Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Είναι πλέον εμφανές πως το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα βρει τους πολίτες στις… ξαπλώστρες, καθώς ο δείκτης θετικότητας τραβά την ανηφόρα σε αντίθεση με τον ρυθμό των ημερήσιων εμβολιασμών που υποχωρεί. Η επιθετική μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται, με τους επιστήμονες να χτυπάνε καμπανάκι για την πορεία των κρουσμάτων.
Με αυτά τα δεδομένα η επιτάχυνση της «επιχείρησης Ελευθερία» αποτελεί μονόδρομο. Παράλληλα όμως θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία και για το απαισιόδοξο σενάριο, δηλαδή να μην έχει χτιστεί τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι.
Σε αυτή τη φάση απαιτείται μία ευρύτερη συστράτευση -κομμάτων, Εκκλησίας, τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά.- προκειμένου να πειστούν όσοι είναι ακόμα δύσπιστοι να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν πως υπάρχει και ένα ποσοστό αρνητών, που όποια κι αν είναι η πορεία της πανδημίας δεν πρόκειται να αλλάξουν άποψη.
Επομένως φτάνει η ώρα των δύσκολων αποφάσεων. Εφόσον μέχρι το φθινόπωρο δεν επιτευχθεί ο στόχος για τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού, θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα πακέτο μέτρων, ώστε να συγκρατηθεί η επέλαση της πανδημίας.
Ένα πρώτο βήμα έγινε χθες, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αρχικά των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και από Σεπτέμβριο των υγειονομικών. Το πιθανότερο είναι πως θα ακολουθήσουν και αλλά μέτρα, εφόσον δεν ανακοπεί η ανηφορική πορεία των κρουσμάτων.
Σε καμία, πάντως, περίπτωση δεν πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε ένα νέο καθολικό lockdown, που θα έβαζε σε νέα δοκιμασία την ελληνική οικονομία. Άλλωστε μια καραντίνα από… το παρελθόν θα αδικούσε τους πολίτες που εμβολιάστηκαν και θέλουν πλέον να πάρουν τη ζωή τους πίσω.
Η πικρή αλήθεια είναι πως η μάχη με την πανδημία θα έχει διάρκεια. Ωστόσο, πλέον υπάρχει το όπλο κι αυτό δεν είναι άλλο από το εμβόλιο. Και σε αυτή την προσπάθεια απαιτείται η συστράτευση όλων.