Απεβίωσε ο Γέλτσιν, πρώτος ηγέτης της Ρωσίας στη μετασοβιετική εποχή

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2007 19:31
UPD:19:32
A- A A+

Ο ρώσος πρώην πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν, που ηγήθηκε της χώρας του στα πρώτα χρόνια μετά τη μακρά σοβιετική περίοδο, απεβίωσε στη Μόσχα από ανακοπή καρδιάς. Οι διεθνείς συνομιλητές του θυμούνται την ιδιομορφία της προσωπικότητάς του, ιδίως όταν βρισκόταν υπό την επήρεια του αλκοόλ, το οποίο κατανάλωνε σε μεγάλες ποσότητες. Μετά από εννιά χρόνια στην εξουσία, ο Μπόρις Γέλτσιν επέλεξε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2000 για να ανακοινώσει την παραίτησή του.

Ο Γέλτσιν άφησε πίσω του την κληρονομιά της διαφθοράς και της οικονομικής κατάρρευσης, ένα ανοιχτό μέτωπο στην Τσετσενία αλλά και τον αντικαταστάτη του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η μετάβαση από τον κομμουνισμό στον καπιταλισμό υποτίθεται θα έφερνε την ευημερία στη Ρωσία. Οχι μόνο αυτό δεν έγινε, αλλά ως την υποτίμηση του ρουβλίου τον Αύγουστο του 1998, η παραγωγή είχε μειωθεί κατά 50% ενώ πάνω από το 40% του πληθυσμού ζούσε σε συνθήκες φτώχειας.

Καθοριστικός παράγοντας για τον χαρακτήρα της ρωσικής κοινωνίας ήταν και ο τρόπος που έγινε η ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες ενόψει των εκλογών του 1996.

Mέσα από αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις δημιουργήθηκαν οι δισεκατομμυριούχοι που αργότερα ονομάστηκαν ολιγάρχες.

Σοβαρά άρρωστος και προκαλώντας συχνά το ερώτημα κατά πόσο διατηρεί ακόμα σώας τας φρένας, ο «τσάρος» Μπορίς περνούσε τα τελευταία χρόνια της προεδρίας του τον περισσότερο χρόνο του εκτός Κρεμλίνου, και έδειχνε να χάνει ολοένα και περισσότερο την επαφή του με την πραγματικότητα.

Ο πρώτος ηγέτης της Ρωσίας στη μετασοβιετική εποχή όμως υπήρξε εξαιρετικά δημοφιλής αρχικά. Ποιος δεν θυμάται τον Γέλτσιν ανεβασμένο σε ένα άρμα μάχης, να καταγγέλλει το πραξικόπημα κατά του προέδρου Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον Αύγουστο του 1991.

Ο Μπόρις Γέλτσιν, ο πρόεδρος της Ρωσίας, μιας από τις 15 δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης, αντιμετωπίστηκε ως ήρωας, και κέρδισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό τοπίο. Η εξουσία είχε περάσει από τον ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης στον ηγέτη της Ρωσίας.

Οι επικριτές του τον θεωρούσαν οπορτουνιστή. Οι οπαδοί του τον έβλεπαν ως τον ηγέτη που έδωσε τη χαριστική βολή στο κομμουνιστικό σύστημα.

Ο Γέλτσιν πίστεψε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να εμποδίσει τους Κομμουνιστές να διεκδικήσουν ξανά την εξουσία ήταν οι ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι σχέσεις Κρεμλίνου - Κοινοβουλίου πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο.

Το κοινοβούλιο προσπάθησε να παραπέμψει τον πρόεδρο στη δικαιοσύνη για κατάχρηση εξουσίας. Τον Οκτώβριο του 1993 ο πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα για τη διάλυση του Κοινοβουλίου. Οι βουλευτές εξεγέρθηκαν, το κέντρο της Μόσχας έγινε πεδίο μάχης.

Ο πρόεδρος Γέλτσιν διέταξε το βομβαρδισμό του κοινοβουλίου. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ηταν μια ακόμη ιστορική στιγμή για τη Ρωσία.

Ηταν η στιγμή που «αποφασίστηκε ποιος κυβερνάει τη Ρωσία και ποιος χαράζει την οικονομική της πολιτική».

ΠΗΓΗ: Aπό το αρχείο της ελληνικής υπηρεσίας τουΒΒC

Προτεινόμενα για εσάς