίας δείχνει τιμωρητική διάθεση σε μια κοινωνία, που στο πλαίσιο του εφικτού έκανε ότι έπρεπε για να προστατέψει τη δημόσια υγεία».
naftempporikigr