Ο κόσμος των αραχνών συνεχίζει να προκαλεί θαυμασμό με την συνεχή ανακάλυψη άγνωστων μέχρι σήμερα δυνατοτήτων και συμπεριφορών των περίπου 45 χιλιάδων ειδών αραχνών που υπάρχουν στον πλανήτη.Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Arachnology» επιστήμονες αμερικανικών πανεπιστημίων καταγράφουν μια άγνωστη και ιδιαίτερα εντυπωσιακή ικανότητα και συμπεριφορά κάποιων αραχνών και πιο συγκεκριμένα ορισμένων δηλητηριωδών ειδών.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές τουλάχιστον 41 είδη δηλητηριωδών αραχνών επιτίθονται σε μικρού μεγέθους φίδια και αφού τα εξοντώσουν με το δηλητήριο τους στην συνέχεια τα τρώνε. Η έρευνα καταγράφει 86 είδη φιδιών στα οποία δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση οι αράχνες και εξαπολύουν τις επιθέσεις τους σε φίδια που βρίσκονται σε νηπιακή ή παιδική ηλικία αλλά παρόλα αυτά είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές μεγαλύτερα σε μέγεθος από αυτές.
Οι μαύρες χήρες είναι οι αράχνες που δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα φίδια. Οι αράχνες αυτές ανήκουν στο γένος Latrodectus και το όνομά της αναφέρεται στην τάση των θηλυκών σε ορισμένα είδη να καταβροχθίζουν το αρσενικό μετά το ζευγάρωμα. Το δηλητήριο της μαύρης χήρας αποτελείται από νευροτοξίνες που προκαλούν παράλυση ακόμα και θάνατο στα θύματα της. Οι ταραντούλες είναι επίσης ένα είδος αραχνών που πραγματοποιούν επιθέσεις σε φίδια.
Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που αναφέρουν οι ερευνητές είναι ότι το 30% των επιθέσεων αραχνών σε φίδια πραγματοποιούνται σε είδη φιδιών που είναι δηλητηριώδη αλλά παρόλα αυτά οι αράχνες όχι μόνο δεν φοβούνται αλλά καταφέρνουν συνήθως να τα εξοντώσουν. Μόλις το 1,5% των φιδιών που δέχονται την επίθεση μιας αράχνης καταφέρνει να ξεφύγει.
Υπήρχαν σκόρπιες αναφορές από όλο τον κόσμο για περιστατικά επιθέσεων αραχνών σε φίδια αλλά οι ερευνητές έκαναν συστηματική καταγραφή και μελέτη αυτής της συμπεριφοράς διαπιστώνοντας ότι είναι ένα διαδεδομένο φαινόμενο το οποίο θα απασχολήσει από εδώ και πέρα τους ειδικούς.