Ιστορική στιγμή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την αφετηρία των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, την ημέρα κατά την οποία υποδέχεται στη χώρα μας την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε θετικά και ενέκρινε το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας «Ελλάδα 2.0» , οι δράσεις του οποίου παρουσιάστηκαν σε εκδήλωσε στην Αρχαία Αγορά παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
«Είναι πιστεύω η τελευταία πράξη της αναταραχής από την πανδημία και η πρώτη μιας νέας εποχής», εκτίμησε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην εκδήλωση.
«Σήμερα ένα άβατο του παρελθόντος μετατρέπεται σε βήμα του παρόντος και του μέλλοντος. Η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες. Δικαιούται περίπου 31 δισ. Αναγνώρισε όμως και τη δική της ευθύνη, καταθέτοντας ολοκληρωμένο σχέδιο από τις πρώτες. Μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τις ιδιωτικές κινήσεις τα κεφάλαια θα αγγίζουν τα 100 δισ.», είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι σε ορίζοντα επταετίας μπορούν να δημιουργηθούν επιπλέον 200.000 θέσεις εργασίας και πρόσθετη εθνική ανάπτυξη που θα αγγίξει το 7%.
Αναφέροντας πως το Εθνικό Σχέδιο της χώρας μας συνάντησε κολακευτικά σχόλια στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι πόροι του σχεδίου κατευθύνονται στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία. «Το δηλώνουν τα σχεδόν 8 δισ. που θα εκταμιευτούν το 2021. Προτάσσεται ένα σχέδιο το οποίο συμπεριλαμβάνει έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα», είπε προσθέτοντας πως το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικά σε κάθε περιφέρεια στης χώρας.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης λόγο για την «πλήρη ψηφιοποίηση δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων, τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων μας, την καλλιέργεια δεξιοτήτων, τα μεγάλα έργα».
Ανέφερε πως το σχέδιο μας αφορά όλους καθώς «εκτείνεται μέχρι την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας» και επανέλαβε το συμβολισμό Ελλάδα 2.0. «Είναι η επόμενη εκδοχή της χώρας. Είναι η εικόνα της νέας Ελλάδας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Τέλος, αναφερόμενος στην Αρχαία Αγορά που στέγασε την εκδήλωση και τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Κομισιόν ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ιστορία του τόπου. «Εδώ ήταν η έδρα της Βουλής των 500, εδώ ήταν η περιοχή των εμπορικών συναλλαγών και των δικαστηρίων. Το σημείο όπου έλαβαν χώρα φιλοσοφικοί διάλογοι που διαμόρφωσαν το ελληνικό πολιτισμό και επηρέασαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», είπε για να καταλήξει στις αξίες της αλληλεγγύης και του στοχασμού.
«Η ανάπτυξη δεν νοείται χωρίς αλληλεγγύη και στοχασμό. Αυτές οι αξίες γεννήθηκαν εδώ για να ανήκουν σε όλο τον κόσμο. Ας την κρατήσουμε στην καινούργια πορεία που τώρα ξεκινάμε», πρόσθεσε.