Μέρκελ: Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων προς το συμφέρον της ίδιας της ΕΕ

Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2021 23:15
UPD:23:23
REUTERS/POOL
A- A A+

Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για πολλούς λόγους - μεταξύ των οποίων και γεωστρατηγικούς - τόνισε η Καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ μετά το τέλος της σημερινής Συνόδου Κορυφής της Διάσκεψης των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, με τη συμμετοχή και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

 Μεταξύ των επιτυχιών της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια, η κυρία Μέρκελ ανέφερε και τις λεγόμενες «Green Lanes», οι οποίες, όπως είπε, κατέστησαν δυνατή την επιτάχυνση της διεκπεραίωσης στα σύνορα απαραίτητων εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και για τις οποίες ενεπλάκη, τόνισε, ιδιαίτερα η Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, η κυρία Μέρκελ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι η Γερμανία, από τα 30 εκατομμύρια εμβόλια κατά της Covid-19 που δώρισε στην Covax, θα φροντίσει ώστε τα 3 εκατομμύρια να διατεθούν το συντομότερο δυνατό απευθείας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Αναφερόμενη στη σημασία της «Διαδικασίας του Βερολίνου», η οποία συμπληρώνει φέτος επτά χρόνια, η Καγκελάριος έκανε λόγο για μια διαδικασία η οποία «τονίζει ότι εκτός από την προσέγγιση στην ΕΕ με στόχο την ένταξη, είναι απαραίτητη και η συνεργασία στην περιοχή, σε μια φάση κατά την οποία κάθε χώρα χωριστά εργάζεται για τη δική της ένταξη». «Το θέμα είναι το μέλλον της περιοχής και - θα το τονίσω και πάλι - πρόκειται για ένα μέλλον το οποίο δεν αφορά μόνο την προοπτική των ίδιων των χωρών, αλλά είναι και προς το ίδιο το συμφέρον της ΕΕ να προωθήσουμε την διαδικασία, να καταστήσουμε εφικτή την συμφιλίωση και την συνεργασία, την υπέρβαση των διχασμών, διότι υπάρχουν πολλοί λόγοι - μεταξύ άλλων και γεωστρατηγικοί λόγοι - για τους οποίους (τα Δυτικά Βαλκάνια) αποτελούν τμήμα της Ευρώπης και για τους οποίους επιθυμούμε την ένταξή τους στην ΕΕ», τόνισε η 'Αγγελα Μέρκελ. Μίλησε δε για «έναν μεγάλο αριθμό χειροπιαστών επιτυχιών», όπως την άρση των επιπλέον χρεώσεων στην περιαγωγή της κινητής τηλεφωνίας από την 1η Ιουλίου, τη σύσταση του Φόρουμ Νεολαίας και τις λεγόμενες «Green Lanes», οι οποίες «κατέστησαν εφικτή την επιτάχυνση της διεκπεραίωσης στα σύνορα απαραίτητων εμπορευμάτων» κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Εδώ ενεπλάκη ιδιαίτερα η Ελλάδα», σημείωσε η Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι η «Διαδικασία του Βερολίνου» εργάζεται και για τη δημιουργία μιας κοινής περιφερειακής αγοράς. Εδώ, όπως ανέφερε, κάποια θέματα έχουν επιλυθεί, κάποια άλλα χρειάζονται ακόμη προσπάθεια, όπως η αναγνώριση των πανεπιστημιακών πτυχίων κλπ.

Μεταξύ των προβλημάτων που παραμένουν, η 'Ανγκελα Μέρκελ επισήμανε τις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου, την κατάσταση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και τη διένεξη μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας. «Υπάρχουν πάντα δυσκολίες που δεν μπορεί να προβλέψει κανείς: είδαμε για πάρα πολύ καιρό πώς διαπραγματεύονταν η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία για το θέμα της ονομασίας. Η Βόρεια Μακεδονία είναι σήμερα μέλος του ΝΑΤΟ και ξαφνικά το θέμα της Ενταξιακής Διάσκεψης κολλάει με την Βουλγαρία και πρέπει τώρα με μεγάλη προσπάθεια να το υπερβούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα σχετικά με το εάν θεωρεί ότι η Γαλλία, λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών, δεν θα υποστηρίζει το προσεχές διάστημα την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η Γαλλία συμμετείχε στη Σύνοδο και στηρίζει ξεκάθαρα τη διαδικασία, ενώ τόνισε ότι πολλά ζητήματα προκαλούν δυσκολίες στα κράτη - μέλη, όπως και στην Γερμανία και στην Ολλανδία και για αυτό δεν θα πρέπει να αναφέρεται κανείς σε μία μεμονωμένη χώρα. Σημείωσε μάλιστα ότι με τον γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν έχει κατ' επανάληψη συζητήσει σχετικά με το πώς ο Διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης θα πρέπει να συμπεριλάβει και το πώς η ΕΕ θα γίνει η ίδια ικανή να δεχτεί νέα κράτη - μέλη.

πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή