Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ ιδρύθηκε το 1918, με στόχο το σοσιαλισμό. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξής του»

Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021 14:33
UPD:14:34
INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

«Κομμουνιστής - Κομμουνίστρια σήμερα σημαίνει να είσαι επαναστάτης και καινοτόμος. Γιατί τα τεράστια επιτεύγματα της επιστήμης μπορούν να υπηρετήσουν τον εργαζόμενο άνθρωπο μόνο αν αντιστοιχηθούν με καινοτόμες σχέσεις παραγωγής, στέλνοντας στο μουσείο της κοινωνικής ιστορίας το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Σημαίνει να κοιτάς κατάματα τον πολύ αρνητικό συσχετισμό στην Ελλάδα και παγκόσμια, μέσα στον οποίο δρα το ΚΚΕ, χωρίς να υποτάσσεσαι»  τονίζει ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του.

«Ακόμα και τώρα, λέει ο κ. Κουτσούμπας, που ο τροχός της Ιστορίας φαίνεται να έχει βυθιστεί στις λάσπες, εσύ να συμμετέχεις μαζί με τους συντρόφους σου, να σπρώχνεις «με γόνα και με στήθος να τον βγάλουμε από τη λάσπη», να δείχνεις ότι μπορεί να πάει «μπροστά» και να παλεύεις για αυτό. Και «μπροστά» σήμερα σημαίνει μόνο Ελλάδα με την εργατική τάξη, το λαό, στην εξουσία, σημαίνει σοσιαλισμός»

Στους «απολογητές της βαρβαρότητας του καπιταλιστικού συστήματος» ο γ.γ. του ΚΚΕ, μιλώντας στην εφημερίδα «Documento», περιλαμβάνει, «τους γνήσιους εκφραστές αυτού του συστήματος, όπως π.χ. τη ΝΔ», αλλά «και άλλους, π.χ. τον ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε δήθεν με στόχο να βάλει «τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη» και βρέθηκε να υπηρετεί τα κέρδη στο όνομα του «ρεαλισμού», της «προόδου» ακόμα και της «Αριστεράς», διαψεύδοντας τις χίμαιρες στις οποίες ο ίδιος είχε επενδύσει και σπέρνοντας την απογοήτευση σε ένα μεγάλο κομμάτι τίμιων ανθρώπων που τον πίστεψαν».

Σχετικά με το εργατικό κίνημα αναφέρει ότι «δεν διανύει τις καλύτερες μέρες του, εξαιτίας κυρίως της μακροχρόνιας διαλυτικής δράσης των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού». Υπενθυμίζει ότι χωρίς την παρέμβαση του ΚΚΕ, τη δράση χιλιάδων αγωνιστών στους χώρους δουλειάς και στα εργατικά σωματεία και χωρίς τη δράση του ΠΑΜΕ πανελλαδικά, το νομοσχέδιο για τα εργασιακά θα περνούσε «άβρεχτο».

«Οργάνωση, ταξική ενότητα, κοινωνική συμμαχία και αλληλεγγύη! Έτσι μένουν στα χαρτιά τέτοιοι νόμοι. Έτσι πετιούνται στα σκουπίδια της ιστορίας και οι εμπνευστές τους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι από τον Σεπτέμβριο ιδιαίτερα στα πανεπιστήμια θα υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις σημειώνει ότι «η καταστολή και ο αυταρχισμός είναι το συμπλήρωμα οποιασδήποτε αντιλαϊκής πολιτικής» και προσθέτει: «Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη είναι καταδικασμένος στη συνείδηση φοιτητών, εργαζομένων και διδασκόντων στα Πανεπιστήμια και αυτό έχουν εκφράσει οι μαχητικές κινητοποιήσεις τους, οι οποίες αναμφίβολα θα δυναμώσουν και θα γενικευτούν».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού σε περίπτωση εκλογών, ο Δ. Κουτσούμπας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «αντί ο λαός να περιμένει σε ποιο είδους «σενάριο αναδιάταξης» θα κάτσει η μπίλια, να επιλέξει να γίνει ο ίδιος βασικός πρωταγωνιστής των εξελίξεων, κυρίως με τους αγώνες του και με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ παντού».

Ως προς την ρητορική στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για «κοινωνικοπολιτικό συνασπισμό δυνάμεων «που θα εμπνεύσει μια νέα εμπιστοσύνη προς την Αριστερά» σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ονομάζει «νέα εμπιστοσύνη» την άφεση αμαρτιών που αποζητά κάλπικα, και για όσα έπραξε ως κυβέρνηση αλλά και για την στάση του ως αντιπολίτευση, έχοντας στηρίξει δεκάδες νομοσχέδια της κυβέρνησης και κάνοντας υποτονική κριτική σε άλλα».

«Συνεργασίες "κορυφών", σαν αυτές τις οποίες περιγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησαν με πομπώδη λόγια και κατέληξαν τελικά πλυντήρια της αντιλαϊκής πολιτικής, εφαρμόζοντάς την! Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι μία μεγάλη κοινωνική συμμαχία κάτω, όσων πλήττονται από την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου, με πανελλαδική και κεντρική διάσταση, σχέδιο και προσανατολισμό, ενάντια στα μονοπώλια και το σύστημά τους, με στόχο την ανατροπή τους. Και το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις σε αυτήν την κατεύθυνση κάθε μέρα, κάθε ώρα» τονίζει.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο «συνέχειας κοινών δράσεων του ΚΚΕ με ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, όπως έγινε με το κείμενο υπογραφών σχετικά με τον εορτασμό του Πολυτεχνείου», επισημαίνει, καταρχήν, ότι το κείμενο αυτό «δεν ήταν κάποια «κοινή δράση» όπως την αντιλαμβάνονται ορισμένοι, θέλοντας να της δώσουν άλλη διάσταση από αυτή που πραγματικά είχε».

«Με τους φίλους και ψηφοφόρους αυτών των κομμάτων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, του ΜέΡΑ25, δεν μας χωρίζει τίποτε, έχουμε ανοιχτή αγκαλιά μέσα στο κίνημα, στις ριζοσπαστικές συσπειρώσεις, για να πορευτούμε μαζί στον αγώνα. Η συμμετοχή στην οργανωμένη διεκδίκηση είναι ο καλύτερος «δείκτης» για το ποιος και για τι παλεύει, για το ποιος είναι τελικά ο πραγματικός αντίπαλος» τονίζει.

Ως προς την πίεση που ασκείται στο ΚΚΕ στην λογική του «εφικτού» και των «άμεσων λύσεων» απαντά με λόγια του Θάνου Μικρούτσικου, ο οποίος είχε επισημάνει ότι «κόμματα και κινήματα που ξεπήδησαν από την Αριστερά και δούλεψαν πάνω στο εφικτό όλα αλλοτριώθηκαν και ενσωματώθηκαν στο σύστημα».

Σχετικά με την πιθανότητα άσκησης, όπως το 2012, πίεσης στο ΚΚΕ για συμμετοχή του σε κυβέρνηση συνεργασίας, ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «η άρνηση του ΚΚΕ να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού, προκύπτει από την απάντηση που δίνουμε στο ερώτημα αν υπάρχει πραγματική διέξοδος υπέρ του λαού. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει! Και βρίσκεται στην πάλη για "να σώσουμε ό,τι σώζεται", πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε - και πρέπει - να σώσουμε", όπως λέει κι ο ποιητής, διεκδικώντας όλες τις σύγχρονες ανάγκες του λαού. Με στόχο μία νέα πολιτική και οικονομική οργάνωση της κοινωνίας, τον Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό».

Απαντώντας, τέλος, σε όσους με επίκεντο το 21ο Συνέδριο του κόμματος κατηγορούν το ΚΚΕ για «αυτοαναφορικότητα, εσωτερική θωράκιση, κομματική περιχαράκωση και για στρατηγική «άλματος» προς το σοσιαλισμό», ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, είπε «να ξαναδιαβάσουν τις Θέσεις της Κ.Ε. για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ, όπως είναι οι Θέσεις της Κ.Ε. και όχι όπως νομίζουν ότι είναι… Και κάτι ακόμα για τους ανιστόρητους ή τους αναθεωρητές της ιστορίας. Το ΚΚΕ ιδρύθηκε το 1918, με διακηρυκτικό του στόχο το σοσιαλισμό. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης και δράσης του. Βρίσκονται «αλλού για αλλού», όσοι ευελπιστούν ότι αυτό υπάρχει περίπτωση να το απεμπολήσει. Τους απαντάμε απλά: «Μην καρτεράτε να λυγίσουμε μήτε για μια στιγμή, μητ' όσο στην κακοκαιριά λυγάει το κυπαρίσσι, έχουμε τη ζωή πολύ, πάρα πολύ αγαπήσει»...».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή