Η πρόοδος της Τουρκίας στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου είναι αποφασιστικής σημασίας για την εμβάθυνση των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και επισήμανε ότι η 'Αγκυρα αναγνωρίζει πλέον ότι την συμφέρουν οι καλές σχέσεις με την ΕΕ.
«Αυτή την στιγμή οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σχετικά εποικοδομητικές. Θεωρώ ότι και η Τουρκία αναγνώρισε ότι την συμφέρει να διατηρεί καλές σχέσεις με την ΕΕ. Για την εμβάθυνση των σχέσεων αυτών είναι αποφασιστικής σημασίας το να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου στην Τουρκία», δήλωσε ο κ. Μάας στην εφημερίδα «Die Welt» και πρόσθεσε ότι αυτό ζητείται από πολλούς στην ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος και σε ζητήματα όπως η επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης ή η απελευθέρωση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων.
Ο κ. Μάας δήλωσε ακόμη ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία στο μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι και προς το συμφέρον της Ευρώπης. «Παρ' όλες τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε με την τουρκική κυβέρνηση, πρέπει κανείς να αναγνωρίσει ότι η χώρα επωμίστηκε για μας ένα όχι αμελητέο βάρος στο Προσφυγικό.
Στην χώρα αυτή ζουν περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, αλλά και από άλλες χώρες της περιοχής. Θεωρώ ότι στην ΕΕ έχουμε συμφέρον να μετεξελιχθεί και να συνεχιστεί η Μεταναστευτική Συμφωνία με την Τουρκία», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη νέα οικονομική στήριξη από την ΕΕ προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες, ο Χάικο Μάας απέφυγε μεν να μιλήσει για συγκεκριμένα ποσά, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς χρήματα.
«Η Τουρκία αναλαμβάνει αυξημένο κόστος, το οποίο εξοικονομούν άλλοι. Σε τελική ανάλυση, πρόκειται για την περίθαλψη εκατομμυρίων ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην επικείμενη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ο Χάικο Μάας σημείωσε ότι οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από τη χώρα και πρόσθεσε μάλιστα ότι όλοι αυτοί, οι οποίοι την τελευταία φορά στο Βερολίνο έδωσαν υποσχέσεις, δεν τις τήρησαν. «Αλλά αν οι Λίβυοι θέλουν να καθορίσουν και πάλι οι ίδιοι την μοίρα της χώρας τους, τότε θα πρέπει οι ξένες δυνάμεις να αποχωρήσουν», κατέληξε.
Πηγή: ΑΜΠΕ