Η Μιανμάρ αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα από τα επίκεντρα παλαιοντολογικών ανακαλύψεων αφού στα δάση της εντοπίζονται συνεχώς κεχριμπάρια στο εσωτερικό των οποίων έχουν εγκλωβιστεί και διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση ζώα και οργανισμοί που ζούσαν πριν από δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατ. έτη.
Τον Μάρτιο του 2020 ανακοινώθηκε η ανακάλυψη ενός κεχριμπαριού μέσα στο οποίο υπήρχε το κρανίο και μέρος του σκελετού ενός μικροσκοπικού όντος. Οι ερευνητές που το ανακάλυψαν υποστήριξαν ότι η μελέτη του κρανίου και του σκελετού δείχνει ότι ανήκουν στο μικρότερο είδος δεινοσαύρου που γνωρίζουμε. Ένα δεινόσαυρο με μέγεθος παρόμοιο με αυτό που έχει το κολιμπρί. Η επιστημονική κοινότητα δεν πείστηκε και υπήρξαν στην συνέχεια αναφορές ότι το όν που βρίσκεται στο κεχριμπάρι δεν μπορεί να είναι δεινόσαυρος αλλά ίσως κάποιο είδος πτηνού.
Διεθνής ερευνητική ομάδα με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Current Biology» στηρίζει την άποψη ότι το κρανίο δεν ανήκει σε ένα μικροσκοπικό δεινόσαυρο αλλά σε ένα άγνωστο είδος σαύρας που ζούσε πριν από 99 εκατ. έτη. «Το εύρημα μας είχε μπερδέψει όλους επειδή δεν θύμιζε σε τίποτε σαύρα και αν ήταν σαύρα θα ήταν ένα παράξενο είδος αλλά τελικά είναι σαύρα» αναφέρει ο Αρνάου Μπολέ στέλεχος του Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας Miquel Crusafont στην Βαρκελώνη που πήρε μέρος στην έρευνα. .
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν αξονικές τομογραφίες στο κρανίο και τον σκελετό που βρέθηκε στο κεχριμπάρι και τις συνέκριναν με το κρανίο και τον σκελετό ενός είδους σαύρας που επίσης είχε εγκλωβιστεί σε ένα κεχριμπάρι παρόμοιας ηλικίας. Διαπίστωσαν ότι το πρώτο ον είναι επίσης μια σαύρα που δεν ανήκει στο ίδιο είδος με την σαύρα στο άλλο κεχριμπάρι αλλά ανήκει στην ίδια οικογένεια σαυρών. Μένει τώρα να δούμε αν και τι είδους αντιδράσεις θα υπάρξουν σε αυτή την εκδοχή για το περιεχόμενο του διάσημου πλέον κεχριμπαριού.