Νησιά και πόλεις της Κρήτης σε πορτοκαλί συναγερμό - «Οι νέοι μετά τις διακοπές διασπείρουν τον ιό»

Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2021 19:37
UPD:20:09
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Οι ΠΕ Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου κατηγοροποιήθηκαν πλέον σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή, λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου, είπε στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Η αύξηση των κρουσμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές έχει - έως- και επλασιαστει, είπε. Την ίδια στιγμή SOS εξέπεμψε η η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι αργά αλλά σταθερά, εκτός από τους νέους  μολύνονται και άλλες ηλικίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες. «Γίνονται οι περισσότερες μολύνσεις από νέους οι οποίοι γυρίζουν από τις διακοπές τους και μεταφέρουν τον ιό στο οικογενειακό τους περιβάλλον», τόνισε η καθηγήτρια.

Αναλυτικά: 

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά,. η κατάσταση στις παραπάνω 6 περιοχές επιβάλλει από όλους μας εγρήγορση και μας θέτει σε συναγερμ σημειώνοντας ότι στη Μύκονο ο ρυθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί σε μια βδομάδα, στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί, στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, στην Ίο έχει υπερπενταπλασιαστεί, στη Σαντορίνη έχει υπερδιπλασιαστεί και στην Πάρο έχει επταπλασιαστεί.

«Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά.

Από το Σάββατο 17 Ιουλίου, στις περιοχές αυτές οι μη εμβολισμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις, θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα, μία με self test και μία με rapid, με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Η υποχρέωση για τεστ δύο φορές την εβδομάδα αφορά και τα μη εμβολισμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Η αύξηση ιικου φορτίου και η αλλαγή των επιδημιολογικών δεδομένων, οδήγησαν στην επανεξέταση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τις κατασκηνώσεις.

 

Η κ. Παπαευαγγέλου

«Υπάρχουν σημάδια διασποράς της λοίμωξης σε όλη την κοινωνία - πέρα από τους νέους - καθώς βλέπουμε αργά αλλά σταθερά να μολύνονται και άλλες ηλικίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου και εξήγησε ότι υπάρχει αυξητική τάση σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Η ίδια απέδωσε την αύξηση αυτή, στη μετάδοση μέσα στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον, γεγονός που προκύπτει από την ιχνηλάτηση. «Γίνονται οι περισσότερες μολύνσεις από νέους οι οποίοι γυρίζουν από τις διακοπές τους και μεταφέρουν τον ιό στο οικογενειακό τους περιβάλλον», τόνισε η καθηγήτρια.

Η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για αύξηση των λεγομένων «ορφανών» κρουσμάτων, αυτών δηλαδή που δεν μπορούμε να εντοπίσουμε από που μολύνθηκαν και πρόσθεσε ότι ο αριθμός θετικότητας πλέον βρίσκεται στο 3,5%. Η κυρία Παπαευαγγέλου απέδωσε την εκθετική αυτή αύξηση των κρουσμάτων στην μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι και ιδιαίτερα μεταδοτική.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή