Το Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεδρίαση της στις 12 Απριλίου επιβεβαίωσε ομόφωνα την αφοσίωση της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων της χώρας, στη Συμφωνία των ηγετών των δύο κοινοτήτων που υπογράφτηκε στις 8 Ιουλίου του 2006 και τη διαδικασία εφαρμογής της, που προτάθηκε από τον ΟΗΕ ως μοναδικού επί του παρόντος τρόπου αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης, του Κυπριακού προβλήματος. Αυτή η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, -γράφει ο σχολιαστής της «Φωνής της Ρωσίας» Πιότρ Ιλίν— αντανακλά τη σοβαρή ανησυχία, για τις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί στο Κυπριακό, λόγω της υπαναχώρησης της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την προαναφερόμενη συμφωνία.
Το ζήτημα είναι ότι στις αρχές Απριλίου ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ταλάτ έστειλε στο ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή με προτάσεις, οι οποίες στην ουσία προβλέπουν την επιστροφή στο γνωστό «Σχέδιο Ανάν», που είχε απορριφθεί το 2004 στο δημοψήφισμα από την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Ετσι ευνουχίζεται η κύρια ιδέα της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου. Ως πρόφαση γι' αυτή την αλλαγή της θέσης της τουρκοκυπριακής ηγεσίας προβαλλόταν η απαίτηση για τον τερματισμό της «διεθνούς απομόνωσης» της κοινότητας. Ουσιαστικά προτεινόταν και πάλι η ιδέα της Αγκυρας για τη διεθνή αναγνώριση του «ψευδοκράτους» της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Β. Κύπρου», η ανακήρυξη της οποίας είχε καταδικαστεί ομόφωνα από τον ΟΗΕ.
Παράλληλα, η Αγκυρα έκανε εκκλήσεις προς τις «φιλικές μουσουλμανικές χώρες» να εγκαθιδρύσουν εμπορικές σχέσεις με το «ψευδοκράτος» και απαίτησε «άμεσες εμπορικές σχέσεις» μεταξύ της Ε.Ε. και της Β. Κύπρου με τη χρησιμοποίηση των τουρκοκυπριακών λιμανιών και του αεροδρομίου Ερτζάν Τύμβου. Εκτός αυτού, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάλ Γκιούλ, που πραγματοποίησε «ιδιωτική επίσκεψη» στη Β. Κύπρο στις 12 Απριλίου, έκανε δηλώσεις για την ύπαρξη στην Κύπρο «δύο Δημοκρατιών με διαφορετικές γλώσσες και θρησκείες».
Η τωρινή υπαναχώρηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας από τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, δεν αποτελεί νέα ιστορία για την Κύπρο. Παρόμοια τύχη είχαν και οι γνωστές συμφωνίες Μακαρίου-Ντενκτάς του 1977 και Κυπριανού-Ντενκτάς του 1979, που ουσιαστικά είχαν θαφτεί με τις προσπάθειες της Αγκυρας, η οποία σχεδόν 33 χρόνια διατηρεί το κατοχικό της καθεστώς στην Κύπρο.
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ