Πάνω από 800 ύποπτοι ως εγκληματίες συνελήφθησαν ανά τον κόσμο, αφού χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων την οποία στην πραγματικότητα έλεγχε το FBI.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η συγκεκριμένη επιχείρηση διεξήχθη από κοινού από την Αυστραλία και το FBI, και στο πλαίσιό της συσκευές με την εφαρμογή ANOM κυκλοφορούσαν κρυφά μεταξύ εγκληματιών, επιτρέποντας στις αρχές να παρακολουθούν τις συνομιλίες τους για δραστηριότητες όπως εμπόριο ναρκωτικών, «ξέπλυμα» χρημάτων και ακόμη και σχέδια δολοφονιών. Η όλη υπόθεση χαρακτηρίζεται ως κομβικής σημασίας.
Μεταξύ των στόχων περιλαμβάνονται κυκλώματα ναρκωτικών και άτομα που έχουν σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Κατασχέθηκαν ναρκωτικά, όπλα, πολυτελή οχήματα και μετρητά, ενώ η επιχείρηση διεξήχθη σε πολλές χώρες. Σημειώνεται πως, στο πλαίσιό της, μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν οκτώ τόνοι κοκαΐνης, 250 όπλα και ποσό άνω των 48 εκατ. δολαρίων, σε διάφορα συναλλάγματα και κρυπτονομίσματα. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον έκανε λόγο για μια επιχείρηση που αποτέλεσε «βαρύ πλήγμα κατά του οργανωμένου εγκλήματος» ανά τον κόσμο.
Η Europol περιέγραψε την επιχείρηση Trojan Shield/ Greenlight ως τη μεγαλύτερη επιχείρηση των αρχών που έχει γίνει ποτέ ενάντια στις κρυπτογραφημένες επικοινωνίες.
Το FBI άρχισε να λειτουργεί ένα δίκτυο κρυπτογραφημένων συσκευών υπό την ονομασία ANOM, και διένειμε συγκαλυμμένα συσκευές με την εν λόγω εφαρμογή chat στον υπόκοσμο μέσω πληροφοριοδοτών. Η ιδέα για την επιχείρηση προέκυψε αφού άλλες δύο πλατφόρμες κρυπτογραφημένης επικοινωνίας κατέβηκαν κατόπιν ενεργειών των αρχών, με αποτέλεσμα οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος να βγουν στην «αγορά» για νέες, ασφαλείς συσκευές.
Τις συσκευές αυτές στην αρχή χρησιμοποιούσαν υψηλόβαθμα στελέχη του οργανωμένου εγκλήματος, και μετά έγιναν δημοφιλείς και μεταξύ άλλων κακοποιών.
«Έπρεπε να ξέρεις έναν κακοποιό για να αποκτήσεις ένα από αυτά τα τροποποιημένα τηλέφωνα. Τα τηλέφωνα αυτά δεν έκαναν τηλεφωνήματα ούτε έστελναν email. Μπορούσες να επικοινωνήσεις μόνο με κάποιον στην ίδια πλατφόρμα» ανέφερε η αυστραλιανή αστυνομία.
Ο Αυστραλός φυγάς και φερόμενος έμπορος ναρκωτικών Χακάν Αγίκ έπαιξε ρόλο-κλειδί, έχοντας συστήσει την εφαρμογή σε συνεργούς, αφού του δόθηκε συσκευή από undercover αστυνομικούς. Αυστραλιανά ΜΜΕ τον έχουν χαρακτηρίσει «γκάνγκστερ του Facebook», και εμφανίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τατουάζ και επιδεικνύοντας τη σωματική του διάπλαση. Τοπικά ΜΜΕ λένε ότι ζει στην Τουρκία με την Ολλανδή σύζυγό του, ζώντας με πολυτέλεια- ωστόσο αστυνομικοί λένε ότι το καλύτερο που θα είχε να κάνει θα ήταν να παραδοθεί, καθώς ίσως κινδυνεύει, δεδομένου ότι άθελά του βοήθησε το FBI στην επιχείρηση.
Συνολικά, χρησιμοποιούνταν περίπου 12.000 κρυπτογραφημένες συσκευές από περίπου 300 συνδικάτα εγκλήματος σε πάνω από 100 χώρες.