Έχουμε εξερευνήσει σχεδόν το 100% της επιφάνειας της Γης αλλά γνωρίζουμε λίγα πράγματα για το τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και όσο προχωράμε προς τα βάθη των ωκεανών οι γνώσεις μας περιορίζονται ολοένα και περισσότερο. Η επιστημονική κοινότητα έχει ομολογήσει ότι γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα για τον Άρη από ότι για το τι βρίσκεται στους βυθούς των ωκεανών της Γης.
Το Ίδρυμα Nippon στην Ιαπωνία έχει οργανώσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα για την χαρτογράφηση του βυθού των ωκεανών. Το GEBCO Seabed 2030 Project έχει ως στόχο να χαρτογραφηθεί το σύνολο του πυθμένα των ωκεανών του πλανήτη μας μέχρι το 2030.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 όταν μέχρι τότε είχε χαρτογραφηθεί μόλις το 6% του πυθμένα των ωκεανών. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος ανακοίνωσαν ότι η χαρτογράφηση έπιασε τον πρώτο στόχο του 20%, πιο συγκεκριμένα έχει χαρτογραφηθεί το 20.6% των πυθμένων των ωκεανών. Υπήρξε μικρή πρόοδος τον τελευταίο ένα χρόνο αλλά αυτή οφείλεται σύμφωνα με τα στελέχη του προγράμματος στα προβλήματα από την πανδημία που δεν επέτρεψε να γίνουν οι προγραμματισμένες ερευνητικές αποστολές.
Όμως οι άνθρωποι του προγράμματος δηλώνουν αισιόδοξοι ότι ο στόχος να ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση το 2030 θα επιτευχθεί. Σε αυτή την προσπάθεια ζητούν και την συμβολή των ιδιοκτητών ιδιωτικών σκαφών οι οποίοι μπορούν να κάνουν καταγραφές με διάφορα όργανα όπως βαθύμετρα που θα είναι συνδεδεμένα με συστήματα GPS για να γίνεται χαρτογράφηση των βαθύτερων σημείων των θαλασσών.
Η χαρτογράφηση των πυθμένων εκτός φυσικά από τα προφανή οφέλη της σε πολλά επιστημονικά πεδία θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την ναυσιπλοΐα αλλά και για οργανώνεται πιο αποτελεσματικά η τοποθέτηση υποθαλάσσιων καλωδιώσεων και αγωγών παντός είδους.