Νέα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα προέκυψαν κατά την ανασκαφική έρευνα στο Γκουριμάδι Καρύστου, που πραγματοποιήθηκε για τέταρτη ανασκαφική περίοδο, από 24-05-2021 έως 11-06-2021.
Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα βρίσκονται σε προέκταση του ήδη γνωστού οικισμού προς τη δυτική πλευρά. Σημαντικό εύρημα είναι η αποκάλυψη τριών αβαθών κυκλικών οπών (πασσαλότρυπες) σε σειρά, που πιθανόν χρησίμευαν για την τοποθέτηση πασσάλων. Η διερεύνηση της χρήσης των οπών αυτών θα πραγματοποιηθεί κατά την επόμενη ανασκαφική περίοδο, το 2022. Η σημαντικότητα του οικισμού που χρονολογείται μέσω των ευρημάτων του στην Ύστερη Τελική Νεολιθική Εποχή είναι μεγάλη επειδή μάλλον αποτελεί τον αρχαιότερο οικισμό στην περιοχή της Καρυστίας.
Θέση Γκουριμάδι, Τομή 5, λίθινο γουδί
Κινητά ευρήματα όπως λίθινα εργαλεία μεταξύ αυτών και τριπτήρες, κατεργασμένες λεπίδες οψιανού, αιχμές βελών, αποδεικνύουν ότι το επικρατέστερο υλικό είναι αυτό του οψιανού γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στις εμπορικές ανταλλαγές και επαφές του οικισμού με τα πλησίον ευρισκομένων νησιά του Αιγαίου. Κατά τη διαλογή των ευρημάτων βρέθηκαν σημαντικά δείγματα αγγείων της Ύστερης Τελικής Νεολιθικής Εποχής πολλά εκ των οποίων και γραπτά.
Θέση Γκουριμάδι, Τομή 5, μετάλλινος οπέας
Η ανασκαφή διενεργείται από το Νορβηγικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας και την εποπτεία της έχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας.
Θέση Γκουριμάδι, Τομή 5, οπές (πασσαλότρυπες)
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας αναγνωρίζοντας τη σημασία και τη δυναμική της συγκεκριμένης θέσης, έχει ήδη προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για την κήρυξή της ως αρχαιολογικού χώρου, καθώς το Γκουριμάδι αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές προϊστορικές θέσεις της Νότιας Καρυστίας.
[email protected]