Δεν περιήλθαν τελικά στην ελληνική πολιτεία 120 έγγραφα των ετών 1823 - 1862 της συλλογής ιστορικών εγγράφων του Στ. Λεβίδη, αγωνιστή της επανάστασης του 1821.
Σε δημοπρασία στο Μόναχο, από τον Οίκο Hermann Historica, σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε εκ των υστέρων η ελληνική αντιπροσωπεία, πλειοδότησε Ελληνας και έλαβε τηλεφωνικά μέρος στην δημοπρασία από περιοχή εκτός Αθηνών.
«Αν αυτό αληθεύει, η ελληνική αντιπροσωπεία εκφράζει τη βαθιά πικρία της, διότι ο Ελληνας πλειοδότης και σημερινός κάτοχος της αρχειακής συλλογής αντιπαρατέθηκε, για λόγους «συλλεκτικής λογικής» (;) σε θεσμούς της Πολιτείας και στους μόνους, κατά νόμο, αρμόδιους φορείς για τη συγκέντρωση, διάσωση, φύλαξη, συντήρηση, ταξινόμηση και διάθεση στην έρευνα του αρχειακού πλούτου της χώρας και της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς, όπως είναι τα Γενικά Αρχεία του Κράτους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.
Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων από θεσμικούς φορείς της πολιτείας (Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γενικά Αρχεία του Κράτους, Ακαδημία Αθηνών, Ιόνιο Παν/μιο), αποτίμησε την αξία της συλλογής έως 40.000 ευρώ (σχεδόν διπλάσια από την τιμή εκκίνησης του Οίκου Hermann).
Στη δημοπρασία έλαβε μέρος ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από την Ειδική Γραμματέα Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης του ΥΠΕΠΘ, Ευγενία Κεφαλληναίου και την Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Βάσω Ψιμούλη.
Η διαδικασία της δημοπρασίας υπήρξε φρενήρης, αφού ο άγνωστος πλειοδότης ανέβαζε με καλπάζοντα ρυθμό την τιμή του δημοπρατούμενου αρχειακού υλικού, με «χτυπήματα» της τάξης των 5.000 ευρώ έκαστο. Το αποτέλεσμα ήταν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η τιμή να ανέλθει στις 105.000 ευρώ, με εμφανή τάση της συνεχούς αύξησης του ποσού.
Η ελληνική αντιπροσωπεία εκτίμησε αυτομάτως ότι η τελευταία αντιπροσφορά των 105.000 ευρώ, στην οποία προστίθεται και η προμήθεια του Οίκου Hermann ύψους 23%, αναβίβαζε τελικά το ποσόν στις 125.000 ευρώ, ήταν ήδη υπερβολικά υψηλή και σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματική αξία της συλλογής.
Περισσότερες πληροφορίες για τη συλλογή Στ. Λεβίδη στην ιστοσελίδα: http: // gak.att.sch.gr .