Άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί αύριο η 47η σύνοδος των G7 στην Κορνουάλη της νότιας Αγγλίας. Για αρκετούς αναλυτές η σύνοδος αυτή θεωρείται μια από τις σημαντικότερες των τελευταίων δεκαετιών για πολλούς και διάφορους λόγους. Πρώτα απ΄ όλα γιατί αναμένεται να ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και για το πώς θα πρέπει να προετοιμαστεί η ανθρωπότητα για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.
«Κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι όλοι να είναι ασφαλείς»
Οι ηγέτες των G7 πιστοί στο δόγμα «κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι όλοι να είναι ασφαλείς» αναμένεται να ανακοινώσουν ότι θα δωρίσουν 1 δισ. εμβόλια σε 92 φτωχές χώρες του πλανήτη, με στόχο να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός της Γης μέχρι το τέλος του 2022. Ήδη ο Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί ότι οι ΗΠΑ θα συμμετέχουν σε αυτή τη προσπάθεια με 500 εκατ. δόσεις εμβολίων ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο υποσχέθηκε να δωρίσει 100 εκατ. δόσεις. Με τη σειρά της και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, είπε ότι η χώρα της θα συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «οι G7 θα πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν νοιαζόμαστε μόνο για τον εαυτό μας αλλά και για τους άλλους που δεν έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, όπως οι αφρικανικές χώρες, μεταξύ άλλων».
Πέρα όμως από τις συνομιλίες, το αποτέλεσμα των οποίων αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Μπόρις Τζόνσον όσο και ο Τζο Μπάιντεν έχουν επενδύσει πολλά σ’ αυτή τη σύνοδο. Από τη μια ο Τζόνσον γιατί θέλει, μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, να καταστήσει τη χώρα του μια παγκόσμια δύναμη –αυτό που αποκαλεί ο ίδιος «Global Britain»– και από την άλλη ο Τζο Μπάιντεν θέλει «να επουλώσει τις πληγές» που άφησε στο εξωτερικό ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει κάνει ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θέλει να αποκαταστήσει το πληγωμένο γόητρο των ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαία η πρώτη δήλωση που έκανε μόλις πάτησε το πόδι του στην Ευρώπη: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν».
Πέρα όμως από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες οι δύο ηγέτες έχουν και πολλές κοινές θέσεις για την αντιμετώπιση μιας σειράς διεθνών ζητημάτων που αναμένεται να συζητηθούν αυτές τις μέρες στη σύνοδο των G7. Μεταξύ αυτών η κλιματική αλλαγή για την αντιμετώπιση της οποίας συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρχει άμεση μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας. Ένα άλλο θέμα στο οποίο οι απόψεις τους συμπίπτουν είναι η επιβολή του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% στις πολυεθνικές εταιρείες. Ενώ τέλος συμφωνούν και για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Δύση απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα.
Μεγάλο αγκάθι το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας
Έχουν όμως και μια τουλάχιστον πολύ μεγάλη διαφορά. Τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το Λονδίνο τη Βόρεια Ιρλανδία το τελευταίο διάστημα. Η κυβέρνηση Τζόνσον θέλει να απεγκλωβιστεί από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βρετανός πρωθυπουργός κάνει λόγο για «υπερβολικές απαιτήσεις» από την μεριά της ΕΕ αν και έχει ο ίδιος υπογράψει τη συμφωνία εξόδου της χώρας του από την Ένωση. Οι ΗΠΑ στην περίπτωση αυτή τάσσονται με την ΕΕ και υποστηρίζουν σθεναρά ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα στην εν λόγω συμφωνία καθώς σε διαφορετική περίπτωση, όπως επισημαίνουν, θα τεθεί σε κίνδυνο η ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής η οποία έβαλε τέλος σε μια 30χρονη πορεία βίας και αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ προτεσταντών και καθολικών στη Βόρεια Ιρλανδία.
Το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας αναμένεται να συζητηθεί σήμερα διεξοδικά στη σύνοδο των G7 με κάποιους αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί και να τη μονοπωλήσει.
Τι είναι η G7;
Είναι μια άτυπη ομάδα, ένα φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου. (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ). Στους G7 συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά επειδή είναι ο μοναδικός υπερεθνικός οργανισμός και όχι ένα κυρίαρχο κράτος δεν προσμετράται στα μέλη. Γι’ αυτό και δεν αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία η οποία κάθε χρόνο ανατίθεται σε ένα διαφορετικό κράτος. Φέτος την προεδρία έχει το Ηνωμένο Βασίλειο, του χρόνου θα περάσει στην Γερμανία, το 2023 στην Ιαπωνία, κοκ.
Ιδρύθηκε το 1975 αρχικά χωρίς τον Καναδά ο οποίος προστέθηκε στη συνέχεια.
Για ένα διάστημα, από το 1998 μέχρι το 2014 συμμετείχε και η Ρωσία. Tότε δημιουργήθηκε η G8 αλλά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τους Ρώσους, η Μόσχα αποκλείστηκε από τη σύνοδο και επανήλθε στο παγκόσμιο προσκήνιο ως ομάδα των G7.
H G7 αντιπροσωπεύει μόλις το 14% του πληθυσμού της Γης, όμως το ακαθάριστο προϊόν των κρατών-μελών της παγκοσμίως ξεπερνάει το 60%. Γι αυτό και συχνά επικρίνεται ως λέσχη των πλούσιων χωρών που κυριαρχούν στη Δύση.
Τα θέματα που συζητούν μεταξύ άλλων αφορούν τη διεθνή οικονομία, τις διεθνείς σχέσεις την κλιματική αλλαγή, την εκπαίδευση κτλ. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις συνόδους κορυφής των G7 δεν είναι δεσμευτικές παρ΄ όλα αυτά έχουν μεγάλη πολιτική βαρύτητα καθώς καθορίζουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι μεγάλες δυνάμεις ενώ συχνά αποτελούν προπομπό των θεμάτων που απασχολούν άλλα διεθνή φόρα όπως οι G20.