Οι κανόνες της Βρετανίας για τα ταξίδια στο εξωτερικό πρόκειται να αναθεωρηθούν μέσα στην ημέρα. Έχει προηγηθεί επίσης η έκκληση των επιχειρήσεων του κλάδου προς την βρετανική κυβέρνηση να διευρύνει την «πράσινη» λίστα.
Η λεγόμενη «πράσινη» λίστα με τους προορισμούς στους οποίους οι Βρετανοί μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς καραντίνα αναμένεται να παραμείνει μικρή. Επί του παρόντος, μόνο 11 προορισμοί βρίσκονται στην «πράσινη λίστα» - συμπεριλαμβανομένων του Γιβραλτάρ, του Ισραήλ και της Αυστραλίας.
Η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει ποιες χώρες περιλαμβάνονται στη λίστα κάθε τρεις εβδομάδες και η τελευταία αναθεώρηση ήταν πριν από τρεις εβδομάδες στις 3 Ιουνίου.
Η Ελλάδα και άλλες 166 χώρες βρίσκονται στην «πορτοκαλί» λίστα.
Εκτός από τη σημερινή αναθεώρηση, η κυβέρνηση δήλωσε επίσης ότι θα πραγματοποιηθεί αναθεώρηση των κανόνων σύμφωνα με τους οποίους κατατάσσονται οι προορισμοί σε κάθε κατηγορία τη Δευτέρα 28 Ιουνίου. Αυτό θα μπορούσε να γίνει όταν οι υπουργοί αποφασίσουν εάν θα χαλαρώσουν την καραντίνα για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες.
Ο υπουργός μεταφορών της χώρας Γκραντ Σαπς θα συναντηθεί με τους βουλευτές σήμερα το πρωί, όπως αναφέρει το BBC, και αναμένεται ενημέρωση σχετικά με το σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» το απόγευμα.
Οι ταξιδιωτικές επιχειρήσεις ζητούν εξαίρεση από την υποχρέωση της καραντίνας για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες οι οποίο επιστρέφουν από τους «πορτοκαλί» προορισμούς της ταξιδιωτικής λίστας της Βρετανίας. Ο Σαπς απάντησε ότι οι υπουργοί «πρέπει να δουν τι λέει η επιστήμη».
Αν και η απόφαση για την εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων από την καραντίνα αναμένεται να παρθεί άμεσα, η υλοποίηση των αλλαγών είναι απίθανο να τεθεί σε ισχύ πριν από τον Αύγουστο, όπως ανέφερε χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg.
Μέσα σε όλα αυτά η προοπτική των ευρωπαϊκών διακοπών για τους Βρετανούς θα μπορούσε να δει άλλο ένα εμπόδιο δεδομένου ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να υποβάλλουν τους Βρετανούς ταξιδιώτες σε καραντίνα κατά την άφιξή τους για να επιβραδύνουν τη διάδοση της παραλλαγής Δέλτα.
«Στη χώρα μας, εάν προέρχεστε από τη Μεγάλη Βρετανία, πρέπει να μπείτε σε καραντίνα - και αυτό δεν συμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, και αυτό θα ήθελα να δω», είπε χθες στο κοινοβούλιο της Γερμανίας.
naftemporiki.gr