Ν. Τζανάκης: Κάτω των 30 όσοι νοσούν στην Κρήτη

Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 11:04
UPD:11:09
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+

Το προφίλ των κρουσμάτων που φέρουν την παραλλαγή Δέλτα στην Κρήτη, όπου έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης στη χώρα μας, περιέγραψε σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Το στέλεχος Δέλτα υπάρχει στην Κρήτη εδώ και τρεις εβδομάδες. Ξεκίνησε με τρία περιστατικά και τώρα έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 10 μέρες», είπε ο καθηγητής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Όλοι είναι κάτω από 30 ετών, υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών», συνέχισε περιγράφοντες τις ομάδες τις οποίες αφορούν κυρίως τα κρούσματα στην περιοχή.

«Οι εμβολιασμένοι είναι 100%, σχεδόν, προστατευμένοι από τις κακές εκβάσεις της νόσου. Εάν κολλήσουν το ιό από αυτό το στέλεχος θα είναι είτε ασυμπτωματικοί ή λίγο συμπτωματικοί. Στο προβληματικό είναι ότι οι ανεμβολίαστοι κολλάνε στο 100% της επαφής με κρούσμα. Αυτό είναι το ανησυχητικό. Μάλλον εκδηλώνεται παρόμοιας βαρύτητας νόσος με το βρετανικό», εξήγησε σε άλλες του δηλώσεις στη δημόσια τηλεόραση. 

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει επικρατήσει η παραλλαγή Δέλτα, οι νεότεροι, οι μη εμβολιασμένοι αλλά και οι μερικώς εμβολιασμένοι που έχουν δηλαδή κάνει μόνο την πρώτη δόση βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης. Παράλληλα, οι ηλικιωμένοι εξακολουθούν να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από μία λοίμωξη.

Τα θετικά στοιχεία, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, είναι ότι από τη  μία δε νοσηλεύεται σχεδόν κανείς από αυτούς και από την άλλη ότι δεν πρόκειται για ορφανά κρούσματα στην κοινότητα, αλλά για περιστατικά που ανακαλύφθηκαν ως στενές επαφές. 

Σε ερώτηση για το αν τα παιδιά μπορεί να έχουν κάποιες σοβαρές επιπλοκές από τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι όλοι οι κορωνοϊοί μπορούν να προκαλέσουν, σε σπάνιες περιπτώσεις, νόσο kawasaki και άλλες καρδιαγγειακές νόσους.

«Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να νοσήσει έστω και ασυμπτωματικά ένα παιδί γιατί τέτοια προβλήματα μπορεί να τα εκδηλώσει 1-1,5 μηνά μετά την αρχική νόσηση.  Κι εδώ έρχεται η μεγάλη ανάγκη να εμβολιαστούμε εμείς οι μεγάλοι για να μην κολλήσουμε τα παιδιά. Είναι δυνατόν να έχουν τα παιδιά μας αυτούς τους κινδύνους; Είναι δυνατόν να τα στείλουμε τον Σεπτέμβρη στο σχολείο, να διατρέχουν αυτούς τους κινδύνους με δασκάλους, καθηγητές, γονείς και παππούδες ανεμβολίαστους;», διερωτήθηκε ο κ. Τζανάκης προσθέτοντας ότι  «η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών πρέπει να συμπεριλάβει και τον κλάδο των εκπαιδευτικών, γιατί ένας εκπαιδευτικός μπορεί να λειτουργήσει ως υπερμεταδότης, καθώς έχει να κάνει με μεγάλες ομάδες παιδιών, με τα οποία θα συγχρωτιστεί και θα έρθει σε στενή επαφή». 

Αναφορικά με το τείχος ανοσίας, δεδομένου ότι ο εφηβικός και παιδικός πληθυσμός προσεγγίζει το 17%, πρέπει να εμβολιαστεί σχεδόν το 100% των ενηλίκων, «γιατί μετά πρέπει να βάλουμε στο παιχνίδι τις ομάδες κάτω των 18 ετών».

Συμπλήρωσε δε ότι θα είναι εξαιρετική υποθήκη, αν πετύχουμε τείχος ανοσίας σε ποσοστό 70-75%.     

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή