Ο Άρης διέθετε νερό φιλικό στην ζωή

Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021 12:01
nasa.gov

To Curiosity εξερευνα τον κρατήρα Γκέιλ που όπως όλα δείχνουν διέθετε λίμνες και συνθήκες φιλικές στην ζωή.

A- A A+

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο Κόκκινος Πλανήτης είχε κάποτε συνθήκες ευνοϊκές για την παρουσία της ζωής. Η ανακάλυψη ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο μακριά από την Γη αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο της επιστήμης. Μέχρι να διαπιστωθεί ότι υπάρχουν υπόγειοι ωκεανοί σε δορυφόρους του Δία και του Κρόνου ο μόνος κόσμος στο ηλιακό μας σύστημα που συγκέντρωνε αυξημένες πιθανότητες να είχε κάνει κάποτε την εμφάνιση της η ζωή ήταν ο Άρης.

Τα διάφορα ρομπότ εξερεύνησης που έχουμε στείλει τις τελευταίες δεκαετίες στον Κόκκινο Πλανήτη αναζητούν ίχνη ζωής εκεί. Μέχρι στιγμής έχουμε συγκεντρώσει ένα πλήθος στοιχείων που δείχνουν ότι στο μακρινό παρελθόν υπήρχαν συνθήκες στην επιφάνεια του Άρη (π.χ νερό σε υγρή μορφή) οι οποίες θα μπορούσαν δυνητικά να υποστηρίξουν την παρουσία της ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο. Δεν έχουμε όμως κάποια πιο απτά στοιχεία που να δημιουργούν την πεποίθηση ότι αυτό συνέβη κάποια στιγμή.

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Βίγκο στην Ισπανία μελέτησε δεδομένα που συνέλεξε ο ρομποτικός εξερευνητής Curiosity της NASA στον κρατήρα Γκέιλ στον οποίο προσεδαφίστηκε το 2012. Αν και η αποστολή ήταν σχεδιασμένη να διαρκέσει δύο έτη το ρομπότ συνεχίζει ακάθεκτο την εξερεύνηση. Έχει ήδη διαπιστωθεί ότι στον διαμέτρου 150 χλμ. κρατήρα Γκέιλ είχαν δημιουργηθεί κατά καιρούς μεγαλύτερες και μικρότερες λίμνες ενώ στα τοιχώματα του σχηματίζονταν ρέματα από τα οποία κυλούσε νερό στον πυθμένα.

Ανάμεσα στον τεράστιο όγκο των δεδομένων που έχει καταγράψει το ρομπότ όλα αυτά τα χρόνια το ενδιαφέρον των ερευνητών της νέας μελέτης κέντρισαν κάποια ευρήματα από πηλό που είχε εντοπίσει το Curiosity το 2016. Οι ερευνητές μελέτησαν τα ευρήματα αυτά και όπως αναφέρουν ανήκουν στην κατηγορία του γλαυκονίτη, ένα ορυκτό που υπάρχει και στην Γη.

Η παρουσία του γλαυκονίτη υποδεικνύει σύμφωνα με τους ερευνητές ότι οι συνθήκες στον Άρη γενικότερα και ειδικότερα μέσα στον κρατήρα ήταν φιλικές στην παρουσία της ζωής. Τόσο από άποψης θερμοκρασίας όσο και από τα χαρακτηριστικά του νερού στις λίμνες του κρατήρα όπως για παράδειγμα, το πόσο όξινο ήταν αυτό το νερό.

Οι ερευνητές με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» εκτιμούν ότι οι λίμνες στον κρατήρα Γκέιλ υπήρχαν αδιάλειπτα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός εκατ. ετών και το όλο περιβάλλον εκεί (θερμοκρασία, ποιότητα νερού κ.α.) ήταν φιλικό στην ανάπτυξη κάποιων οργανισμών. Προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ύπαρξη λιμνών στον κρατήρα Γκέιλ πριν από περίπου 3,5 δισ. έτη και ότι κάποιες από αυτές τις λίμνες μπορεί να υπήρχαν εκεί για δέκα εκατ. έτη.

Όμως δεν υπήρχαν στοιχεία για το αν το νερό σε αυτές τις λίμνες ήταν φιλικό στην ζωή κάτι που δείχνει η νέα έρευνα. Αν αναπτύχθηκαν κάποιες μορφές ζωής στον Άρη όπως φαίνεται ο κρατήρας Γκέιλ είναι ένας από τους βασικούς υποψηφίους να τις φιλοξενούσαν και ίσως πρέπει να οργανωθούν νέες ερευνητικές αποστολές εκεί.

 

Προτεινόμενα για εσάς