Η περιοχή της Μαλάτια έχει χριστιανικό παρελθόν, κατοικούνταν παλιότερα από Αρμένιους, ήταν και η γενέτειρα του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, ο οποίος δολοφονήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Το Φεβρουάριο του περασμένου έτους είχε δολοφονηθεί ένας καθολικός ιερέας στην Τραπεζούντα, και επιθέσεις δέχτηκαν άλλοι δύο ιερωμένοι.
Ο μικρός εκδοτικός οίκος «Zirve» («η κορυφή») στο κέντρο της πόλης, είχε μπει από καιρό στο στόχαστρο ακραίων εθνικιστικών κύκλων. Η τουρκο-αμερικανική επιχείρηση λειτουργεί από το 2001 και διακινεί τη Βίβλο και άλλα χριστιανικά συγγράμματα. Στην πόλη άνοιξε τότε μια μεγάλη συζήτηση, σύμφωνα με τις τοπικές εφημερίδες. Το βιβλιοπωλείο δέχτηκε επανειλημμένα απειλές, αλλά δεν είχε κάνει αίτηση για ιδιαίτερα μέτρα προστασίας.
«Δεν το κάναμε για μας, αλλά για την πίστη μας. Η θρησκεία μας καταστρέφεται. Ας αποτελέσει αυτή η πράξη ένα μάθημα προς τους εχθρούς της», φέρεται να δήλωσε κάποιος από τους υπόπτους, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ.
Η είδηση της στυγνής δολοφονίας τριών συνεργατών στον εκδοτικό οίκο επαναφέρει στη δημοσιότητα τους περιορισμούς στους οποίους υπόκεινται οι περίπου 120.000 χριστιανοί που ζουν σήμερα στη Τουρκία. Θεωρητικά ελεύθεροι, ωστόσο στην πράξη βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με γραφειοκρατικά εμπόδια ή ακόμα και επιθέσεις κατά της σωματικής τους ακεραιότητας.
Η χριστιανική μειονότητα είναι αναγνωρισμένη από τη συνθήκη της Λωζάνης, οι εκκλησίες όμως δεν έχουν αναγνωρισμένη νομική υπόσταση στην Τουρκία. Και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην επιδιωκόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., για να βελτιωθεί η θέση τους.
Ο Μουσταφά Εφε ιδιοκτήτης του χριστιανικού ραδιοσταθμού «Μούγντε FM» στην Κωνσταντινούπολη, βλέπει στις επιθέσεις έναν κοινό παρονομαστή: «Εκτιμούμε ότι αυτή η βία εναντίον Χριστιανών τις παραμονές των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, προέρχεται από εκείνους που δεν θέλουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για προβοκάτσια. Οι δράστες ξέρουν ότι οι επιθέσεις θα κάνουν το γύρο του κόσμου, είναι προφανώς ενέργειες κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισκεπτόμενος τη Γερμανία, πριν από λίγες μόλις ημέρες προσπάθησε να προωθήσει το όραμά του για τη λεγόμενη συμμαχία των πολιτισμών και να μιλήσει για ανεκτικότητα της διαφορετικότητας. Σε μια στιγμή όμως, που ο ίδιος ετοιμάζεται πιθανότατα για την προεδρία της χώρας, η επίθεση στη Μαλάτια στέλνει πολύ αρνητικά μηνύματα προς την Ευρώπη για το κατά πόσο η λεγόμενη προσαρμογή της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια πολύ επιφανειακή υπόθεση.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ φέρεται να δήλωσε ότι το τουρκικό κράτος απέχει ακόμα πολύ από τη θρησκευτική ελευθερία που χαρακτηρίζει την Ευρώπη.
* Στη φωτογραφία επίσκεψη του Κεμάλ Ατατούρκ το 1937 στη Μαλάτια.
DEUTSCHE WELLE