Για μια άλλη χώρα που οικοδομείται βήμα-βήμα έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο του συνεδρίου «GREEN DEAL GREECE 2021, η δεκαετία μιας Πράσινης Επανάστασης» με θέμα: «Η ψηφιοποίηση καταλύτης για βιώσιμες πόλεις».
Ειδικότερα, όπως επεσήμανε, οι αλλαγές θα γίνουν με μεγάλη ταχύτητα μέσα στην επόμενη 4ετία, με βάση την στρατηγική, το σχέδιο εφαρμογής 440 έργων που περιλαμβάνονται στην Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού. «Είναι κάποια πράγματα που εδώ και καιρό περίμεναν να γίνουν.
Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά στις πόλεις, σε κάθε κρατική δομή που εξυπηρετεί τους πολίτες» και τόνισε ότι ο ρόλος κάθε πόλης είναι να γίνει «έξυπνη». «Κι όταν λέμε "έξυπνη" πόλη εννοούμε πάλι μια σειρά από τεχνολογίες, λύσεις, από την έξυπνη στάθμευση μέχρι έναν ευρύτερα έξυπνο τρόπο που ο δήμος θα αλληλεπιδρά με τον πολίτη, μέχρι του πώς θα υπάρχει μια σύγκλιση ανάμεσα σε αυτό που λέμε "πράσινο" και σε αυτό που λέμε ψηφιακό, να αλλάξει η εμπειρία του πολίτη και της επιχείρησης στην αλληλεπίδραση με έναν δήμο, μια πόλη». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προβλέπονται κονδύλια για αυτό.
Η χρηματοδότηση από το ταμείο Ανάκαμψης θα μας επιτρέψει να αλλάξουμε όχι μόνο ποσοτικά την οικονομική επίδοση της χώρας, «αλλά και ποιοτικά, το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πεπρωμένο μας». Όπως υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 29 Ιουνίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι σημαντική διότι μετά τον ατμό, τον ηλεκτρισμό και την ψηφιοποίηση, «περνάμε τώρα στην σύγκλιση της φυσικής, της ψηφιακής και της βιολογικής σφαίρας.
Και εκεί πέρα μια σειρά από τεχνολογίες αναδυόμενες θα έρθουν να αλλάξουν τόσο την εξυπηρέτηση του πολίτη από το κράτος όσο και το οικονομικό μοντέλο όλων των χωρών». Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για τις υπηρεσίες του gov.gr που έχουν φθάσει τις 1.180 και κάθε μέρα «προσθέτουμε ένα ακόμη λιθαράκι σε αυτό το νέο οικοδόμημα του κράτους».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), Κωνσταντίνος Μασσέλος, τόνισε ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αφορά τεχνολογία. Το ζητούμενο δεν είναι να είναι ενεργειακά αποδοτικότερο από το 4G. Η ανάπτυξη της τηλεπικοινωνιακής υποδομής που θα επιτρέψει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, είναι τέτοιας έκτασης που κανένας φορέας της κεντρικής ή τοπικής διοίκησης αλλά και τηλεπικοινωνιακός πάροχος δεν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας μόνος του. Αφορά ένα κολοσσιαίο έργο που απαιτεί συναινέσεις».
Για την κρίση που έγινε ευκαιρία έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Φάνης Σπανός. «Στην Στερεά Ελλάδα κάνουμε την μεγάλη προσπάθεια, όπως όλες οι περιφέρειες, ξεκινώντας από την ψηφιακή υπογραφή, καθώς είμαστε ο πρώτος δημόσιος φορέας που την υιοθέτησε, αλλά και την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.
Πρόσφατα ξεκινήσαμε την ηλεκτρονική διαδικασία αντικατάστασης αδειών οδήγησης». Ο κ. Σπανός έκανε αναφορά και στη πλατφόρμα για την εποπτεία όλου του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η οποία «έχει προσφέρει οφέλη και στο επίπεδο της αντιμετώπισης περιστάσεων έκτακτης ανάγκης».
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ, partner της «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ», Αριστόδημος Θωμόπουλος, τόνισε ότι «καταφέραμε και φτιάξαμε ένα μοντέλο πρότυπων διαδικασιών προκειμένου αυτές να αποτελέσουν τον κορμό λειτουργίας και οργάνωσης των ΟΤΑ. Από αυτήν την εμπειρία αναδείχθηκε το θέμα της έλλειψης προτυποίησης, τόσο σε συστήματα, σε θέματα οργάνωσης και σε θέματα διαδικασιών. Αν όλα αυτά, με την πρόταση που είναι κατατεθειμένη, μπορέσουμε και το θεσμοθετήσουμε σε ένα νέο μοντέλο, πολύ εύκολα θα έρθει η τεχνολογία και θα το απογειώσει».
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ διοργανωτές είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους ενημερωτικούς ιστότοπους economix.gr και euractiv.gr.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ