Κοντά στα 3.000 θα είναι τα ημερήσια κρούσματα σήμερα, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Όπως είπε ο κ. Αρκουμανέας μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, έχουμε σημαντική αύξηση λόγω των αυξημένων τεστ. «Γίνονται πολλά τεστ, τους πιάνουμε ευτυχώς και σταματάμε τη μετάδοση της νόσου πριν πάνε στα νησιά», είπε αναφερόμενος στο μέτρο που απαιτεί υποχρεωτικό τεστ για να επιτραπεί η μετακίνηση προς τους νησιωτικούς προορισμούς.
«Σήμερα θα δούμε ένα αριθμο που θα είναι προφανέστατα μεγαλύτερος από το χθεσινο», είπε τονίζοντας ότι δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και τους υπόλοιπους πανδημικούς δείκτες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, έχουμε 150% αύξηση στα κρούσματα και ο μέσος όρος ηλικίας τους έχει πέσει πολύ. «Πρέπει να μάθουμε να βλέπουμε τον μέσο όρο ηλικίας εκτός από τα κρούσματα, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας χθες ήταν 27 και έχει μειωθεί από τα 49», είπε χαρακτηριστικά.
«Τεράστιος» ο δείκτης θετικότητας
Να σημειωθεί ότι η εκτίναξη της θετικότητας, πάνω από το 4% που έχει οριστεί ως όριο ασφαλείας, έχει θορυβήσει τους επιστήμονες. Η χθεσινη έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε χθες 2.065 νέα κρούσματα σε 36.790 τεστ (προχθές 1.465 κρούσματα σε 45.148 τεστ) με τη θετικότητα να εκτινάσσεται πλέον στο 5,6%, ξεπερνώντας το όριο ασφαλείας του 4%, και τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων να φτάνει τις 440.872. Στις ΜΕΘ 139 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ αυξήθηκαν σε 85 οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας. Τέλος, 10 ασθενείς κατέληξαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων στις 12.799.
Αναφερόμενη στον δείκτης θετικότητας η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, τον χαρακτήρισε «τεράστιο».
Όπως είπε, ελπίζει πως δε θα φτάσουμε πάνω από 3. 000 ή 4.000 κρούσματα, «γιατί θα πάρουμε μέτρα». «Αν δεν πάρουμε μέτρα υπάρχει κίνδυνος με την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων να φτάσουμε και στις 5.000 ή και τις 10.000 κρούσματα», προειδοποίησε.
Υπενθυμιζεται ότι η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα και η εκτίναξη των κρουσμάτων οδήγησε σε αλλαγή σχεδίων για τις επιχειρήσεις της εστίασης και της διασκέδασης και επίσπευση του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει χθες τέσσετα μέτρα:
Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης:
1. Καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από τη 16η Αυγούστου και μετά.
2. Από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.
3. Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι.
4. Από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Να σημειωθεί πως θα λειτουργεί ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί.
Τα τέσσερα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα πρόκειται να εξειδικευθούν το μεσημέρι από τους αρμόδιους υπουργούς. Έτσι, στις 12:30 αναμένονται οι λεπτομέρειες από τους υπουργούς Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης.